Kje so bili ob slovesu od Peleja Neymar, Kaka, Ronaldo …?

Nogomet 4. Jan 202319:30 > 19:33 0 komentarjev
pele
Foto: Profimedia

Dan po pogrebu Peleja se brazilska javnost sprašuje, zakaj se od enega največjih nogometašev vseh časov niso prišla posloviti nekatera največja imena tamkajšnjega nogometa.

Od Peleja, ki je minuli v četrtek umrl po dolgotrajnem boju z rakom, se je na stadionu Santosa v mimohodu poslovilo več kot 230.000 ljudi. Med njimi so bila tudi nekatere znane osebnosti, kot sta prva moža Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino in Južnoameriške nogometne zveze Alejandro Dominguez ter predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva in guverner Sao Paula Tarcisio de Freitas.

Kljub nepregledni množici, ki se je prišla pokloniti pokojniku, pa ni ostalo neopaženo, da so manjkala številna najbolj zveneča imena brazilskega nogometa, med drugim Kaka, Neymar in Ronaldo Nazario, poročajo tamkajšnji mediji.

Njihova odsotnost je močno razburila Brazilce kot tudi nekatere nekdanje nogometaše. “Pele je državljan sveta. Podobno kot Nelson Mandela in Mahatma Gandhi. A Brazilci tega očitno ne znajo prepoznati,” je bil kritičen nekdanji vezist Brazilije Neto. “Če so bili svetovni prvaki in se niso prišli pokloniti Peleju … Kaj jim lahko rečem? Gre najmanj za pomanjkanje spoštovanja,” je poudaril Neto.

Foto: guliverimage

Šestinpetdesetletnik, ki je igral za največjega tekmeca Pelejevega Santosa, Corinthians, se je od rojaka prišel posloviti v torek, družbo pa so mu delali tudi številni pokojnikovi soigralci, vključno s Clodoaldom Tavaressom de Santano, Tostaom (Eduardo Goncalves de Andrade), Jairzinhom (Jair Ventura Filho), Robertom Rivellinom, Gersonom de Oliveiro Nunesom in Wilsonom Piazzo.

Kot poroča britanski Guardian, so se vsi po vrsti spraševali, zakaj se od Peleja ni prišel posloviti nihče od generacije igralcev, ki so mundial osvojili leta 2002, medtem ko je bil od sijajne reprezentance leta 1994, ki je slavila na SP v ZDA, prisoten le Mauro Silva, sicer podpredsednik Santosa.

Stare zamere?

Nemara še največ jeze si je zaradi svoje odsotnosti nakopal najboljši nogometaš leta 2007 po uzboru Fife, Kaka, ki je še decembra svojim rojakom očital, da svoje nacionalne junake ne cenijo dovolj, pri tem pa še posebej izpostavil Neymarja in Ronalda.

Kaka in Pele
Kakaju je nagrado za Fifinega najboljšega nogometaša leta 2007 izročil prav Pele. (Foto: Profimedia)

“Le kje je Kaka, ki je dejal, da Brazilci ne znajo prepoznati svojih junakov?” je bil oster cenjeni brazilski kolumnist Walter Casagrande Junior. “Torej, Kaka, po tem,  kar smo lahko videli ob slovesu od Peleja, je zdaj jasno, da si ti tisti, ki ne prepozna največjih junakov,” s kritikami na račun nekdanjega člana Reala Madrida in Milana ni skoparil kolumnist.

Casagrande je kot morebitni razlog, zakaj nogometnih zvezdnikov v ponedeljek in torek ni bilo v Sao Paulu, navedel, da so se številni od njih v javnosti pripravljeni pojavljati le v zameno za plačilo, izključil pa ni niti možnosti, da se je Pele kateremu od njih zameril, ker jih je kot strokovni komentator javno kritiziral na televiziji.

Če lahko David Beckham …

A ne glede na razlog, je bila odsotnost nogometnih zvezd še kako opazna, trdijo pri Guardianu. Ob tem so citirali tudi enega od žalujočih za pokojnikom, ki je spomni, da je David Beckham ob smrti kraljice Elizabete več ur stal v vrsti, da bi se lahko poslovil od britanske monarhinje.

David Beckham
Foto: Profimedia

Tega nihče od nas ne bo nikoli pozabil,” je v sporočilu, namenjenem odsotnim zvezdam, dejal Neto. “Vsakdo lahko objavi fotografijo Peleja na svojem instagramu. Mar bi vas stalo preveč, če bi se odrekli dvema dnevoma počitnic?” je še pripomnil nekdanji krilni nogometaš.