Z njim naj bi ravnali kot s smetjo, zdaj rešuje Šimundžov problem

Nogomet 6. Feb 202410:46
nogomet nk maribor ante šimundža
Ante Šimundža. Foto: Jure Banfi

Nogometaši Maribora so vstopili v zadnji teden priprav pred drugim delom sezone. Pred velikim 'popravnim izpitom', ko vijolice v nogometno pomlad vstopajo šele iz 4. mesta prvenstvene lestvice, pa se Ante Šimundža sooča z vprašanjem, ki ga lahko spravi v neprijeten položaj - kdo bo izpolnil NZS-jevo pravilo mladega igralca v začetni enajsterici.

Priprav v Turčiji je konec in nogometaši Maribora se v tem tednu vračajo v realnost slovenske nogometne zime. Ta bo zelo kmalu znova tekmovalno obarvana, jutri vijolice čaka še zadnja pripravljalna tekma s sosedi iz Slovenske Bistrice, v nedeljo pa drugi del sezone štajerski ponos začenja s še enim lokalnim obračunom, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Aluminij.

Vzporedno s pripravljalnim trenažnim procesom, ki ga je svojim varovancem naložil trener Ante Šimundža, se v NK Maribor dogaja tudi obsežna prenova kadra. Večina poslov je že zaključenih, nekaj ‘front’ pa je še odprtih. Tako v Ljudskem vrtu nestrpno pričakujejo prihod novega napadalca Edgarda Beugreja, ki v Slonokoščeni obali ureja papirje za prihod v Slovenijo, malce manj nestrpno pa čakajo na novice iz Nigerije, kdaj se bo lahko moštvu priključil Ishaq Rafiu, katerega kariere v vijoličnem dresu je, resnici na ljubo, tako ali tako že končana.

V skladu z našo napovedjo, bo novi član Maribora v naslednjih dneh bržkone postal tudi Žiga Repas, ki je doslej branil barve Domžal.

Ante Šimundža skupaj z Markom Šulerjem zaključuje prvi del prenove kadra NK Maribor. Foto: Uroš Skaza

Zimski prestopni rok NK Maribor

Prihodi: Maks Barišić (Koper), Pijus Širvys (Panevezys), Lan Vidmar (Bistrica), Redwan Bourles (prost nogometaš), Edgard Beugre (AS Denguele)

Odhodi: Ignacio Guerrico (Aldosivi), Aljaž Antolin (Mura), Vladan Vidaković (Yverdon), Xhuliano Skuka (konec posoje)

*Na izhodnih vratih sta tudi Erico Castro in Isaq Rafiu

Težave Lorberja so priložnost za Strajnarja

Pri vseh kadrovskih premikih v tej sezoni pa se zdi, da so v taboru vijolic malce pozabili na novo pravilo Nogometne zveze Slovenije, ki narekuje, da mora tekmo Prve lige Telemach nujno začeti igralec, ki lahko v danem trenutku obleče dres mlade slovenske izbrane vrste. Oziroma povedano drugače, mladi Slovenec, ki se je rodil po 1. januarju 2002.

Na tem področju pa so Mariborčani to zimo postali precej tanki. Aljaž Antolin je zaradi statusa nezaželenega nogometaša pri Anteju Šimundži odšel nazaj v Muro, tik pred pripravami v Turčiji pa se je poškodoval Marcel Lorber, ki bo zaradi težav z mišico izpustil začetek nadaljevanja sezone. Ker je bil ravno perspektivni mariborski najstnik mladi Slovenec z največjo minutažo v prvem delu sezone, imajo na Mladinski ulici potencialen problem.

Zdi se, da bo tako večjo minutažo za dokazovanje v majici Maribora vendarle dobil bočni branilec Mark Strajnar. Na poletni okrepitvi iz Domžal so se to jesen že ‘lomila kopja’, ko sta se v medijski besedni dvoboj spustila športni direktor vijolic Marko Šuler in igralčev zastopnik Amir Ružnić, ki je glavnega kadrovnika štajerskega ponosa obtožil, da z njegovim varovancem ravna kot s smetjo.

Mark Strajnar je v tej sezoni začel le šest prvoligaških tekem. Foto: Profimedia

“Za to potezo sem se odločil, ker sem na primeru Marka Strajnarja dobil občutek, da ni bilo storjeno to, kar je bilo dogovorjeno. Z Markom Šulerjem sva dnevno komunicirala, a ker se stvari niso spremenile, sem se odločil, da odreagiram in stvari povem javno. Zdaj ali je to prav ali ni prav, naj sodijo drugi. Ni mi žal, da sem to storil,” je v intervjuju za Sportklub na začetku leta zadevo pokomentiral najprodornejši slovenski agent.

No, očitno se zdaj mladeniču vendarle ponuja nova priložnost za dokazovanje, brez zajetne minutaže bi namreč Strajnar v prvih krogih drugega dela sezone ostal le, če bi se v Mariboru odločili za koprsko jesensko prakso in že po nekaj minutah, če ne celo sekundah, kakšnega mladega nogometaša povlekli z igrišča. Da zadeva po črki pravilnika ‘pije vodo’ drži, da pa so te zadeve naravnost bizarne, je v pogovoru za Sportklub poudaril tudi direktor reprezentanc na Nogometni zvezi Slovenije in eden izmed glavnih pobudnikov novega pravila Miran Pavlin.

Alternativa je tudi Tine Čuk

Glede na to, da je imel tudi Strajnar v pripravljalnem obdobju nekaj težav s poškodbo in je izpustil del pripravljalnih tekem v Beleku, bi morda lahko Šimundža v ogenj na začetku pomladi poslal celo Tineta Čuka.

Tudi Tinetu Čuku se ponuja priložnost za člansko dokazovanje. Foto: Uroš Skaza

Slednji je bil del priprav vijolic na južni obali Sredozemlja, v prvem delu sezone pa je večinoma igral v Eon Next Gen ligi, v kateri se je podpisal pod 5 zadetkov. Trener vijolic je sicer Čuku ponudil priložnost tako na tekmi s Koprom kot tudi na dvoboju z Radomljani v zaključku prvega dela Prve lige Telemach.