Kako blizu je milijonski rekord Prve lige Telemach?

Nogomet 8. Feb 202418:00 0 komentarjev
Egor Prutsev
Egor Prutsev. Foto: Jure Banfi

Na obzorju je prestop, kakršnega še ni bilo. Z rusko-ukrajinskim kapitalom dobro založeni Celjani se pripravljajo na nakup, ki bo podrl slovenski rekord. V središču zgodbe pa je Rus Egor Prutsev.

Ko je v Srbiji včeraj luč javnosti ugledala novica portala Maxbetsport.rs, da je NK Celje Crveni zvezdi poslal milijon evrov vredno ponudbo za prestop krilnega napadalca Egorja Prutseva, to v tamkajšnji nogometni javnosti ni zbudilo pretirano veliko zanimanja.

Nogometna realnost največjega srbskega moštva ta hip je pač takšna, da se okrog Zvezde vrtijo 10 milijonski zneski. Še več, natančno takšno ponudbo so rdeče-beli trenutno v stanju celo odbiti, kar nenazadnje dokazuje zavrnjena ponudba Los Angeles Galaxyja, ki je želel onkraj luže odpeljati napadalca Osmana Bukarija.

Osman Bukari ima ceno na nogometni tržnici nastavljeno na več kot 10 milijonov evrov. Foto: Profimedia

Bo Prutsev podrl slovenski rekord?

Zadeva je precej bolj zanimiva s slovenske perspektive, kjer so milijonski nakupi prej izjema kot pravilo. Pravzaprav magične meje milijon evrov za nakup nogometaša doslej ni dosegel še noben klub. Olimpija je pred skoraj natanko osmimi leti, ja, čas hitro teče, za 800.000 evrov iz Gorice pripeljala napadalca Blessinga Elekeja. Maribor denimo za okrepitev še nikoli ni odštel več kot 450.000 evrov, kolikor so Celjanom plačali za Rudija Požega Vancaša. Je pa na koncu moral zaradi dogovorjenih odstotkov nadaljnje prodaje več kot milijon nakazati na račun Fiorentine, ko je Jana Mlakarja Zlatko Zahović prodal v angleški Brighton.

Največja slovenska kluba sicer že nekaj časa nimata več primata, kar se tiče financ v slovenskem nogometu. Čeprav se je nedavno direktor Olimpije Igor Barišić pohvalil, da lahko za kvalitetno okrepitev zmaji zapravijo milijon evrov, so to, zdi se, besede brez realne osnove.

Manj govorijo in več investirajo Celjani, ki so to zimo za Žana Karničnika bolgarskemu Ludogorcu odšteli 300.000 evrov, zdi pa se, da pripravljajo še eno prestopno ‘bombo’, ki bo na novo definirala realnost slovenskega nogometa.

Celje Maccabi tel Aviv Žan Karničnik
Slovenski reprezentant Žan Karničnik je to zimo tudi uradno postal grof. Foto: Jure Banfi

Želja da, konkretni pogovori v nadaljevanju sezone

Čeprav so po naših informacijah srbski mediji zadevo malce prehitro ‘zgrabili’ in uradnih pogovorov na relaciji Celje – Crvena zvezda glede prestopa Prutseva trenutno ni, si grofje vsekakor želijo enega tehnično najbolje podkovanih nogometašev Prve lige Telemach zadržati v svojih vrstah. 21-letnik bi tako lahko sledil Karničnikovemu zgledu, ko letos na stadionu Z’Dežele igra kot posojen nogometaš Zvezde, nato pa ga bodo Celjani dokončno pripeljali v svoje vrste.

Naši viri so nam zaupali, da Prutsev ne bi imel nič proti temu, da kariero nadaljuje v ambicioznem celjskem prvoligašu, a dejstvo je, da bodo grofje v resnici morali za realizacijo tega posla močno napeti svoje finančne mišice. Če jih bodo, potem bo to nov dokaz, da v Sloveniji še naprej raste klub, ki mu bo konkurenca čedalje težje sledila …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!