Noro reprezentančno leto: ne le ZDA in Euro, prihaja celo Ronaldo?

Nogomet 5. Dec 20236:00 > 8:17 0 komentarjev
Bo Ronaldo marca gostoval v Stožicah? Uradno potrditev še čakamo. Foto: Profimedia

Leto 2024 bo leto, ki ga slovenski nogomet izjemno nestrpno čaka. Ne le, da bo naša izbrana vrsta po štirinajstih letih znova igrala na velikem tekmovanju, na Nogometni zvezi Slovenije so krepko zavihali rokave in bodo očitno poskrbeli za to, da bomo naslednje leto resnično uživali v nekaterih velikih nogometnih spektaklih. Znova je še kako živa ideja, da bi v Sloveniji gostoval Cristiano Ronaldo.

Leto 2023 bo v slovenskem nogometu zapisano po uspešnem kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2024, ko si je Slovenija zagotovila nastop na zboru najboljših reprezentanc stare celine, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

Nastop na četrtem velikem tekmovanju v zgodovini samostojne Slovenije bo zagotovo vrhunec nogometnega leta 2024, ki pa bo imelo še kar nekaj zelo zanimivih poglavij. Pred vami je pregled vsega, kar na reprezentančnem nogometnem nivoju ponuja novo leto. Priznali si boste, da bomo marsikateri dogodek zelo nestrpno čakali.

FOTO: Profimedia.

Januar 2024

Reprezentančno leto se bo začelo zelo zgodaj. Že januarja namreč naša izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka potuje v ZDA, kjer bo v San Antoniu 20. januarja odigrala tekmo z ZDA. Za zdaj o tej akciji slovenske reprezentance sicer še ni znano prav veliko detajlov. Po naših informacijah bo vse skupaj trajalo približno teden dni, pod drobnogledom selektorja pa naj bi bili v prvi vrsti igralci iz Prve lige Telemach.

Januarski termin namreč ne spada pod uradno okno Fife, ko najboljši klubi sveta svoje nogometaše ‘spustijo’ na reprezentančne akcije. Glede na to, da bo denimo madridski Atletico Jana Oblaka 21. januarja v La Ligi gostoval pri Granadi, 10. januarja pa recimo igral tekmo španskega superpokala proti Realu, je zelo malo verjetno, da bo slovenski kapetan del tega reprezentančnega poglavja. Benjamin Šeško oziroma njegov Leipzig bo ravno 20. januarja v Bundesligi igral proti Bayerju iz Leverkusna in tako naprej.

Če že, potem bo reprezentanca iz domače lige morda dodana z nekaterimi posamezniki, ki bodo takrat prav tako na zimskem premoru.

Koga bo v ZDA vzel Matjaž Kek? FOTO: Aleš Fevžer

Februar 2024

8. februar je datum, ko bodo v Parizu izžrebali skupine naslednjega tekmovanja v ligi narodov. Slovenija bo del divizije B, v kateri je obstala v zadnjem ciklusu, žreb pa bo pričakala v tretjem kakovostnem bobnu. Eden izmed možnih nasprotnikov bo denimo znova Anglija, ki je v zadnji ligi narodov izpadla iz elitnega ranga.

Ko je govora o novi izvedbi lige narodov, je zaradi vse tesnejšega sodelovanja Uefe in južnoameriške zveze Conmebol vladalo celo prepričanje, da bodo tudi Južnoameričani del tokratnega tekmovanja, a se naposled to ni zgodilo. Bo pa format tekmovanja nekoliko spremenjen.

Kako bo potekalo tekmovanje v diviziji B?

Če se osredotočimo na našo divizijo, bo prvouvrščena reprezentanca uvrščena v skupino A, drugouvrščena pa bo odigrala dodatni tekmi s tretjeuvrščenim iz divizije A. Tretjeuvrščena ekipa bo odigrala dve dodatni tekmi za obstanek z drugouvrščeno ekipo iz divizije C, zadnjeuvrščena pa bo avtomatsko izpadla rang nižje.

Februarja bo znova plesala kroglica z imenom Slovenija. Foto: Profimedia

Marec in junij 2024

Marec in začetek junija prinašata dve reprezentančni okni slovenske reprezentance. Obe bosta namenjeni pripravi na Euro 2024, obakrat predvidoma, kolikor bo seveda dopuščalo zdravje reprezentantov, v najmočnejši zasedbi naše izbrane vrste. In mesec marec bi prav lahko v Ljubljano pripeljal nov nogometni spektakel.

“Imamo nekaj močnih adutov v ozadju, postali smo zaželen tekmec tudi marsikateri veliki reprezentanci,” je po uvrstitvi na evropsko prvenstvo za RTV Slovenija razmišljal selektor Matjaž Kek. Že nekaj časa v nogometnih krogih kroži informacija, da bo eden izmed marčevskih nasprotnikov Portugalska s Cristianom Ronaldom. To je bila tekma, ki je bila sicer načrtovana maja 2020 v čast 100 letnici Nogometne zveze Slovenije, a je spektakel odnesel covid-19.

Uradne potrditve, da bo ta tekma v Ljubljani v marcu 2024, sicer še ni, po naših informacijah pa bo v vsakem primeru marca Slovenija doma gostila zelo renomiranega tekmeca, v načrtu pa je tudi pripravljalna tekma na tujem, kjer pa bo nasprotnik nekoliko nižjega kakovostnega ranga.

Prav mogoče, da Ronaldo, a v vsakem primeru marca v Ljubljano prihajajo velika nogometna imena. FOTO: Guliverimages.

Ravno obraten scenarij pa se obeta junija, pred začetkom Eura 2024. Slovenija naj bi po trenutnih načrtih generalko pred odhodom v Nemčijo odigrala doma, nasprotnik bo ena izmed manjših evropskih reprezentanc, šušlja se o otokih iz Sredozemlja, medtem ko se obeta tudi gostovanje pri eni izmed močnejših reprezentanc stare celine.

Po naših informacijah so potekali zelo resni pogovori o tem, da bi Kekovi fantje gostovali na Otoku pri Angležih, a je vse skupaj seveda padlo v vodo zaradi žreba. Slovenija bo s ‘tremi levi’ igrala na največjem nogometnem odru leta 2024 – 25. junija v Kölnu.

Euro 2024

Četrto veliko tekmovanje v zgodovini Slovenije bo nesporen vrhunec nogometnega poletja. Lahko se pogovarjamo tudi o tem, da bo tudi športni dogodek leta za našo državo. Pa naj nam olimpijci, ki potujejo v Pariz, ne zamerijo, ampak Euro v Nemčiji bo spektakel, na katerega bo romala množica slovenskih navijačev. To bo verjetno celo mejnik, s katerim se bo z navijaškega vidika težko primerjalo katerokoli dosedanje tekmovanje slovenskih športnikov v katerikoli športni panogi.

Slovenija tekmovanje začenja s tekmo v Stuttgartu proti Danski (16. 6.), sledi tekma v Münchnu proti Srbiji (20. 6.), za zaključek bo na severu Nemčije odigrala tekmo z eno glavnih favoritinj za končno slavje Anglijo (25. 6.). Za vsako izmed tekem je v prvi fazi za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic, pri čemer bo ob večjem številu prijav za nakup Uefa izvedla žreb. Slovenski navijači se lahko v prvem delu prodaje vstopnic za nakup prijavite do 12. decembra.

To je lovorika, za katero se bodo najboljše reprezentance stare celine merile to poletje. FOTO: Profimedia.

Jesen 2024

Kako bo po evropskem prvenstvu? To je nekaj, o čemer je v tem trenutku bržkone precej težko razmišljati. A če pogledamo nekam, zdi se daleč v prihodnost, se bo po evropskem prvenstvu v vsakem primeru postavljalo vprašanje – kdo bo v prihodnosti vodil slovensko reprezentanco?

Po evropskem prvenstvu se namreč Matjažu Keku izteka tudi aneks trenutne pogodbe, ki njegovo sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije podaljšuje do konca Eura 2024. Slovenski selektor je pred dnevi hrvaškim medijem odkrito namignil, da bi lahko bilo junija njegovega drugega poglavja na klopi naše reprezentance konec, verjetno pa bo v tem kontekstu pomembno tudi to, kako se bo izbrana vrsta izkazala na junijskem zboru najboljših ekip Evrope.

Tekmovalna jesen sicer prinaša novo poglavje Uefine lige narodov. Slednja bo služila kot uvod v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2026, ki ga prihodnje leto gostijo ZDA, Kanada in Mehika. Štiri najboljše reprezentance iz lige narodov, ki si v kvalifikacijah ne bodo zagotovile mesta na svetovnem prvenstvo oziroma v dodatnih kvalifikacijah, bodo dobile mesto med šestnajstimi reprezentancami, ki bodo odigrale štiri turnirje za nastop na mundialu. Torej, na svetovno prvenstvo se bo uvrstilo dvanajst zmagovalcev kvalifikacijskih skupin, drugouvrščene ekipe pa ob štirih iz lige narodov tvorijo turnirje dodatnih kvalifikacij.

Kako se bo Slovenija odrezala v novi izvedbi lige narodov? Foto: Profimedia

Zima 2024

Zaključek leta bo v znamenju predsedniških volitev na Nogometni zvezi Slovenije. Radenko Mijatović slednjo vodi od leta 2016, največji uspeh njegovega mandata pa je zagotovo letošnja uvrstitev na Euro 2024. Bo Mijatović nad slovenskim nogometom bdel tudi v prihodnje? Še eno od številnih vprašanj, na katere bomo odgovor dobili v pestrem letu, ki prihaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!