Juventus bi lahko doletela še ena huda kazen

Liga Europa 22. Jan 202317:02
Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin iz časov, ko sta bila še prijatelja. FOTO: Guliverimages.

Po odvzemu 15 točk v italijanskem prvenstvu zaradi finančnih malverzacij bi Juventus lahko doletela še ena huda kazen. Krovna evropska nogometna organizacija Uefa, na čelu katere sedi Aleksander Čeferin, bi lahko Torinčane izključila iz Evrope.

Juventus je bil zaradi računovodskih goljufij in nepravilnosti pri prestopih s strani Italijanske nogometne zveze (FIGC) kaznovan s 15 točkami odbitka, kazni pa so doletele tudi številne njegove funkcionarje.

Zdaj bi lahko najuspešnejši italijanski nogometni klub lahko doletela nova kazen, piše Gazzetta dello Sport. Torinčani bi namreč lahko bili izključeni tudi iz Evrope.

Početje Juventusa bo namreč preučila tudi Uefa, ki je Torinčane leta 2021 zaradi nespoštovanja finančnega fair playja že kaznovala s plačilom 3,5 milijona evrov (ta kazen bi lahko poskočila na 23 milijonov evrov, če v naslednjih treh letih klub ne bo izpolnil finančnih kriterijev Uefe).

Če bodo nepravilnosti ugotovili tudi pri Uefi, bi utegnil biti Juventus izključen iz evropskih tekmovanj, morda tudi za več sezon. Juventus v tej sezoni sicer nastopa v Ligi Europa (prihodnji mesec ga čaka prva tekma izločilnih delov proti Nantesu).

Če bi, potem ko je po odvzemu točk zdrsnil na sredino lestvice, Juventus v tej sezoni ostal brez Evrope, bi se kazen upoštevala šele s sezono, ko bi si nastop v evropskih pokalih zagotovil, velja še omeniti ob tem.

Agnelli in Čeferin na nasprotnih bregovih

Zaradi finančnih malverzacij je bil z dvoletno prepovedjo delovanja v nogometu sicer s strani italijanske nogometne zveze kaznovan tudi predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki tega, da bi mu Aleksander Čeferin pogledal čez prste, seveda ne more pričakovati. Prej nasprotno.

Nekoč velika zaveznika sta namreč od aprila 2021 na povsem nasprotnih bregovih. Agnelli, ki je z mesta predsednika Juventusa sicer odstopil že novembra lani, je namreč eden od pobudnikov neuspešnega poskusa evropske Superlige, ki je takrat šokirala nogometni svet.

Komentari

Vaš komentar