Kalvarija sina legende: nasvidenje, skakalnice

Smučarski skoki 16. Apr 202411:32 0 komentarjev
Janne in Mico Ahonnen
Janne in Mico Ahonnen. Foto: Profimedia

Iz Finske prihajajo slabe novice o hudi poškodbi Mica Ahonena, sina slovitega skakalnega asa Janneja Ahonena.

Finski skoki že vrsto let niso na ravni, na katero so jih pred leti dvignila slovita imena, kot so Matti Nykänen, Toni Nieminen, Matti Hautamäki in Janne Ahonen.

Novi generaciji skakalcev nikakor ne uspe ponoviti dosežkov velikanov tega športa, v zadnjih sezonah pa se tamkajšnja zveza ubada tudi s finančnimi in kadrovskimi težavami. Za nameček pa so zdaj v tabor finske reprezentance udarile še poškodbe.

Na zaključku sezone v Planici se je poškodoval Eetu Nousiainen, zdaj pa iz Finske prihajajo tudi informacije o tem, da mora na daljši prisilni počitek Mico Ahonen, sin slovitega Janneja Ahonena. 

Mico Ahonnen
Mico Ahonen odhaja na dolg prisilni počitek. Foto: Profimedia

“Vreme je bilo mirno, med zadnjim skokom Mice pa se je veter okrepil. Ob padcu si je poškodoval levo koleno. To je bil zadnji trening celotne zime,” je s cmokom v grlu finskim medijem zaupal Janne Ahonen.

Prvi rezultati niso kazali na hudo poškodbo, pregled z magnetno resonanco pa je potrdil črn scenarij. Strgani ligamenti in poškodovan meniskus. 22-letnik, ki je že pred letom in pol utrpel hudo poškodbo, bo na stranskem tiru vsaj devet mesecev. Naslednja zima pa je zanj bolj ali manj izgubljena.

Veliki cilji, a daleč od realnosti

Mico Ahonen je pred leti napovedoval svoj preboj med najboljše skakalce sveta: “Moje mesto je med desetimi najboljšimi tekmovalci v svetovnem pokalu. To je moj cilj.”

A realnost je bila popolnoma drugačna. Mladi Ahonen doslej še nima niti ene točke v svetovnem pokalu, lani novembra se je sploh prvič prebil na tekmo v domači Ruki in zasedel 44. mesto. Tudi v kontinentalnem pokalu se le poredkoma uvršča med točke, nekajkrat je med petnajsterico končal na tekmovanjih tretjega ranga oziroma pokala FIS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!