Kapetan Olimpije odgovoril Mariboru: Jasno je, kdo je v Sloveniji gospodar

Nogomet 17. Apr 20237:00 2 komentarja
Timi Maks Elšnik
Timi Maks Elšnik je po tekmi v roko vzel tudi baklo. FOTO: Aleš Fevžer.

Timi Max Elšnik je bil po zmagi nad Mariborom in prvem naslovu državnega prvaka po petih letih čakanja med najbolj razigranimi nogometaši Olimpije. Po tekmi je prijel v roke megafon in najprej na stadionu animiral navijače, potem pa odločno in na trenutke tudi zbadljivo o razpletu tokratnega večnega derbija govoril še na novinarski konferenci.

“Počutim se izjemno. Veliko adrenalina, sreče, veselja … O tekmi težko povem kaj pametnega. Dosegli smo cilj. Morda enkrat se ti ponudi priložnost, da proti največjemu tekmecu osvojiš prvenstvo. Tega nismo želeli izpustiti iz rok. Pred tekmo smo si rekli, da moramo biti, karkoli se zgodi, mirni, kompaktni. Maribor je bil boljši prvih 10, 15 minut, pozneje pa smo začeli prevladovati. Gol, ki smo ga dosegli, nam je dal vetra v jadra. Lažje smo nadzorovali potek tekme,” je daljši monolog ob uvodnem govoru na novinarski konferenci začel Timi Max Elšnik, ki je bil še pred tem v središču pozornosti tudi na stadionu. Z megafonom v rokah je s tribun animiral navijače in se skupaj z njimi drl: “Olimpija, šampion!”

Govorili so na igrišču, Maribor ga je presenetil

“Maribor me je v drugem polčasu presenetil. Pričakoval sem, da se bo odzval drugače. Da nas bo poskusil stisniti, nas sprovocirati. Mariborčani so nas zvlekli na svojo polovico in čakali, kar je bila voda na naš mlin. Izkoristili smo ponujeno. Žogo bi lahko držali in tekmo skušali mirno pripeljati h koncu, a smo šli po drug gol in bili tudi blizu tretjega,” je na uradnem delu druženja s sedmo silo še povedal kapetan Olimpije, ki je bil na trenutke tudi zbadljiv.

“Pred tekmo je bilo dosti komentarjev iz njihovega tabora, da so boljši, moj odgovor pa je bil enostaven. Da je treba odgovoriti na igrišču. Mi smo danes to naredili. Maribor smo v tej sezoni premagali že trikrat. Jasno je, kdo je v Sloveniji gospodar,” je na dušo navijačev Olimpije popihal slovenski reprezentant v vrstah novopečenih slovenskih prvakov.

“To je nagrada za nas, za mesto, za navijače, ki so danes pripravili vzdušje na ravni evropskega nogometa. Za take tekme se živi. Takšne tekme slovenski nogomet potrebuje. V takšni kulisi do izraza pride kakovost, ki jo ima slovenski nogomet dovolj,” je nadaljeval.

Timi Max Elšnik
V akciji med tokratnim derbijem. FOTO: Uroš Skaza.

Cilj je dvojna krona

“Zaslužili smo si naslov prvaka, a sezone še ni konec. Zdaj se bomo še malo poveselili, potem pa bomo profesionalno delali naprej. Imamo še en velik cilj, želimo osvojiti pokal. Cilj je dvojna krona. Gremo dalje. Verjamem, da tudi trener ne bo dal noge s plina. Skušali bomo še naprej rasti. Sezone še ni konec, potem sledi kratek premor in že kvalifikacije za Evropo, ki so glavni cilj ekipe,” je še dejal. Naj spomnimo, to vse je povedal v isti sapi.

