‘Jojo’ je nazaj: To sem pravi jaz, to je pravi Maribor

Nogomet 17. Apr 202422:15 0 komentarjev
Josip Iličić
Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

Mariborska zmaga na večnem nogometnem derbiju ima več junakov. Eden izmed njih je tudi Josip Iličić. Slednji je po uspehu nad Olimpijo (2:1) še enkrat prekinil svoj medijski molk in stopil pred novinarje.

Ko se je začel dvigovati Josip Iličić, se je dvignil Maribor.

Drugi del sezone v Prvi ligi Telemach je mariborska zgodba o uspehu. Na igrišču so vijolice skozi celotno nogometno pomlad neporažene, ničlo so vpisale le na tekmi v Murski Soboti, ki pa je bila odločena za zeleno mizo.

Zdaj je štajerski ponos zmago vknjižil že na najpomembnejši tekmi v Sloveniji, ko je prekinil urok Stožic in v Stožicah premagal Olimpijo. Če se je na uvodu tekme sicer zdelo, da bodo zmaji odpihnili goste, so ti izkušeno še pravočasno zajezili napade zmajev in tekmo počasi, a zanesljivo, obrnili v svojo smer. Tudi na krilih Josipa Iličića, ki je v drugem polčasu derbija še enkrat več dokazal, da so v primeru tako izrazite nogometne kvalitete leta le številka.

“Iskreno? Če odmislimo prvih petnajst minut, smo odigrali perfektno tekmo. Stvari smo vzeli pod kontrolo in bili nevarni za njihov gol. Olimpija je izkoristila začetni zagon publike, mi pa smo se odzvali kot ekipa, pokazal kvaliteto in zasluženo zmagali. Gremo naprej, imamo svojo pot, ki je zastavljena že nekaj časa. Danes se veselimo, jutri razmišljamo naprej,” je svoje misli po tekmi strnila slovita 72-ica.

V nadaljevanju preverite, o čem vse je po zmagi na derbiju govoril eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov. Iličić se je razgovoril o številnih zanimivih temah, znova tudi o tisti vroči reprezentančni, razgovoril se je tudi o tem, zakaj redko nastopa v javnosti. Predvsem pa je poudaril: “To je zdaj znova tisti pravi Maribor. To je tisto, zaradi česar sem se vrnil.”

Josip Iličić
Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

O čem je po derbiju govoril Josip Iličić?

O derbiju:

“Igrali smo proti kakovostnem nasprotniku. Izkoristili so svoj juriš. Potem pa smo se zbrali, prevladovali v drugem polčasu, tudi brez rdečega kartona bi šla tekma v to smer. Zaslužena zmaga. Prevladovali smo vsaj 70 minut.”

O tem, da je Maribor po dolgem času zmagal v Stožicah:

“Prejšnja leta nisem bil tu (smeh). S šalo na stran. Take tekme je najlepše igrati. Ko v svoji državi igraš derbi, je to nekaj posebnega. Takih tekem bi moralo biti pri nas še več, sploh zaradi vzdušja, publike. Igrati brez publike nima smisla. To nam daje adrenalin, na prazen stadion se je težko privaditi.

Spomnim se obdobja korone, ko sem proti Realu in Liverpoolu igral pred praznimi tribunami. To ni isti občutek, ampak tu ne moremo pomagati, ker se je zgodilo, kar se je. Čez to fazo gremo kvalitetno in rezultatsko uspešno.”

O mariborskih navijačih, ki so v velikem številu prišli v Ljubljano

To je znak, da dajemo vse od sebe. Navijači so z nami, tudi pred praznimi tribunami so pravi, spodbujajo nas na ploščadi. Brez teh navijačev Maribor ne bi bil Maribor. Spomnim se tekem leta 2010. To so najlepši občutki v karieri, pa sem igral pred 60, 70 tisoč navijači. Pred domačimi, prijatelji, družino, pred svojo publiko je najlepše igrati.”

O obžalovanju, ker so v prvem delu sezone izgubljali preveč točk:

“Nazaj ne moremo gledati, osredotočamo se že na naslednjo tekmo. Na jaz, ne ekipa ne gleda nazaj. Če zmaguješ, napreduješ, če ne, greš eno stopničko nazaj. Igralci se bodo menjali, ampak najbolj pomemben je klub. Maribor mora biti tam, kot je bil nekoč, zato sem tudi prišel nazaj. Da se Maribor vrne tja, kamor spada.”

O tem, zakaj je Maribor po uvodnem šoku zaigral bolje:

“Sami se zavedamo, da moramo teh prvih petnajst minut pozabiti. Igrati moramo kot Maribor. Pokazali smo našo kvaliteto in dokazali, da si zaslužimo ta dres. To nam mora biti še spodbuda več. Ne smemo živeti od tega, da smo zmagali derbi.”

NK Maribor
Najprej se je smejalo Olimpiji, nato toliko bolj Mariboru. Foto: Aleš Fevžer

O poškodbi v prvem polčasu:

“Izpahnil sem si prst, tega še nisem doživel. Zelo je bolelo, nato pa je zdravnik zadevo tako dobro rešil in ga ‘nastavil’ nazaj, da nisem čutil nikakršnih bolečin.”

O sojenju:

“Super sojenje. Poštena igra, čvrsta, ritem je bil dober. V Sloveniji zaostajamo za evropsko ravnijo. Danes enostavno nimam besed. Sodnik je dovolil čvrsto igro in ni piskal malih prekrškov. Gledalci uživajo ob takšnem nogometu in uživamo tudi igralci. To je evropska raven, na kateri mora igralec hitreje razmišljati. Nogometaši iz Slovenije se morajo na to navaditi, če želimo, da naš nogomet napreduje.

Danes je bila ta tekma, kot je rekel trener, za nas liga prvakov, to je bil pravi derbi. Ritem je bil dober, sodnik je bil dober, nogometaši so bili dobri.”

O tem, kaj je na tekmi videl selektor Matjaž Kek:

“Videl je zmago svojega Maribora, verjetno je zadovoljen. Vesel sem, da je prišel, kljub tem stvarem, ki so se mu zgodile. Mislim, da je imel kaj videti, predvsem res dobro tekmo in številne dobre posameznike.”

Matjaž Kek
Matjaž Kek na večnem derbiju v Stožicah. Foto: Uroš Skaza

O tem, da je po vrnitvi v Slovenijo prvič za dlje časa stopil pred medije:

“Pridem, ko je čas za to. Malo sem se izoliral, osredotočil sem se nase. Sami veste, koliko težav sem imel s pripravljenostjo. Moj cilj je bil, da uživam na igrišču in zdaj uživam. Srečen sem zaradi sebe, pa tudi zaradi teh fantov. V tem delu še nismo izgubili, vsaj ne na igrišču. Vemo pa, kam si želimo priti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!