Kemik s pravimi sestavinami za nogometni Aluminij

Marko Drobnič, predsednik NK Aluminij in predsednik uprave Taluma, stavi na preudarno in dolgoročno delo. FOTO: SK.

Marko Drobnič, predsednik NK Aluminij, pozna prave sestavine za delovanje kluba z najmanjšim proračunom v slovenski nogometni prvi ligi. V njej v Kidričevem vztrajajo že šesto leto v nizu. "Preudarnost, dolgoročnost in zdrava ambicioznost," pravi diplomirani kemik in predsednik uprave podjetja Talum, glavnega sponzorja nogometašev iz Kidričevega.

“Ne bomo se zaletavali in skakali na enoletne izlete, ki bi lahko ogrozili delovanje kluba. Delali bomo dolgoročno. Naš glavni cilj je, da delujemo smotrno. Ne mislimo samo na člansko moštvo, ampak tudi na mlade, preteklost in prihodnost kluba,” je odločno povedal Marko Drobnič, ko smo ga pred diktafon Sportkluba povabili po koncu uradnega dela sredinega druženja z novinarji v Kidričevem, ki ga je organiziral NK Aluminij.

“Glede na vsoto, ki jo vlagamo v člansko ekipo, smo celo zadnji. Naš proračun znaša manj kot milijon evrov. Smo pa zelo skrbni. Po drugi strani smo namreč med prvimi tremi klubi v ligi, glede na poravnane obveznosti. Nimamo nobenih neporavnanih obveznosti. Uspešno smo prebrodili tudi epidemijo. Poslovno leto smo zaključili z minimalnim pozitivnim izidom,” se je ponosno pohvalil predsednik uprave lokalnega podjetja Talum, ki izdeluje aluminij in je tesno povezano s klubom že od njegovega nastanka leta 1946. Toda ne več tako zelo, kot je v preteklosti bilo.

“Lani je Talum prinesel samo četrtino obsega proračuna. Vse ostalo smo pokrili iz drugih virov. Tega v preteklosti ni bilo. Naša odgovornost je, da mislimo tudi na to, da denar soustvarja 1500 delavcev v podjetju, ki drži krila in peruti nad klubom. Ni nepomembno, kako ravnamo s tem denarjem in kako strategijo postavljamo,” je opozoril in obljubil, da bodo v klubu tudi v prihodnosti stopali po isti poti.

“Zagotovo bomo v podobni smeri šli tudi naprej. Sam si kot predsednik ne bom dovolil, da bomo prišli v situacijo, ko v klubu ne bomo mogli poravnavati obveznosti. Hkrati si želimo biti ambiciozni tudi v športnem pogledu in delati majhne korake naprej. Glede na prepoznavnost blagovne znamke NK Aluminij sem prepričan, da klub ni povezan samo z našim, ampak tudi drugimi podjetji,” je še dejal in dodal, da je zadovoljen, ker se v zadnjem času v delovanje kluba vse bolj vključujejo tudi v občini Kidričevo.

Aluminij po sezonah v Prvi ligi:

2012/13: 10. mesto
2016/17: 9. mesto
2017/18: 8. mesto
2018/19: 6. mesto
2019/20: 5. mesto
2020/21: 8. mesto

Pripravljeni so narediti tudi korak v Evropo

“Popravili bomo igrišče z umetno travo. Pristopili bomo tudi k snovanju klubskih prostorov za člansko moštvo in nogometno šolo. To je cilj za naslednjih pet let. Glede na bogato tradicijo kluba in to, da smo najstarejši športni klub v občini Kidričevem, moramo z vso odgovornostjo to zgodbo peljati tudi v prihodnje. Dokler bo podjetje Talum zraven, ne bo drugače,” je razložil Drobnič, ki je predsednik Aluminija od leta 2018.

FOTO: Sportklub.

Od takrat je v prvenstvu doživel peto, šesto in zdaj osmo mesto. Enkrat je Aluminij pod njegovim vodstvom že bil blizu Evrope. Z njo se bo spogledoval tudi v prihodnosti.

“Dve leti nazaj smo bili blizu Evropi in zadevi pristopili resno. Podobno bi storili tudi zdaj. Delamo majhne korake, če se nam rezultatsko ponudi priložnost za nekaj več, pa smo poslovno pripravljeni pristopiti tudi na drugačen način, toda vedno bomo mislili na celoten ustroj kluba. To smo dolžni tudi tistim, ki so pred 75 leti klub ustanovili, in vsem drugim, ki so v njem kadarkoli delovali,” je še enkrat poudaril in dodal, da je zadovoljen tudi zaradi tega, ker vse večji delež klubskega proračuna predstavlja denar, ki ga Aluminij dobi z naslova prodaje svojih nogometašev.

“Kažejo se rezultati transferjev. V zadnjih dveh, treh letih je prišlo na tem področju do velikega premika. Če bomo tretjino proračuna zapolnili s prodajami igralcev, potem je to vzdržna in optimalna pot za delovanje kluba na tej ravni. Veča se tudi zanimanje sponzorjev. Postali smo bolj zanimivi,” je povedal.

Največ prvenstvenih nastopov v zgodovini Aluminija:

140 – Luka Janžeković, Nemanja Jakšić
111 – Matic Vrbanec
104 – Dejan Petrović
97 – Alen Krajnc

Zgornjo mejo so že dosegli, a bodo še korakali naprej

Aluminiju se, tako kot vsem prvoligašem, z naslednjo sezono, ko se bo slovenska nogometna liga preselila na Sport klub, obeta veliko več denarja z naslova televizijskih pravic. Tudi s tem denarjem bodo v klubu delovali preudarno.

“Tega denarja ne bomo vložili v enoletni izlet, ki bi bil kratkoročnega značaja. Našli bomo prave izzive in ta denar vložili v kak trajnostni dolgoročni projekt. Da bi z njim povečevali proračun za člansko moštvo, zagotovo ne. Niti slučajno,” je zagotovil Drobnič in dodal, da bo letošnji proračun kluba približno isti kot lanskoletni.

Pri odgovoru na vprašanje, kje je zgornja meja možnosti Aluminija, je bil zelo neposreden.

“Mislim, da smo jo v smislu obstoječe organizacije že dosegli, zato pa poudarjam, da bomo delali male korake in ne bomo ogrožali delovanja kluba s kakimi kratkotrajnimi izleti. Delovanje kluba je še vedno usmerjeno v podporo 250 mladim članom skozi nogometno šolo. Potrebno jim je dati priložnost, jih uveljaviti v članskem moštvu in iti naprej. Če pa želimo, da ta sistem deluje, moramo imeti člansko moštvo v prvi ligi in se v njej tudi stabilizirati,” je pojasnil glavno vizijo klubskega delovanja in poudaril, da se v klubsko operativo ne vmešava.

Aluminij je, upoštevajoč točke v letu 2021, drugi najuspešnejši slovenski prvoligaš. Boljša je bila le Mura.

“Moja prioriteta je podjetje Talum. V klubu pa je ekipa, ki z direktorjem Borutom Arličem na čelu skrbi, da aktivnosti v klubu tečejo nemoteno. Naš impulz celotnemu klubu je, da v klubu postavimo predvsem strateška dolgoročna izhodišča. Določimo jasne okvire, spremljamo delovanje in skušamo v klub pripeljati še kakega sponzorja v klub,” je pojasnil svojo vlogo v klubu iz Kidričevega podjetnik, ki v družbi Talum dela že od leta 1999.

Za konec je razkril še novost, ki jo v klubu pripravljajo za prihodnost.

“Delamo na tem, da bi imeli veteransko selekcijo, v kateri bodo ljudje iz preteklosti tega kluba. V klubu s tem nadgrajujemo dušo in srce, kar je slogan, s katerim se tudi radi ponašamo,” je za konec še povedal športnik pod duši, ki rad poprime teniški lopar, in seveda uživa ob spremljanju nogometnih tekem svojega Aluminija.

Spomladi je res lahko užival. Aluminij je bil z 28 točkami, ki jih je v 17 tekmah drugega dela prvenstva osvojil, celo druga najuspešnejša ekipa tako za Muro, ki je osvojila državni naslov.

Največ prvenstvenih golov v zgodovini Aluminija:

16 – Francesco Tahirar
15 – Ante Živković, Robert Kurež
13 – Matic Vrbanec
12 – Nikola Leko