Potem so na vrsto prišla vprašanja. Najprej o tem, ali je bilo težko ohranjati osredotočenost ob tako visoki prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

“Ni velike razlike. Naloga trenerja je bila, da nas je ohranjal lačne. Če si pravi, potem hočeš zmagati vedno in povsod. Že na treningih, ko igraš pet na pet. Vedno želiš zmagati. Vemo, kaj se je Olimpiji dogajalo v prejšnjih letih. Morali smo se sprovocirati, da si tega nismo dopustili. Letos še nismo izgubili dvakrat zapored. Na zadnji tekmi smo izgubili proti Bravu. Tekme po porazih so najbolj kritične. Na njih daš od sebe še deset odstotkov več. Treba je biti fokusiran in vedeti, da je pred nami še veliko dela,” je govoril prvi med enakimi v garderobi Ljubljančanov, ki tudi tokrat ni pozabil na soigralce.

Do konca sezone popraviti čim več rekordov

“Kapo dol fantom za vse do zdaj. Na 36 tekmah se pokaže realna slika. Verjamem, da smo najboljši v Sloveniji. Pričakujem, da bomo to pokazali tudi do konca sezone in bomo skušali prednost še povišati. Popraviti želimo čim več rekordov. Takšne sezone so redke. Kot športnik se nikoli ne smeš zadovoljiti. Tekme v prvenstvu, ki nas čakajo do konca sezone, so lahko tudi priprava na pokal, ki ga želimo osvojiti,” je dejal in pohvalil tudi trenerja Alberta Riero.

“Vsi igralci so pod njegovim vodstvom napredovali. Že po četrti tekmi, mislim da, sem rekel, da je on zame moj najboljši trener v karieri. Vsa čast, da smo tako hitro začeli dojemati njegove nogometne ideje, kar ni enostavno. V nekaterih drugih klubih trenerji potrebujejo pol leta, da v ekipo vnesejo svojo filozofijo. Njemu je uspelo ekspresno hitro. Tudi zaradi tega, ker je trener, ki vidi, kaj ima na razpolago in se ekipi prilagodi. Postavil nas je v položaj, ko lahko sami pokažemo, kaj znamo. Vsak igralec je igral na minimalno treh pozicijah. To je velik plus, saj se bo lahko hitreje prilagodil na nov klub, če bo kdorkoli odšel drugam. Gledamo širše. Tudi na nasprotnika in na to, kako ga sprovocirati. Oziramo se tudi na nasprotne ekipe in se jim prilagajamo. Morda smo tudi zato danes v prvih minutah igrali slabše, saj smo morali ugotoviti, kje je prostor in kaj nasprotnik počne. Potem smo dojeli in je bilo lažje,” se je razgovoril o Špancu na klopi Olimpije, ki jo v naslednji sezoni čakajo kvalifikacije za ligo prvakov.

Govoril je tudi o dogodku na igrišču, ki je dvignil prah

Sredi prvega polčasa je bila igra za nekaj trenutkov prekinjena, ker so si nogometaši obeh ekip skočili v lase. Povod je bil dogodek napadalca Maribora Žana Vipotnika, ki je – potem ko ga je v mednožje z žogo zadel vratar Olimpije Matevž Vidovšek – nekaj časa ležal na zelenici, domači pa so nadaljevali z igro in žoge niso nabili v avt. Po kratkotrajnem prerivanju je sodnik Matej Jug pokazal dva rumena kartona. Kapetan Olimpije je pojasnil, kaj se je zgodilo.

“Trener nam je naročil, da zaradi vseh stvari, zavlačevanj, ki so se dogajala proti določenim nasprotnikom, žoge ne spravimo z igrišča. Zakaj bi jo dali ven, če poškodba ni resna? Če gre za kakšno resno poškodbo, lahko tekmo prekine sodnik. Navodila so bila, da igramo naprej. Tudi če bi bila zadeva obratna, bi dali nasprotniku jasno vedeti, da žoge ni treba nabijati z igrišča. Na koncu je bilo z Žanom po pričakovanjih vse okej,” je dejal Elšnik.

Skupinski del evropskih tekmovanj mora biti cilj

In kakšen bo v Evropi cilj? Se lahko Olimpija uvrsti celo v najmočnejšo nogometno ligo na svetu ali pa vsaj v skupinski del katerega od evropskih pokalov?

