Kako (ni)so igrali: v iskanju redkih svetlih izjem

Liga narodov 6. Jun 202220:00 > 20:58 1 komentar
FOTO: Uroš Skaza.

Slovenija je izgubila tudi drugo tekmo B lige narodov 2022/23 in si v Beogradu privoščila blamažo, poraz z 1:4. Kako so proti Srbiji igrali slovenski reprezentanti? Svetlih izjem pričakovano ni veliko.

Najboljši na igrišču:

Petar Stojanović (ocena Sofascore 6,9): Eden redkih v slovenski reprezentanci, ki si zasluži pozitivno oceno, čeprav tudi on ni blestel. Ne nazadnje so Srbi tretji gol dosegli, ko je Luka Jović stekel za njegov hrbet in zadel. Je pa nogometaš Empolija spet dokazal, da je, čeprav je po “poklicu” bočni branilec, ob odsotnosti Josipa Iličića eno glavnih slovenskih orožij v napadu. V drugem polčasu je, resda ob ne najboljšem posredovanju nasprotnikovega vratarja, dosegel mojstrski gol. Pa statistika? Pri podajah je bil praktično nezgrešljiv (24/23), uspeli sta mu tudi dve ključni podaji, ustvaril je eno veliko priložnost. Na tleh je dobil dva od petih dvobojev, izgubil pet žog, nasprotnik ga je enkrat preigral. Dvakrat je Srbe skušal preigrati sam, a bil obakrat neuspešen.

Začetna postava:

Jan Oblak (6,0): statistika je kot bikini, pravijo. Pokaže veliko, a ne vsega. Kapetan Slovenije bikinija na Marakani seveda ni nosil, je pa realna ocena njegove predstave precej višja, kot pravi algoritem Sofascora. Ta mu je namreč prisodil najslabšo oceno. V slovenski vrsti je bil med najboljšimi, kar pa ne pomeni, da si zasluži takšne presežnike o predstavah in odnosu, kot mu jih številni namenjajo v zadnjem času. Ne nazadnje gre za enega od najboljših vratarjev na svetu, od katerega kakšno super obrambo pričakujemo, in tudi za edinega pomembnejšega reprezentanta, ki je Sloveniji v zadnjem desetletju obrnil hrbet. Od štirih zadetkov, ki jih je prejel, noben ne gre na njegov račun. Pri prvem, pred katerim je poskrbel za obrambo, sploh ni mogel posredovati. Pri ostalih treh so Srbi pač realizirali stoodstotne priložnosti. Zbral je tri obrambe, spektakularno je posredoval predvsem pri strelu Aleksandra Mitrovića v drugem polčasu ob izidu 1:1. Po tekmi je pred novinarje stopil s hripavim glasom. Kot kapetan je v garderobi po tekmi očitno dvignil glas. Pravilno.

Žan Karničnik (6,5): ne najboljša tekma branilca, ki je tekmo začel na zanj “nenaravnem” levem bočnem položaju, v zaključku tekme pa se preselil v zadnjo vrsto. Po nekaj minutah igre je “zaspal” ob avtu, po katerem so Srbi prišli do prve priložnosti na tekmi. Pri četrtem golu, ko je bilo sicer že vse odločeno, je podal žogo v nasprotnikove noge in Srbom omogočil protinapad, po katerem je bil postavljen končni rezultat. Pri podajah tudi sicer ni bil najbolj natančen (73-odstoten), mu je pa uspela ena ključna podaja. Enkrat je nasprotnika uspešno preigral, pri drugem preigravanju je bil neuspešen. Dvakrat so ga preigrali Srbi. Izgubil je 14 žog. V dvobojih na tleh je bil polovično uspešen (10/5), od treh dvobojev v zraku je dobil dva. En strel Srbov je blokiral, dvakrat uspešno prestregel domač napad, štirikrat je uspešno razčistil pred svojim golom.

Miha Mevlja (6,3): pri nobenem od prejetih golov ni bil neposredno kriv, na drugi strani pa začel akcijo za slovenski zadetek. Ko je bil na igrišču, je Slovenija prejela dva gola. V zadnjih 15 minutah, ko je odšel na klop, pa še dva. V “akciji” je bil sicer bolj malo. Dobil je oba zračna dvoboja, na tleh ni imel niti enega. Izgubil je devet žog in bil 78-odstoten pri podajah.

Miha Blažič (6,1): slaba tekma novopečenega člana francoskega prvoligaša Angersa. Predvsem v luči tega, da so njegove napake prihajale do izraza. Zamudil je pri prvem golu Srbije, ko se je žoga odbila do Mitrovića. Prepozen je bil pri veliki priložnosti najboljšega strelca Srbije, ko se je z obrambo izkazal Oblak, napaka pa se mu je pripetila tudi pri četrtem golu Srbov, ko mu je ušel Nemanja Radonjić. Pri podajah je bil sicer zelo uspešen, 90-odstoten. En nasprotnikov strel je blokiral in prestregel en srbski napad. Na tleh je dobil dva od treh dvobojev, v zraku nobenega od dveh. Izgubil je štiri žoge.

Jaka Bijol (6,6): najboljši v slabi slovenski obrambi, čeprav je imel kar nekaj težav z obutvijo. Spodrsnilo mu je tudi v sedmi minuti, ko so sta po njegovi napaki dva srbska napadalca šla na Oblaka, a k sreči veliko priložnost zapravila. Sedemkrat je uspešno razčistil, blokiral dva nasprotnikova strela, na tleh dobil oba dvoboja, v zraku pa enega od treh. Niti enkrat ga Srbi niso preigrali. Veliko je bil pri žogi (57 dotikov) in bil pri podajah 84-odstotno uspešen. Izgubil je sedem žog.

