Kariera mariborskega dragulja v rokah direktorja Mure

Nogomet 16. Mar 20245:30 0 komentarjev
Tian Nai Koren
Tian Nai Koren. Foto: NK Maribor

Mladi Tian Nai Koren je po mnenju mnogih eden največjih upov slovenskega nogometa. Nenavaden splet okoliščin pa je poskrbel za to, da je usoda talentiranega mladeniča Maribora v rokah športnega direktorja rivala vijolic.

Če članski ekipi Maribora to sezono nič ne gre po načrtih, pa je drugače v mladinskem pogonu, kjer so ekipe vijoličastih del vročega boja za naziv najboljše ekipe v Sloveniji.

Mladinska zasedba vijolica je na tretjem mestu novoustanovljene lige EON Next Gen, a ima za vodilnimi rivali iz Olimpije le dve točki zaostanka. Še mesto višje so kadeti, ki za vodilnim Bravom zaostajajo za tri točke, daleč pred konkurenco pa so mariborski nogometaši iz selekcije U-15, ki premočno vodijo na prvenstveni lestvici.

Največ zaslug za to ima Tian Nai Koren, sin zvenečega priimka, ki ga je v nogometni Sloveniji uveljavil nekdanji kapetan naše reprezentance in strelec zgodovinskega gola za zmago proti Alžiriji na mundialu leta 2010 Robert Koren. Tian Nai je v tej sezoni lige starejših dečkov na 19 tekmah zabil neverjetnih 32 golov. Kar šest denimo v minulem tednu, ko je ob zmagi vijolic proti Šenčurju (12:0) neusmiljeno rešetal nasprotnikovo mrežo.

Tian Nai Koren
Koren v mariborskem dresu selekcije U-15. Foto: NK Maribor

Ko je govora o mladeničih, ki so nekoč zelo izstopali v mlajših selekcijah Maribora, gre spomniti tudi na sijajno sezono Žana Vipotnika. Slovenski reprezentant je v sezoni 2016/2017 v tedanji prvi ligi vzhod (prvoligaška konkurenca fantov do 15 let je bila razdeljena na dva dela) na 26 tekmah dosegel kar 58 golov.

Sprva trdil, da ne bo zamenjal kluba …

Nogometna družina Koren je sicer v zadnjem obdobju razpeta med dva kluba. Robert Koren je to zimo postal športni direktor Mure, za katero v mladinski ekipi oziroma ligi EON Next Gen igra njegov starejši sin Nal Lan Koren.

V nedavnem intervjuju za Sportklub je sicer Robert Koren poudaril, da za zdaj ne razmišlja o tem, da bi njegov mlajši sin sledil sorodnikoma na prekmursko ravnico.

“Želimo si, da se dobro počuti v okolju, kjer je. Ključno je, da gre rad na trening in da dobro trenira. Vesel sem, da ga lahko sam dodatno treniram. Situacija to dopušča. Trenutno ni potrebe po menjavi okolja. Moja funkcija v Muri zagotovo ni razlog za menjavo barv. Tudi starejši sin v Muro ni prestopil zaradi tega, enostavno je bil na seznamu igralcev, ki smo jih v njegovem letniku igralcev označili kot možne okrepitve za črno-bele. Tu je veliko vlogo odigral trener mladinske selekcije Matjaž Kek mlajši, ki si ga je zaželel v svoji ekipi,” je v začetku leta razlagal Koren starejši.

nogomet nš mura robert koren
Robert Koren skrbi za kariero svojih sinov. Foto: Uroš Skaza

… nato poskrbel za odmevno napoved

A nedavno je prvi kadrovnik Mure malce obrnil ploščo in v pogovoru za Delo kar malce ‘zagrozil’ Mariborčanom glede tega, kakšna bo prihodnost njegovega sina.

“Tian je še član Maribora, vendar ima svoj način treningov. Ker je še šoloobvezen, dvakrat do trikrat na teden trenira pri Mariboru. Druge treninge opravlja pod mojim nadzorom oziroma jih izpelje sam. Natančno sem se pripravil, veliko sem vložil v takšen način treningov in stvari delujejo. Tudi v njegovem primeru ne bom odločal jaz. Kar bom želel ali zahteval, je, da bo imel najboljše možnosti za trening in igranje. Če me ne bodo prepričali, bo iskal drug klub,” je nekaj prahu s svojim razmislekom dvignil Robert Koren.

nogomet nš mura robert koren
Športni direktor Mure je na daljavo ‘zagrozil’ NK Maribor. Foto: Uroš Skaza

Kakšna bo torej prihodnost Tiana Naija Korena, je težko napovedati. Vse več je informacij o tem, da njegovo izjemno strelsko formo in razvoj spremljajo klubi iz tujine. Zaradi svoje mladosti seveda mladi Koren na klub iz Ljudskega vrta še ni pogodbeno vezan, več kot očitno pa je, da bo njegovo prihodnost načrtoval njegov oče.

Športni direktor Mure bo torej snoval kariero največjega nogometnega dragulja mariborske akademije. Nenavaden splet okoliščin, ni kaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!