“Ni pomembno, kako dolgo si v klubu, pomembno je, kaj pustiš za sabo” (VIDEO)

nogomet nš mura robert koren
Foto: Uroš Skaza

Robert Koren je po odhodu Denisa Rajbarja iz Mure prevzel vlogo športnega direktorja črno-belih in sprejel zahteven izziv. Nekdanji kapetan Slovenije, ki še naprej vodil tudi Murino nogometno šolo, je izredno motiviran in prepričan, da je v Sloveniji ogromno nadarjenih mladih igralcev, ki potrebujejo pravilno usmeritev.

43-letni Korošec, nekdaj izvrsten vezist, je svojo življenje zapisal nogometu. Po koncu igralske kariere se je podal v trenerske vode. Bil je pomočnik trenerja pri Celju in vodil drugoligaša Fužinar, nato pa prevzel vodenje nogometne šole v Murski Soboti. “Naredil bom vse, kar bo v mojih močeh, da pomagam Muri, da se dvigne na višji nivo,” obljublja navijačem, ki so po jesenskem delu Prve lige Telemach upravičeno razočarani. Črno-beli so trenutno šele šesta ekipa državnega prvenstva, v boju za Evropo in lovoriko pa veliko upov polagajo v Pokal Pivovarna Union.

“Kolikor so mi stvari poznane in predstavljene, klub finančno stoji zelo dobro in brez težav. Financ zagotovo ni toliko kot pred letom dni. Klub se je v zadnjih letih večkrat opekel,” Koren med drugim razkriva, zakaj bodo morali biti pri Muri v naslednjih mesecih zelo previdni, ko bodo sestavljali člansko ekipo. Glede na njegove besede bo na Fazaneriji igralo veliko mladih igralcev, pri iskanju okrepitev pa bo priimek Koren zagotovo olajšal delo: “Na koncu koncev imam v nogometu tudi ogromno izkušenj. Za mano je igralska kariera, vem, kako stvarem streči tudi na tej funkciji. Delam zavzeto in temu bom ostal zvest.”

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki je na 61 tekmah za Slovenijo dosegel pet golov, se je z golom proti Alžiriji na svetovnem prvenstvu 2010 za vedno zapisal v slovensko zgodovino. S tem golom je Slovenija dosegla svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih, ta uspeh pa omenjeno generacijo še vedno združuje. “Vsak hodi svojo pot. Še vedno se občasno vidimo in slišimo. Z nekaterimi smo v kontaktih več kot z drugimi, vedno pa smo veseli, ko se vidimo. Skupaj smo namreč dosegli velik uspeh.”

V velikem intervjuju smo z Robertom Korenom obujali tudi spomine na njegovo klubsko kariero, ki se je začela v Dravogradu in nadaljevala v Celju, Lillestromu, West Bromu, Hull Cityju, Melbourne Cityju in končala v njegovem Dravogradu. V angleški Premier ligi je odigral 57 tekem in vpisal tri gole ter dve asistenci, pri Hull Cityju pa opravljal tudi vlogo kapetana.

nogomet nš mura robert koren
Foto: Uroš Skaza

Veliki intervju s športnim direktorjem Mure Robertom Korenom

 • Kako se spominjate dneva, ko je do vas prišla ponudba, da postanete športni direktor Mure? Ste vi že pred tem razmišljali o takšni možnosti?

Ne. Česa podobnega nisem pričakoval. Ko so se začele pojavljati težave med predsednikom in nekdanjim športnim direktorjem, sem dal enem in drugemu jasno vedeti, da je moja želja, da vsaj do poletja ostanemo v enaki strukturi. Nisem pričakoval, da bom prevzel vlogo športnega direktorja.

Na koncu me je poklical predsednik in mi predstavil to ponudbo ter dejal, da nima druge rešitve. Kot sem rekel, z veseljem delam v nogometu, zato sem tudi z veseljem sprejel ta izziv. Naredil bom vse, kar bo v mojih močeh, da pomagam Muro dvigniti na višji nivo.

 • Predsednika ste zagotovo prepričali s svojim delom v nogometni šoli. Če pogledamo samo mladince, vidimo izjemen napredek glede na prejšnjo sezono. Ste dobili občutek, da je bil to glavni razlog za ponujeno priložnost?