“Naslednja sezona bo zadnja, ko bo v trenutnem formatu pot do lige prvakov malce lažja, vsaj za prvake. Če zmagaš v prvem krogu, si zelo blizu uvrstitvi v evropski pokal. Liga prvakov? Zgodilo bi se prvič v zgodovini, tega Ljubljana še ni doživela, tako da … Seveda si moraš želeti in sanjati, brez tega ti nikoli ne bo uspelo, ampak moramo biti realni. Za kaj takega bi se moralo poklopiti res veliko stvari. Žreb, trenutek navdiha … Sigurno je možno, da nam uspe tudi to, a če nam ne bo, ne bo konec sveta. Definitivno pa mora biti konferenčna liga realen cilj. Ampak počasi … Do tja je še veliko časa. Premor, prestopni rok … Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Absolutno pa mora biti naš cilj, da se ta ekipa končno uvrsti v skupinski del evropskih tekmovanj,” je cilje za evropsko sezono začrtal 24-letni nogometaš, ki je na derbiju odigral jubilejno 100. tekmo v dresu Olimpije.

Za jubilejni 100. nastop je dobil posebno darilo. FOTO: Uroš Skaza.

Nikoli ne bo pozabil, da so ga Ljubljančani vzeli za svojega

Kot eden njenih najboljših posameznikov in tudi eden najboljših v slovenski ligi, je zagotovo eden od tistih, ki bi kmalu utegnili zapustiti Ljubljano. Po naših informacijah se zanj zelo resno zanima dunajski Rapid, ob uglednem avstrijskem klubu pa je snubcev še nekaj. Bo Olimpija Evropo v naslednji sezoni napadala tudi z njim?

“Če bom tukaj, bo moja želja zagotovo to, da nam uspe. Tako kot vedno bom dal vse od sebe. Je pa dejstvo, da je želja vsakega nogometaša, da pride na višji, evropski nivo in se dokaže tudi tam. Bomo videli. Te sezone še ni konec. Mora se poklopiti marsikaj. Zadovoljen moram biti jaz, zadovoljen mora biti klub. Zagotovo Olimpija ne bo želela izgubljati ključnih igralcev. Ne vem, kdaj bom odšel. Pred kvalifikacijami, po ali pa sploh ne. O tem bomo razmišljali pozneje,” je prihodnost pustil v zraku viseti kapetan Olimpije, s katero ima podpisano pogodbo do leta 2025.

“Ena kljukica s tem naslovom zagotovo je. Dosegel sem, kar sem si želel. V tem trenutku se vsega še niti ne zavedam, a zagotovo smo se vpisali v zgodovino kluba. Ni bilo dosti rodov, ki so bili prvaki z Olimpijo. Tudi če bom poleti odšel, bom lahko zadovoljno ugotovil, da sem nekaj osvojil. Bomo pa videli, ali se bo to zgodilo. Verjamem, da moja zgodba v Ljubljani še ni končana. Tudi če bom odšel, se lahko sem še vrnem. Vrata bom imel vedno odprta. Navijači Olimpije so me sprejeli kot enega izmed njih, čeprav sem s Štajerske. Tega ne bom nikoli pozabil. Takšne stvari je treba ceniti. To mi veliko pomeni,” je še povedal Štajerec, ki je v Ljubljani zelo priljubljen in bo po nedeljskem večeru v Stožicah zagotovo še bolj.

Video/Foto:

Gol Davida Sualeheja:

Gol Admirja Bristrića:

Veselje po koncu tekme:

Fotogalerija s tekme:

Stožice Green Dragons Stožice Green Dragons
To so prizori, kakršnih se lahko nadejamo tudi v torek.
FOTO: Uroš Skaza
Koreografija navijačev Olimpije. FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
Dimna zavesa v Stožicah. FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer
FOTO: Aleš Fevžer
Za jubilejni 100. nastop je dobil posebno darilo. FOTO: Uroš Skaza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje