Riera: Do zmage in gola smo prišli brez najstrožje kazni

Nogomet 16. Apr 202322:54 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Posest žoge je bila po mnenju trenerja Olimpije Alberta Riere ključ do zmage proti Mariboru (2:0) in osvojitve državnega naslova. Španec kljub velikemu uspehu po tekmi ni deloval pretirano čustveno.

“Do zmage in gola smo prišli brez najstrožje kazni,” je novinarsko konferenco z nasmeškom na obrazu sklenil Albert Riera in se obregnil na očitke, ki jih je bil z moštvom deležen skozi sezono, češ da Olimpija zmaguje tudi s sodniško pomočjo.

To je bil eden redkih nasmeškov Španca pred novinarskimi mikrofoni po zmagi nad največjim tekmecem Mariborom, pa čeprav je uspeh v Stožicah Olimpiji prinesel prvi naslov državnega prvaka po sezoni 2017/18. Kot že ničkolikokrat je bil pred novinarji stoičen, a zelo izčrpen pri odgovarjanju na vprašanja.

Vijolični so se sicer z Ljubljančani enakovredno kosali le prvih 30 minut, nato pa močno padli v igri, prvi gol prejeli v zaključku prvega polčasa, ko je Ažbeta Juga premagal David Sualehe, dokončno pa kapitulirali v 76. minuti po zadetku rezervista Admirja Bristrića.

Oba zadetka Olimpije na tekmi proti Mariboru:

In medtem ko je klop zmajev že z nestrpnostjo čakala na zadnji žvižg sodniške piščalke in se po njem zapodila na zelenico, je Albert Riera ostal ob robu igrišča. Miren, kot da ne bi povsem dojel, kaj mu je uspelo, je prejemal čestitke in objeme številnih navijačev, ki so se množično zgrnili na igralno površino. Kljub temu je priznal, da po uspehu čuti ponos do svojih igralcev, prav tako pa je poudaril: “Pred sezono ne bi mogli prositi za več.”

Kaj je po tekmi še povedal Albert Riera?

Foto: Uroš Skaza

O tekmi:

Bila je posebna tekma, prva priložnost, da lahko osvojimo naslov. In to proti komu? Večnemu rivalu na derbiju. Dve najboljši ekipi, to ne pravim samo jaz, to pravijo lestvica, številke. Dober nasprotnik. Če opišem tekmo, to je nekaj, kar Olimpija počne to sezono. Zmagali smo 2:0 in tekmo končali z žogo v posesti. Za mene, ko govorimo o nogometu, potrebuješ žogo. Da premagaš nasprotnika, potrebuješ žogo, da si boljši od nasprotnika, potrebuješ žogo. In zdaj mogoče razumete zakaj.

Ko govorim, kako je treba igrati, je to zelo pomembno. Ker si bližje zmagi na tekmi. Ponavljam, 2:0 in končali z žogo. Ker igramo samo z eno žogo, pomeni da nasprotnik nima žoge. Tako da se še vedno lahko braniš z žogo. Zato sem rekel to besedo, ponosen, ker te igralci verjamejo v tak način igre.”

O taktičnih spremembah po začetne pol ure igre:

“Smo ekipa, ki rada igra znotraj kazenskega prostora in ima nadzor. Včasih nam to uspe, spet drugič ne. A če imaš na koncu žogo v svoji posesti, ti nasprotnik ne more škodovati. V prvih minutah ste lahko videli, da se nam je preveč mudilo. Mislim, da smo po 20 minutah že nadzorovali igro. Vemo, kako moramo igrati in to ni bil naš način. V določenem trenutku smo veliko igrali na protinapade, a nismo ekipa za to. So stvari, v katerih smo dobri in stvari, v katerih nismo. Zanašati se moramo na stvari, ki nam gredo dobro od rok.”

O zadovoljstvu, ki ga čuti po osvojenem naslovu v svoji prvi sezoni:

“Vedno pravim, da bom igral s tistim, kar mi je ponujeno. Spomnim se na začetku, ko so me spraševali, kako bomo igrali, kakšen bo naš sistem. Dejal sem, odvisno od tega, kakšne sestavine mi boste ponudili in nato vam bom kot kuhar povedal, kaj vam bom skuhal. Naloga modernega trenerja je, da se prilagodit.

Kar se tiče zadovoljstva … Zdaj smo prvaki, igralci so podrli kar nekaj rekordov. Ko sem prišel, sem dejal, da ne želim dajati preveč obljub, lahko pa obljubim, da bom igralce izboljšal. Kot igralec nikoli nisem maral, da so mi obljubljali osvojitev prvenstva, saj je to nekaj, kar se morda lahko zgodi.”

FOTO: Jure Banfi.

O občutkih po zmagi proti Mariborom in osvojenem naslovu:

“Jutri in pojutrišnjem smo prosti, nato bomo spet trenirali. Prvenstva še ni konec. Zdaj smo prvaki in govorimo o tem, kaj bomo počeli čez tri, štiri mesece, a vem le, kaj bom počel jutri, po tem se lahko moji načrti spremenijo. Bistvo nogometa je to, kar se dogaja danes. Danes smo prvaki, nato se moramo pripraviti na tekmo z Gorico in na pokal.

Verjemite mi, da bom fante kljub osvojenem prvenstvu preganjal do zadnje minute zadnje tekme, saj si zaslužijo uspešen zaključek sezone. Dobro moraš igrati do zadnjega dne in to je moja odgovornost. Sem zadovoljen, a moramo nadaljevati. Ko izgubiš dve tekmi, nisi več dovolj dober. To je realnost trenerskega posla. Svoje načrte vam lahko razkrijem šele pozneje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!