Kaj je bil glavni razlog, bi bilo morda bolje vprašati predsednika. V nogometni šoli smo v enem letu zares naredili velik preskok in dvignili vse skupaj dve ali tri stopničke višje. Za to so zaslužni vsi, ki v šoli delujejo. Sam v nogometu ne moreš narediti ničesar, tega se zelo dobro zavedam. Zato smo v šoli sestavili odlično trenersko ekipo in vključili sijajne nogometne delavce tudi na preostale funkcije v šoli. To je bil temelj uspeha, saj so fantje zaradi tega dobili pravo usmeritev in možnost, da pokažejo svoje kvalitete.

Zagotovo je to predsedniku pomagalo pri odločanju o tem, kdo naj prevzame funkcijo športnega direktorja. Na koncu koncev pa imam v nogometu tudi ogromno izkušenj. Za mano je igralska kariera, vem, kako stvari potekajo. Delam zavzeto in temu bol ostal zvest.

 • Vas je v novi vlogi že pričakalo kakšno negativno presenečenje? Je karkoli težje, kot ste si predstavljali?

Vse skupaj se je zgodilo zelo hitro, ampak ves čas mi je bilo jasno, s kakšnimi financami deluje Mura. Zaradi tega se ne mislim pritoževati in iskati izgovorov. V okviru zmožnosti iščemo okrepitve. Iščemo igralce, za katere smo prepričani, da so dodana vrednost. Eden takšnih je Aljaž Antolin, ki je zanimiv in mlad igralec ter mladi reprezentant. Zagotovo zanimiv tudi za tuj trg. Takšne igralce si želimo. Vsak dan se maksimalno naprezamo, da bi pripeljali še kakšnega podobnega. V nogometu si vedno zelo blizu in hkrati zelo daleč.

“Klub se je v zadnjih letih večkrat opekel”

 • Kakšno je realno finančno stanje Mure? Kako nujna je za preživetje kluba prodaja Dardana Shabanhaxhaja?

Kolikor so mi stvari poznane in predstavljene, klub finančno stoji zelo dobro in brez težav. Financ zagotovo ni toliko kot pred letom dni. Klub se je v zadnjih letih večkrat opekel. Nekatere izvedene stvari niso bile pravilne, izkazale so se za neuspešne. Zdaj imamo neko rdečo nit, vemo, kaj si želimo in kaj bomo skušali pripeljati.

Kar se tiče Dardana. Za njim je odlične pol sezone. Zanimanje zanj je izjemno. Prestopni rok se je šele začel. Njegov prestop je blizu. Naša želja je, da z igralci dobro delamo, da slednji dobro igrajo in potem za primerno odškodnino naredijo korak naprej. Dardan je zelo blizu temu prestopu. Vsi skupaj si želimo, da se to zgodi v kratkem.

Vladimir Vermezović zaenkrat čuti podporo novega športnega direktorja Roberta Korena. Foto: Uroš Skaza
 • Kakšen je vaš odnos s trenerjem Vladimirjem Vermezovićem, ki ga pogodba na Muro veže do konca sezone?

Kar se tiče odnosov, so stvari med nami povsem jasne. Takoj ko sem prevzel funkcijo, smo se predsednik, trener in jaz vsedli za isto mizo in pogovorili. Skupaj iščemo igralce, delamo za dobrobit kluba. Naredili bomo vse, da pripeljemo mlade in zanimive igralce. Od tega bo lahko klub živel. Zaupali bomo tudi fantom iz nogometne šole. Odnosi so korektni, vsak dan komuniciramo. Stvari funkcionirajo kot morajo.

 • Trenerjeva služba je torej zaenkrat varna?

Vsi smo odvisni od rezultatov. V članskem nogometu je vodilo rezultat. Zaenkrat podpiramo vse, tako trenerja kot igralce. V ospredju so dobre priprave, nato pa bomo iz meseca v mesec videli, kaj se bo dogajalo.

 • Obstaja možnost podaljšanja pogodbe z zdajšnjim trenerjem?

Stvari okrog mojega imenovanja so se odvile zelo hitro. Sam sem zaekrat uspel analizirati stanje igralskega kadra. Trenutno sem osredotočen na prihode in odhode, o glavnem trenerju, novem, zdajšnjem in o morebitnem podaljšanju sodelovanja, ne razmišljamo.

 • Kaj še lahko navijači Mure pričakujejo v prestopnem roku?

Zagotovo si želimo pripeljati še dva igralca. To bosta igralca, ki bosta zadovoljila našim kriterijem, hkrati pa ne bosta ogrozila finančnega preživetja kluba. Ne želimo pripeljati igralca, v katerega nismo 100-odstotno prepričani.

nogomet nš mura robert koren
“Zagotovo si želimo pripeljati še dva igralca. To bosta igralca, ki bosta zadovoljila našim kriterijem,” o prestopnem roku razmišlja Robert Koren. Foto: Uroš Skaza
 • Dardan je bil plod sodelovanja prejšnjega športnega direktorja z graškim Sturmom. Ali ta vez ostaja živa? Poleti je bil blizu selitve v Mursko Soboto Mohammed Fuseini, lahko pride do prestopa pozimi? Kako bosta kluba sodelovala v prihodnje?

Naveza med kluboma je zgrajena in ostaja. To ni vez med dvema osebama, ampak vez med kluboma. Veliko komuniciramo glede različnih igralcev. Tako naših kot njihovih. Vsakodnevno se pogovarjamo in si prizadevamo, da v prihodnosti izpeljemo kakšen nov posel.

 • Je Fuseini med vašimi željami?

Lahko povem, da gre za zelo zanimivega igralca, ki bi v Muri predstavljal dodano vrednost. Vemo, da je član Sturma. Videti moramo, kako se bodo stvari razpletale.

 • Če greva zdaj povsem na konec vaše igralske kariere. Ste ves čas vedeli, da boste ostali v nogometu? Kam vas je na začetku bolj vleklo? V funkcionarske ali trenerske vode?

Do zdaj sem bil vedno v trenerskih vodah, nastopal sem kot vodja šole, v Celju sem bil pomočnik trenerja članske ekipe. Veliko sem doživel, vem, kako stvari potekajo. Imam izkušnje iz igralske kariere, veliko sem jih nabral v tujini in vedno si želim, da smo v vsakem klubu vsi profesionalci, ki delamo v dobrobit kluba. To je najbolj pomembno, saj je klub nad vsemi nami. Potrebno ga je spoštovati. Ni pomembno, kako dolgo si v klubu, pomembno je, kaj pustiš za sabo.

“Mladim fantom manjka motivacija za delo na dolgi rok”

 • Kako dobro se še spomnite začetkov vaše članske kariere. Kakšne razlike opazite pri mladih igralcih?

Stvari so se zagotovo spremenile. Sam se dobro zadevam svojih začetkov, še posebej reprezentančnega začetka. Veliko je bilo čakanja. Leta sem čakal na priložnost. Sam sem bil del reprezentance še pred generacijo, ki se je potem prebila na svetovno prvenstvo. Vem, koliko časa je preteklo, da sem dobil priložnost. Takrat je bilo to normalno. Bil si tiho, zavzeto delal in s trdim delom čakal na priložnost.

Fantje so danes drugačni, za to skrbijo tudi družbena omrežja. To moramo sprejeti in ne iskati izgovorov. Fantje so zavzeti in delavni, a jim manjka motivacija na dolgi rok. Premalo verjamejo vase. Vsi bi po dobri sezoni iskali ponudbe v tujini. Sam sem štiri leta igral v prvi slovenski ligi in potem odšel v tujini.

 • Je to trenutno glavna razlika z vašimi časi. Takrat so v tujino iz Slovenije v glavnem odhajali bolj izdelani igralci.

Stvari so bile težje, težje je bilo prestopiti v tujino. Z novim pravilom Nogometne zveze Slovenije je mlajšim lažje. Hitreje kot mi dobijo priložnost. To je pozitivno. Verjamem, da bodo fantje začeli na dolgi rok razmišljati drugače. Zavedati se bodo začeli, da je za uspeh potrebne več kot le ena dobra sezona. Ko bodo kvaliteto začeli potrjevati iz leta v leto, jim bo postalo veliko lažje. Prepričan sem, da je v slovenski ligi dovolj kvalitete, da bomo vsako leto izpeljali dobre prestope v tujino.

 • Se vam zdi pravilo NZS dobro? Kako gledate na kritike?

Generalno gledano je poteza pozitivna. Mladi igralci potrebujejo priložnost. V Sloveniji skoraj vsi klubi živimo od prodaje igralcev. Je pa res, da je težko postaviti mejo, do kdaj je igralec mlad. Pri 22 letih igralci zame niso več mladi. Na koncu moramo ločevati igralce na boljše in srednje dobre. To pravilo pripomore k razvoju, prepričan sem, da se bo še prilagodilo. Ni mi všeč, da nekateri pravilo zlorabljajo in mlade igralce menjujejo po nekaj minutah igre. Mlade je potrebno zaščititi. Če se jim daje priložnost, jih moramo zaščititi. V Sloveniji imamo dovolj kvalitete, z mladimi je samo potrebno dobro delati.

 • Če ostaneva pri vaši karieri. Kako težko vam je bilo iz Slovenije prestopiti na Norveško?

Tako v mojih časih kot danes je bilo vse skupaj podobno. Težko je bilo vsakemu, ki leto dni ni potrdil svoje forme. Če v slovenski ligi nisi odigral dveh dobrih sezon, je vse težje. Ponudb je manj. Če verjameš vase in trdo delaš, hkrati pa imaš še srečo s poškodbami, mislim, da lahko vsak igralec po dobrih dveh sezonah prestopi na bolje. V mojem primeru sem imel veliko ponudb. Za Norveško sem se odločil zaradi številnih različnih razlogov. Dobro se je izšlo, zato lahko zdaj rečemo, da je to prava pot. A to je zelo garaška pot. Na Norveškem sem tri leta garal, da sem prišel do Anglije, kar je bila moja želja. Lahko vam povem, da sem najprej imel idejo, da bom na Norveškem ostal maksimalno eno leto, na koncu sem bil tam tri leta. Za prestop v ligo, kjer sem si želel igrati pa je bilo zares veliko garanja in odrekanja.

robert koren nogomet robert koren nogomet
Foto: Guliverimage
robert koren nogomet wba manchester united carlos tevez robert koren nogomet wba manchester united carlos tevez
Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

 • Omenili ste Anglijo, kjer ste bili tudi kapetan. Za slovenske razmere je to nekaj nepredstavljivega. Ste s svojo člansko kariero zadovoljni?

Ko si igralec težko občutiš, kaj vse si dosegel. Vsak nov dan je nova zgodba in dokazovanje. Ko zaključiš en izziv, je tu že nov. Uvrstitev na svetovno prvenstvo z reprezentanco je bila nekaj neverjetnega, a čez tri dni smo že vsi v klubih čakali na nove tekme, kmalu pa smo se že pripravljali za nastope na svetovnem prvenstvu. Pravega časa za slavje nikoli ni bilo. Po koncu kariere se čas dejansko vsaj malo ustavi. Takrat imaš priložnost, kaj vse si naredil in kaj vse ti je uspelo. Sam sem zelo ponosen na svojo kariero. Vsem mladim fantom govorim, da lahko s trdim delom in pravim odnosom pridejo do takšnih uspehov. Kvalitete je dovolj. Potrebno je samo dolgoročno delo.

“V Sloveniji prehitro postanemo negativni”

 • Kolikokrat si vzamete čas, da se spomnite vaših najlepših golov in največjih uspehov? Pri golih vsekakor izstopa tisti proti Alžiriji za prvo zmago Slovenije na svetovnih prvenstvih.

Sam se redko spominjam stvari za nazaj. Me pa na te dosežke večkrat opomnijo drugi. Tudi družina. Gol proti Alžiriji je za vedno vpisan v zgodovino Slovenije. Na to sem ponosen. Zdaj je Slovenija znova na velikem tekmovanju in upam, da bodo fantje tam znova pisali takšne zgodbe.

 • Kako je Koroška dojemala vse vaše uspehe? Je bilo veliko zavisti?

Dobro vemo po čem smo znani Slovenci. Ko je vse na vrhu, smo vsi navijači. Kakor pride padec forme, pa smo vsi takoj negativni. Na Koroškem sem vedno povsod lepo sprejet. Vsi me spoštujejo, jaz spoštujem vse. Spoštujem vse Slovence. Z nikomer nimam težav, zavist pa je nekako zapisana v našo kulturo. S tem se mora soočiti vsak posameznik.

 • Ste v času kariere posvečali pozornost negativnim komentarjem? Danes je tega še veliko več. Kako gledate na to?

Družbena omrežja imajo vedno večjo moč. V naših časih tega ni bilo. Ko si profesionalec, moraš razmišljati le o sebi. Javnosti ne smeš odpirati zasebnega življenja. Te informacije moraš skušati držati zase. To je del profesionalizma, nogometa, s tem se moraš soočiti. Vsakemu igralcu mora biti cilj, da se ne pojavlja v negativnih zgodbah. Moje načelo so vedno bile pozitivne zgodbe in nogomet. Negativni in pozitivni komentarji so v mojem primeru bolj vplivali na moje bližnje. Sam sem vedel, kako stvari potekajo. Ko enkrat to dojameš, lažje sprejemaš kritike in pohvale.

 • Koliko ste to že uspeli prenesti na sinova, ki se prebijata skozi mlajše selekcije?

Sinova sta izredno nadarjena in kvalitetna. Po drugi strani nosita priimek Koren. Tega se dobro zavedata, tega se dobro zavedam tudi jaz sam. Fanta sta zelo delavna, imata mojo mentaliteto. V moji družini ni bilo nikomur rečeno, da mora igrati nogomet in uspeti. Tega si želita sama. Vse je odvisno od njiju, tega se zavedata. Uživata v nogometu, rada ga trenirata. Dokler bo tako, bova z ženo zelo zadovoljna. Gremo iz meseca v mesec in iz leta v leto. Trenutno je najbolj pomemben užitek.

Nal Lan Koren je po uspešni sezoni 2022/23 v mladinski ekipi Maribora (26 tekem, 11 golov) v tej sezoni član Mure, njegov mlajši brat Tian Nai Koren, ki velja za izjemnega talenta, pa tudi v tej sezoni igra v Mariboru. Za selekcijo do 15 let je v jesenskem delu te sezone dosegel kar 23 golov na 15 tekmah.

 • Kar se tiče klubskih barv sta trenutno ‘ločena’. Se to lahko spremeni?

Bila sta skupaj v Dravogradu in Mariboru. Zdaj sta ločena. Mlajši je star 14 let. Starši pri tej starosti večkrat prehitevajo in preskakujejo stopničke. Starejši sin bi že lahko bil priključen tudi članski ekipi Mure, a se za to še nismo odločili. Čakamo na prvi trenutek. V članski nogomet lahko prestopiš, ko zadovoljiš vsem potrebnim kriterijem.

Enako je pri mlajšemu sinu. Želimo si, da se dobro počuti v okolju, kjer je. Ključno je, da gre rad na trening in da dobro trenira. Vesel sem, da ga lahko sam dodatno treniram. Situacija to dopušča. Trenutno ni potrebe po menjavi okolja. Moja funkcija v Muri zagotovo ni razlog za menjavo barv. Tudi starejši sin v Muro ni prestopil zaradi tega, enostavno je bil na seznamu igralcev, ki smo jih v njegovem letniku igralcev označili kot možne okrepitve za črno-bele. Tu je veliko vlogo odigral trener mladinske selekcije Matjaž Kek ml., ki si ga je zaželel v svoji ekipi.

 • Kako kot oče gledate na ocene javnosti, da je vaš mlajši sin generacijski talent?

Vsaka generacija ima fante, ki izstopajo. Tako ima tudi on kvaliteto, zaradi katere izstopa. Tega se zavedamo vsi, mislim, da tudi on sam. A smo mirni. Star je šele 14 let. Nima pritiskov, nima podpisanih pogodb. Želim si, da ima otroštvo in v miru napreduje.

“Konkretne ponudbe Maribora ni bilo”

 • Koliko je resnice v tem, da vas je športni direktor Maribora Marko Šuler snubil za prihod v Maribor?

Slovenija je tako majhna, da vsi komuniciramo. Z Markom sva sodelovala že v Dravogradu, bila sva soigralca v reprezentanci. Se dobro poznama. Konkretne ponudbe ni nikoli bilo. Že pred letom dni sem se priključil Muri, kjer želim izpeljati zastavljen projekt do konca. Tu sem zadovoljen, dobro delamo in dokler bo tako si ne želim nikamor drugam.

 • Z Markom Šulerjem sta se znašla v vlogah športnih direktorjev. Kako na vaju gledajo soigralci iz reprezentance, ki je leta 2010 igrala na svetovnem prvenstvu??

Vedno smo vsi veseli drug za drugega. Vedno si čestitamo za svoje dosežke. Vsak hodi svojo pot. Še vedno se občasno vidimo in slišimo. Z nekaterimi smo v kontaktih več kot z drugimi, vedno pa smo veseli, ko se vidimo. Skupaj smo namreč dosegli velik uspeh. Vemo, kaj smo dali skozi.

 • Slovenija je 14 let čakala na novo veliko tekmovanje. Je po vaše nogometno leto 2023 za Slovenijo sanjsko?

Strinjam se s tem. Uvrstitev na evropsko prvenstvo je res lep uspeh. Nogomet se bo dvignil na višji nivo. Vsak tak uspeh povleče za sabo veliko stvari. Na nas je, da to izkoristimo z delom na igrišču. Mlade fante moramo usmerjati in jih razvijati, da ne bomo nato spet 14 let čakali na novo veliko tekmovanje.

 • Se vam zdi, da je Slovenija leta 2010 preslabo izkoristila uvrstitev na svetovno prvenstvo?

Mislim, da se z vsakim takšnim dosežkom naredi nek maksimum. Vedno bi sicer lahko bilo bolje. Zdaj imamo novo priložnost, da to dokažemo.

 • Vrniva se še k Muri in rezultatskemu cilju v spomladanskem delu. Kaj ste si vi zadali?

Cilji so bili določeni pred začetkom sezone. Skozi sezono jih lahko korigiramo, lestvica pa sicer trenutno kaže, da smo Evropi blizu, a smo od nje hkrati zelo oddaljeni. Naredili bomo vse, da bi osvojili Pokal Slovenije. To je cilj. Vse imamo pred sabo. Najprej bo ključno, da začnejo fantje verjeti vase in uresničijo zastavljene cilje.

nogomet nš mura robert koren nogomet nš mura robert koren
Robert Koren je našel še eno okrepitev za nadaljevanje sezone. Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura robert koren nogomet nš mura robert koren
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura robert koren matic burazer nogomet nš mura robert koren matic burazer
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura robert koren nogomet nš mura robert koren
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura robert koren matic burazer nogomet nš mura robert koren matic burazer
Foto: Uroš Skaza
nogomet nš mura robert koren nogomet nš mura robert koren
Foto: Uroš Skaza

 • Koliko dni boste prisotni v Turčiji?

V Turčijo bom odpotoval, da bom individualno komuniciral z igralci. Z vsemi sem že govoril, z vsemi še bom. Spremljal bom treninge, ki so bili do zdaj kondicijsko naravnani. Rad bi videl, kako se bodo igralci odzvali zdaj, ko bo več igre z žogo. Ogledal si bom dve tekmi, da bom dobil realno sliko tega, kaj potrebujemo in kaj si želimo pripeljati. Ob tem me čaka še delo v nogometni šoli, zato bom Turčijo predčasno zapustil.

V nogometni šoli smo si za jesenski del zastavili vrh lestvice. Fantje so bili poslušni in delavni. Na koncu je trenerska ekipa dala pravo energijo in usmeritev, fantje pa so to izkoristili in so najbolj zaslužni za ta izjemen uspeh v zadnjih mesecih. A delo še zdaleč ni narejeno. Ekipo bomo pomladili, delali bomo dolgoročno. Nekateri fantje so pripravljeni na članski nogomet. Nekaj jih bo priložnost dobilo pri nas, nekaj jih bo odšlo na posojo. Naš cilj ni prvo mesto, čeprav si želimo ostati prvi in biti tekmovalni. V prihodnje bomo sicer še bolj osredotočeni na razvoj fantov, ki so naša prihodnost.