Kdor čaka, dočaka – Dino Skender je znova trener Olimpije

Nogomet 12. Okt 202115:25 > 16:15 8 komentarjev
Foto: NK Olimpija

Kako hitro se v nogometu odvrti 10 mesecev. Točno toliko je namreč minilo, odkar so iz NK Olimpija Ljubljana sporočili, da Dino Skender ni več trener ljubljanske Olimpije. Mladi hrvaški trener je s strani Milana Mandarića nezaupnico dobil po slabšem uvodu v lansko sezono oziroma tik pred začetkom zimskih priprav na letošnjo nogometno pomlad. Novo priložnost je dočakal takoj, ko je srbsko-ameriški poslovnež pomahal v slovo ljubljanskemu prvoligašu. Poleg Skenderja so zeleni predstavili tudi dve novi okrepitvi.

Med januarjem in oktobrom Dino Skender ni našel nove službe. Poraja se vprašanje, če jo je sploh iskal. Zdelo se je, da čaka. Čaka na novo priložnost, čaka na odhod Mandarića, čaka na vrnitev v zmajevo gnezdo. Ko je postalo jasno, da v Olimpijo prihajajo novi lastniki in da bo njihov slovenski obraz Mladen Rudonja, je bilo hkrati hitro tudi napovedano, da bo 37-letni Hrvat vendarle dočakal nov mandat na klopi ljubljanskega prvoligaša.

Skendrov strokovni štab bodo sestavljali Karlo Primorac (pomočnik trenerja), Goran Boromisa (trener vratarjev), Ivan Zorić (kondicijski trener) in Hrvoje Božičković (kondicijski trener).

Skender zmaje vodi na 30 tekmah

Rezultatsko gledano Skender na klopi zmajev še zdaleč ni bil neuspešen. 30 tekem, 16 zmag, 7 remijev in 7 porazov. Tolikokrat je denimo Savo Milošević izgubil na vsega 16 tekmah. A navijači Skendru nikoli niso oprostili, da je v zaključku sezone 19/20 zapravil praktično dobljen boj za naslov prvaka in z osvojenima le dvema točkama na zadnjih štirih tekmah lovoriko “prepustil” Celjanom. Še dodatno pa je pristaše zeleno-belih zmotilo dejstvo, da je se lanska evropska pot zmajev končala že v drugem krogu kvalifikacij, ko je Olimpija doma izgubila proti sZrinjskemu iz Mostarja.

Če kje, potem je bil Dino Skender uspešen na večnih derbijih. Dobil je dva od treh.

Navijače so dodobra razburili tudi prihodi nekaterih nogometašev, za katere se je zdelo, da so v Olimpijo prišli zgolj in samo po nekem čudnem naključju. Dražen Bagarić, Angel Lyaskov, Mihail Caimacov in Jakov Blagaić, vse to so imena, ki jih ljubljanski navijači ne slišijo prav radi. Oziroma jih uporabljajo takrat, ko na popoldanski rekreaciji koga zbadajo, da je igral tako slabo kot nekdo od prej naštetih za Olimpijo.

Prišla Milović in Futács

Živahno je tudi pri spremembah v igralskem kadru. Zelene sta okrepila Goran Milović, ki je dres Olimpije že nosil, in sicer od novembra 2020 do januarja 2021, in Márkó Futács, nekdanji napadalec Leicestra, Blackpoola in Hajduka. V sezoni 2016/2017 je z 18 zadetki postal najboljši strelec prve hrvaške lige.

Olimpija tisti čas brez pravega DNK

Poleg omenjenih dejstev je navijače zmajev v Skenderjevem obdobju motilo tudi to, da je bila igra Olimpije brez pravega DNK-ja. Na trenutke se je na tekmah Ljubljančanov zdelo, da v resnici prav nihče izmed nogometašev ne ve, kje na igrišču je postavljen, kam se mora gibati in kakšne so trenerjeve zahteve. Igra Ljubljančanov je bila tako za zunanje opazovalce precej konfuzna, hitro pa se je navzgor in navzdol gibala tudi rezultatska krivulja. Od zanesljivega poraza proti Domžalam v 14. krogu lanske sezone, do bleščeče zmage proti Mariboru v naslednjem krogu in potem spet po poti v sivino ob remiju s Celjem.

Se bodo navijači Olimpije spet držali za glavo ali bo Skenderjeva druga era uspešnejša? Foto: Jure Banfi

Dino Skender je tako pred zelo težko nalogo. Še vedno gre za mladega, šolanega trenerja, ki ima potencial, da ustvari lepo trenersko kariero. A okolje v katerega (znova) prihaja, je vse prej kot laboratorijsko. Nihče pravzaprav ne ve, kaj čaka Olimpijo v novi dobi, kakšni so načrti Adama Deliusa in novega vodstva, kakšna bo v športnem delu vloga Mladena Rudonje … 


Pod črto – nova zgodba Olimpije počasi dobiva sestavne dele, a se ob vsakem novem koščku konča pri vprašanju, kdo in kako bo te delčke sestavil v celoto, ki bo ljubljansko nogometno občinstvo resnično navdajalo z upanjem po lepših časih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje