Zadnja odločitev Mandarića ali izpolnjevanje nemških želja?

Nogomet 11. Okt 202113:24 > 23:0612 komentarjev
Savo Milošević in predsednik NK Olimpija Milan Mandarić. Foto: NK Olimpija.

O šestletni eri Milana Mandarića na klopi ljubljanske Olimpije bi lahko napisali precej dolg roman, če ne celo celotno zbirko zapisov, ki opisujejo lik in delo (ne še povsem bivšega) predsednika zmajev. Zgodba bi bila vsekakor zapletena, kompleksna, polna vzponov, padcev in neverjetnih preobratov. Še najmanj težav bi imeli pri poimenovanju poglavij tega literarnega izdelka, vsako bi namreč nosilo naslov trenerja, ki je Olimpijo vodil v določenem obdobju. In teh res ni malo.

Marijan Pušnik (prvič), Marko Nikolić, Rodolfo Vanoli, Luka Elsner, Marijan Pušnik (drugič), Safet Hadžić (prvič), Igor Bišćan, Ilija Stolica, Aleksandar Linta, Safet Hadžić (drugič), Zoran Barišić, Robert Pevnik, Safet Hadžić (tretjič), Dino Skender, Goran Stanković, Savo Milošević. Vsi Mandarićevi trenerji, ki so klubu prinesli dva državna naslova in tri pokalne lovorike. Ter za takšen klub enormne vsote odpravnin.

Milan Mandarić je po informacijah vedno dobro obveščenih novinarjev Ekipe tisti, ki se je zahvalil za sodelovanje Savu Miloševiću. Menda naj bi bila to njegova poslednja predsedniška želja. A ni preveč dobro varovana skrivnost, da je odhod nekdanjega slovitega srbskega napadalca v resnici posledica (in zahteva) novega nemškega vodstva Olimpije.

Mladen Rudonja uradno ŠE ni del Olimpije

Obraz, ki ga že ves mesec dodajamo k skrivnostnemu Adamu Deliusu, novemu lastniku zmajev, je Mladen Rudonja, ki smo ga jutro po odstavitvi Sava Miloševića uspeli priklicati na telefon. “Odhod Sava Miloševića je odločitev Milana Mandarića in trenutnega klubskega vodstva,” nam je pričakovano potrdil strelec enega najpomembnejših zadetkov v zgodovini slovenskega nogometa.

Praktično nemogoče je, da od 19. oktobra ne bodo škarje in platno ljubljanske Olimpije v rokah Mladena Rudonje.

Bolj zanimiv je bil odziv nekdanjega formalnega in tudi neformalnega športnega direktorja ljubljanske Olimpije na vprašanje o tem, kako komentira govorice, da se vrača v vodstvo aktualnih pokalnih prvakov. “To je vprašanja za Milana Mandarića in nove lastnike. Sam namreč še nisem v klubu. Mislim pa, da bo klub te stvari komentiral po skupščini, ki bo 19. oktobra, ne verjamem, da bo prej kdorkoli na voljo za komentar,” pojasnjuje Mladen Rudonja.

Še posebej pomenljiva je seveda v njegovem komentarju besedna zveza – še nisem v klubu. Kar torej pomeni, da zelo verjetno bo. Po naših zanesljivih informacijah je Primorec že začel tudi s sestavo oziroma prenovo pisarne, ki bo v naslednjih dneh vodila ljubljanskega prvoligaša.

Pestro bo seveda tudi na in ob igrišču. Rudonja je bil namreč glavni pobudnik lanskoletnega prihoda trenerja Dina Skenderja, ki ga je dni je mogoče opaziti v Austria Trend Hotelu, objektu, ki stoji zgolj čez cesto od pisarn ljubljanskega prvoligaša. Hrvat je torej kljub sila neposrečenem vodenju Olimpije (junij 2020 – januar 2021) znova glavni kandidat za trenerja zmajev. Čeprav je eden redkih strategov, čigar odhoda so bili navijači iskreno veseli.

Se Dino Skender vrača v trenersko sedlo ljubljanske Olimpije?

Kakšna je zapuščina Sava Miloševića?

16 tekem, 7 zmag, 2 remija in 7 porazov je bilanca Sava Miloševića na klopi ljubljanske Olimpije. Rezultatsko gledano so dosežki 48-letnika pod visokimi standardi, ki jih zahtevajo v Ljubljani. Še posebej bode v oči podatek, da je Milošević na dveh tekmah proti novincem iz Radomelj osvojil eno samo točko in da je z zmaji doživel pravi polom na mestnem derbiju proti Bravu.

A vsaka medalja ima dve plati. Pozitivna plat dela srbskega stratega je zagotovo ta, da je v prvo ekipo dodal celo kopico mladeničev iz domačega nogometnega pogona. V njegovem obdobju je v zeleno-belem dresu debitiralo kar pet najstnikov: Marcel Ratnik, Miha Kompan Breznik, Nemanja Gavrić, Lun Bončina in Lamine Tall Junior. K naboru mladih nogometašev je zagotovo potrebno dodati še Svita Sešlarja, ki ga je Milošević dokončno “zacemeniral” v prvi ekipi Olimpije in mu določil tudi zelo pomembno vlogo.

Savo Milošević je že preteklost ljubljanske Olimpije. Foto: Jure Banfi

Nekdanji trener Partizana sicer mladih nogometašev ni v prvi plan potiskal zgolj zaradi svojih ambicij po ponujanju priložnosti mladim, ampak tudi zato, ker zaradi vse manjšega Mandarićevega zanimanja za napredek ljubljanske Olimpije, včasih niti ni imel prave alternative in je na tekmah zmajev na klopi sedela rosno mlada ljubljanska zasedba.

Danes so dovoljene sanje, a navijači pričakujejo nočno moro

Odziv ljubljanskih navijačev na odhod Miloševića je bil precej enoglasen. Nogometni navdušenci iz prestolnice, ki jih je v teh norih časih, tako za klub kot tudi za družbo kot celoto, čedalje manj, so razočarani nad potezo vodstva in prepričani, da bi moral srbski strateg dobiti več časa za svoje delo.

Na elektronski naslov kluba smo poslali vprašanji, kdo je sprejel odločitev o zamenjavi Sava Miloševića in kakšni so bili razlogi za odstavitev trenerja, a na odziv PR službe ljubljanskega prvoligaša še čakamo.

Ob številnih nepremišljenih odločitvah in tudi zaradi prihoda novih (starih) obrazov, ki jim, resnici na ljubo, navijači že pred nastopom novih lastnikov ne zaupajo preveč, se poraja vprašanje, koga bo sploh še zanimala nogometna Olimpija. Le streljaj od stadiona Stožice se namreč odlično drži prenovljena košarkarska Cedevita Olimpija, v vzponu je tudi hokej, saj tivolski zmaji trenutno domujejo celo na vrhu razširjene avstrijske ICE Hockey League.


Pod potegnjeno črto bomo tokrat zapisali naslednje. Novo vodstvo Olimpije prostora za napake praktično ne bo imelo. Navijači so v zadnjih letih sicer vajeni pravega “cirkusa” v ljubljanskem prvoligašu, a tudi odziv publike na tekmah v letošnji sezoni jasno kaže, da potrpljenja zmanjkuje.

Zaupanje je nekaj, kar v nogometu in življenju težko dobiš in hitro zapraviš. Stopnja zaupanja ljubljanske nogometne javnosti pa je trenutno praktično na absolutni ničli. Vsi skupaj torej nestrpno pričakujemo nove odločitve v zmajevem gnezdu in hkrati upamo, da nam jih iz pisarn na Dunajski ne bodo posredovali kakšno soboto ob štirih zjutraj.

Komentari

Vaš komentar