Štefan Hadalin: Čutim izzive, ki so večji od športa

Štefan Hadalin. Foto: Aleš Fevžer

Štefan Hadalin je opravil "domačo nalogo" na tekmah nižje ravni in se odločil za zamenjavo smučarske opreme, a nadaljevanja kariere vseeno še ne more potrditi. "V tem trenutku težko povem, kje bom čez en mesec," pravi član slovenske moške ekipe za tehnični disciplini.

Močno seme dvoma o nadaljevanju športne poti je ob 62. pokalu Vitranc posadil Štefan Hadalin, ko je dejal, da bodo poleti odprte vse možnosti. Tudi ta, ki vodi v upokojitev, še vedno ni izključena, pa čeprav 27-letni Vrhničan trenutno, vsaj na videz, deluje v smeri tekmovanja tudi v novi sezoni. A to je, kot vse kaže, zgolj cilj, ki si ga je v želji po mirni vesti in prepotrebnem miru zadal, da se bo lahko pomladi dokončno odločil, kako naprej.

Pred dnevi je s slalomsko zmago na liechtensteinskem prvenstvu v Malbunu ekspresno prišel do želenega rezultata, ki mu ob 14. mestu na januarski tekmi svetovnega pokala v Adelbodnu prinaša ustrezen položaj v FIS-ovih okvirih. Kmalu zatem se je za sodelovanje po dolgih letih zahvalil Rossignolu in sklenil dogovor za morebiten prestop oziroma kar vrnitev v Völkovo smučarsko družino. Prihodnji teden se podaja na tridnevni test smuči v Alta Badio.

Toda … “Pojavila se je zasičenost. Pa tudi dogodki oziroma splet okoliščin, ki so me pripeljali do položajev, v katerih se nisem čutil tako zelo pripaden svojemu početju. Zavedam se, da sem še dovolj mlad in tudi dovolj kakovosten za dobro delovanje v smučanju. Dejstvo pa je, da bi moral spremeniti določene vzorce in poglede. To je daljši proces od spremembe materiala,” je na obdobje poglobljenega razmisleka nakazal Hadalin, v petek drugi veleslalomist državnega prvenstva.

V sezoni 2022/23 se je specialist za tehnični disciplini štirikrat uvrstil med dobitnike točk, a v oči bolj bode dejstvo, da se je še drugo leto zapored sredi tekmovalne sezone umaknil. Kot razlog je navedel slabše psihofizično stanje. In prav poigravanje z vprašanjem slednjega in dolgoročnega vpliva smučarskega udejstvovanja, ki prinaša tudi stres, se bo, kot kaže, znašlo v osrčju prihajajočega razmisleka.

“Zmaga na tekmi nižje ravni in nova oprema sta pomembna koraka, če bom želel nadaljevati kariero. Bom videl … Kako se bom počutil, kakšen bo motiv, kakšna bo motivacija, kakšne priložnosti bom videl znotraj ustroja … Potem se bom odločil, kako naprej. V tem trenutku težko povem, kje bom čez en mesec. Puščam času čas. V sebi čutim izzive, ki so večji od športa. Z njimi se aktivno ukvarjam že nekaj časa. Zavedam se, da je ključen čas. Stvari na silo in s prehitevanjem ni mogoče reševati. Zavedam se tudi odgovornosti, tako v primeru nadaljevanja kot tudi konca kariere,” se je o notranjih pomislekih razgovoril zadnji slovenski alpski smučar s kolajno na svetovnem prvenstvu.