Jon Gorenc Stanković. FOTO: Guliverimages.

Jon Gorenc Stanković (6,8): čeprav je imel prste vmes pri dveh srbskih golih – pri prvem je zamudil ob strelu Sergeja Milinkovića Savića na bližnji vratnici, pri drugem pa je zvezdnik Lazia ob njem zadel -, je bil morda celo najboljši v anemični slovenski zvezni vrsti. Oziroma, bolje zapisano, najmanj slab. Igral je 63 minut, potem se je poškodoval. Izgubil je le dve žogi. Pri podajah je bil 87-odstoten, blokiral je en nasprotnikov strel, dvakrat prestregel napad Srbije in dobil tri od šestih dvobojev na tleh. V zraku je izgubil oba.

Sandi Lovrić (6,5): vrnil se je v začetno enajsterico, a ni bilo učinka. Pri žogi je bil premalo, kombinacij s soigralci ni bilo, priložnosti ni ustvarjal. Ne sebi in ne soigralcem. Enkrat je preigral nasprotnika, dvakrat je bilo obratno. Pri podajah je bil 84-odstoten. Uspeli sta mu dve dolgi podaji, pri obeh predložkih, ki ju je imel, je zgrešil cilj. Na tleh je dobil le dva od petih dvobojev, v zraku ni imel nobenega. Izgubil je osem žog.

Jasmin Kurtić (6,7): v slovenski reprezentanci je bil spet največ pri žogi (67 dotikov). Uspela mu je ena ključna podaja, uspešen je bil predvsem pri dolgih podajah (5/4). Na tleh je dobil tri, v zraku pa dva od petih dvobojev. En napad Srbije je prestregel, kar 12 žog pa izgubil. Dvakrat ga je nasprotnik preigral. Kot vodja sredine igrišča in z naskokom najbolj izkušen reprezentant je med najbolj odgovornimi, da Slovenije na igrišču ni bilo. Tega se zagotovo zaveda tudi sam.

Benjamin Šeško (6,7): največji up slovenskega nogometa je pri asistenci za edini slovenski gol z enim dotikom žoge dokazal, kaj zna, tudi trudil se je, sicer pa je bil v napadu preveč osamljen in brez idej. V 63 minutah se je žoge dotaknil samo 23-krat. Pri 19 letih je prihodnost slovenskega napada, o tem ni dvoma. Enkrat je streljal, a zgrešil cilj. Dvakrat je preigraval, obakrat neuspešno. Pri podajah ni bil najboljši, vsega 61-odstoten. Izgubil je 10 žog. Na tleh je dobil enega od petih dvobojev, v zraku pa kar pet od šestih.

Miha Zajc (6,7): tudi on se je v brezidejni igri Slovenije med hitrejšimi, agresivnejšimi, bolj domiselnimi srbskimi nogometaši izgubil. V slovenski reprezentanci je s strelom sicer poskusil največkrat, trikrat, a niti enkrat ni bil blizu gola. Enkrat je zgrešil okvir vrat, drugič je bil njegov strel skorajda podaja, tretjič pa so Srbi njegov strel blokirali. Uspelo mu je eno od dveh preigravanj, pri podajah je bil 82-odstotno uspešen, v dvobojih na tleh je bila njegova uspešnost polovična (4/2), edini zračni dvoboj pa je dobil. Izgubil je 11 žog.

Menjave:

Gregor Sikošek (6,0): po dobri predstavi proti Švedski ga je selektor posadil na klop, v ogenj pa poslal v zaključku tekme, v 79. minuti. V tem času se je žoge dotaknil samo sedemkrat in jo trikrat izgubil. Žrtev razpada Slovenije v zadnjih minutah gostovanja na Marakani.

Adam Gnezda Čerin (6,4): tokrat je tekmo začel na klopi, na igrišče pa prišel v 63. minuti po poškodbi Gorenca Stankovića. V nepravem času, ko je Slovenija popolnoma potonila. Ne po njegovi zaslugi. Bil je 90-odstoten pri podajah, žoge pa se je dotaknil 23-krat. Izgubil je tri žoge in enega od dveh dvobojev.

Andraž Šporar (6,4): Tokrat je na igrišče prišel v zadnji tretjini tekme in se zlil s slabo igro, ki jo je Slovenija predvsem na koncu pokazala. Brez učinka, 11 dotikov z žogo, 62-odstotna učinkovitost podaj, 5 izgubljenih žog, dva izgubljena od dveh dvobojev na tleh …

Žan Celar (6,4): Tudi on je tokratno tekmo začel na klopi, tudi njega je “požrl” katastrofalen zaključek Slovencev, tudi on seveda mi mogel spremeniti poteka dogajanja na igrišču, saj ni Cristiano Ronaldo in na žalost niti ne Lionel Messi. Žoge se je dotaknil le štirikrat, je pa v tem času vseeno ustvaril eno ključno priložnost, edini poskus preigravanja pa mu ni uspel.

Luka Zahović (6,4): v zadnjem času je postal nogometaš, ki v reprezentanci dobiva minute v zaključkih tekem. Tokrat jih je bilo le šest. Žoge se je dotaknil le enkrat. Več ni treba povedati …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje