Kek: Čestitke fantom za zmago, to pa je bolj ali manj vse

Matjaž Kek
FOTO: Filip Barbalić

Slovenska nogometna reprezentanca je pred 10.000-glavo navijaško množico v ljubljanskih Stožicah z 2:0 premagala San Marino. Slovenija je sicer skozi celotno tekmo dominirala, a nogometna javnost je vendarle pričakovala izdatnejšo zmago igralcev selektorja Matjaža Keka. Selektor poudarja, da je najbolj pomembno dejstvo, da ima naša izbrana vrsta po dveh tekmah na svojem računu šest točk, a se strinja - Slovenija lahko in mora igrati bolje.

Po zmagi slovenske reprezentance proti San Marinu (2:0) igralcem Matjaža Keka nihče ne bo koval hvalospeve in besede zahvale ter navdušenja ob tem dosežku. Ampak čeprav je fraza, da “je vsaka zmaga vredna tri točke” precej oguljena, še vedno absolutno drži. Zbrane točke zadovoljujejo slovenskega selektorja Keka, način na katerega so Slovenci prišli do njih, pa ne najbolj.

“Čestitke za zmago in to je bolj ali manj vse. Po takšni igri preveč razpravljati nima smisla,” je bil v uvodnem komentarju tekme kratek, a vendarle tako zelo jasen slovenski selektor. Že po dveh tekmah je jasno, da se bo situacija v naši kvalifikacijski skupini bržkone spreminjala iz kroga v krog, kakovostno dokaj izenačene reprezentance, z izjemo San Marina, bodo padale in rasle. Najbolj pomembno pa bo, spet se vračamo na tisto oguljeno frazo, zbirati točke.

V nadaljevanju preverite, zakaj je selektor nase prevzel krivdo za današnjo bledo predstavo Slovenije in zakaj mu je tokrat za to še posebej žal. Kek je komentiral tudi nekatere individualne predstave (in obnašanje) posameznikov ter se ozrl v prihajajoči junijski ciklus, v katerem se bodo po njegovih besedah “počasi začele deliti prave karte”. Med drugim je razkril tudi, ali so reprezentančna vrata še odprta za Josipa Iličića.

Foto: Filip Barbalić

O čem je po tekmi govoril Matjaž Kek?

O tem, kar ni bilo dobro:

“Izbor igralcev ni bil najprimernejši. Potem smo to v nadaljevanju z menjavamipopravili in je bilo bolje. Žal smo v prvem polčasu zapravili precej priložnosti in ko zapravljaš priložnosti, postajaš nervozen. Je pa dejstvo, da nekateri tekme niso odigrali na ravni, ki je primeren v odnosu do soigralcev, stroke in kulise, ki je bila tokrat prava.”

O tem, kar je bilo dobro:

“Dobil sem potrditev glede nekaterih posameznikov. Vanja Drkušić je vstopil s klopi in odigral dobro tekmo. To je zmaga, ki je podobna tisti v Astani. Mene, predvsem pa igralce, pušča trezne in realne. Cilj šestih točk je dosežen, s tem moram biti zadovoljen, ampak karte se bodo šele začele deliti.”

Foto: Aleš Fevžer

O reakciji Benjamina Verbiča ob zamenjavi:

“Kar se zgodi in izreče na igrišču, ostane na igrišču in v slačilnici. Tudi boljši igralci kot Verbič so že kdaj tako odreagirali, ko so bili zamenjani in nezadovoljni s svojo predstavo. Dokler bom jaz selektor, bo v reprezentanci red. Tudi ko ne igraš dobro, se moraš znati obnašati in ob zamenjavi se sede na klop. Ve se, kdo odloča.”

O marčevskem ciklusu:

“Čestitam fantom za težak teden, vse se je dogajalo v zahtevnem ritmu. Jezen sem predvsem nase, ne na igralce, ker nekatere moje odločitve na začetku današnje tekme niso bile prave. Treningi so pokazali nekaj, potem pa se igralci niso odzvali na igrišču. Tudi v strokovnem štabu smo pričakovali izdatnejšo zmago in boljšo igro, sploh zaradi kulise. Moramo biti boljši, kot smo bili danes, to si navijači zaslužijo.”

Tekmo s San Marinom si je v Stožicah v živo ogledalo nekaj več kot 10.000 gledalcev.

O danski zmagi v Kazahstanu:

“Zavedali smo se težavnosti nasprotnika in specifik potovanja. Nekdo drug je zdaj potrdil to, kar smo govorili. Ponavljam, to je skupina, v kateri se bo marsikaj vprašalo Slovenijo. Skupina, v kateri boš težko osvajal točke, kjerkoli boš igral. Smo pa dobili opozorilo, kje smo in da lahko samo, če smo vedno 100 -odstotni, dosežemo, kar si želimo. To pa je realnost slovenskega nogometa.

O novih obrazih v reprezentanci:

“Odpada precej igralcev, ki so bili nosilci v zadnji ligi narodov, prihajajo novinci, ki prinašajo svežo kri. Malce sem nezadovoljen predvsem z nekaterimi, ki bi morali biti nosilci. Ampak novinci, ki prihajajo v reprezentanco, dodajajo konkurenco. To je največji plus te marčevske akcije. Ob šestih točkah in 10.000 navijačih v Stožicah. To je lepa številka in tudi zato sem nezadovoljen, ker jih nismo zadovoljili z dobro predstavo.

Brekalo se je dobro odzval v Astani, danes se je izkazal Drkušić. Manjka pa nam hitrost na bočnih položajih. Dobra stran je, da imamo napadalce, ki zabijajo. Šeško je zadel, pustimo zdaj, kako, asistent je bil Vipotnik. To je ta dobra stvar.”

Benjamin Šeško je dosegel šesti gol v majici z državnim grbom. Foto: Filip Barbalić

O poškodbi Jake Bijola:

“Bijol je pri kotu dobil udarec v glavo. Nekaj časa niti ni vedel, kje je. Sumimo na pretres možganov, ampak mislim, da bo do vikenda pripravljen za klubske obveznosti.”

O tem, da Slovenija junija tradicionalno slabo igra v kvalifikacijah:

“Najprej razčistimo, kaj je to tradicionalno. Tradicionalno smo nekoč slabo igrali proti Skandinavcem, tradicionalno smo junija slabi, tradicionalno nismo imeli šestih točk po dveh tekmah. To spreminjamo. Je pa dejstvo, da bodo nekateri igralci s prvenstvi končali mesec dni pred tekmo v Helsinkih. Izziv bo, kako zadržati formo igralcev. Grki končajo 15. maja, tudi pri nas hitro zaključimo prvenstvo. To bo izziv strokovnega štaba, ampak zato smo tu, to je naše delo.

Tudi klubi bodo seveda zahtevali odmor za nogometaše in vprašanje, v kakšni formi bodo prišli na zbor. Tu se bo videlo, kdo ima karakter in kdo bo pripravljen nekaj tvegati in potrpeti, da bo čez leto dni dobil priložnost na velikem odru. Tu se bo pokazal ta karakter, na katerega pa veste, da dajem veliko.”

O tem, ali med kandidati za junijsko akcijo vidi tudi Josipa Iličića:

“Gledamo vse, ne moremo si privoščiti, da nekoga ne bi. Ali je star 35 ali 19 let. Naštejete lahko deset ali petnajst igralcev, ki so blizu reprezentance. Tudi denimo Erik Janža je bil ob vseh težavah kandida, a ima počeno rebro.

Kar nekaj nevšečnosti se je zgodilo Sikošku, Blažiču, Kurtiću, Šporarju, Mevlji in zdaj iščemo rešitve. Dobro igrata reprezentanci do 17 in do 19 let, tudi na domačem klubski ravni upam, da bodo tekme dobre in da bomo imeli kaj za pogledati. Ne vem pa, zakaj ne bi bil Iličić kandidat za reprezentanco. Se vam zdi prestar? Ne? No, potem ste si sami odgovorili.”

VIDEO: gola za zmago Slovenije