Krznar navijačem Maribora: Hvala vam, tega nisem pričakoval

Konferenčna liga 19. Avg 20227:00 0 komentarjev
FOTO: Jure Banfi.

Damir Krznar je z remijem z 0:0 na prvi tekmi play-offa za konferenčno ligo proti romunskemu prvaku CFR Cluju prekinil niz šestih zaporednih porazov. Po debiju na klopi Maribora je bil zelo zadovoljen in presenečen nad tem, kakšen sprejem so mu pripravili mariborski navijači.

“Zelo ugodno sem presenečen nad sprejemom, ki sem ga dobil. Moje srce je polno. Hvala navijačem. Hvala jim, ker so podprli mene in tudi igralce. Skozi celotno tekmo so bili naš veter v hrbet,” je bil po tekmi kar malce ganjen Damir Krznar, ki so mu navijači ob sprehodu čez igrišče do klopi pred začetkom tekme namenili glasen aplavz.

Čeprav jih je bilo malo, vsega 4.500, so se izkazali tudi z navijanjem med tekmo, ki je bilo glasno in je trajalo od prve do zadnje minute.

“To je prava definicija navijačev. Da si ob klubu vedno. Tako takrat, ko gre ekipi dobro, kot tudi takrat, ko je slabo. Res imam polno srce. Hvala. Globok poklon. Zdaj je na nas, da navijačem vrnemo. Moramo biti boljši. Ne samo zaradi nas, ampak tudi zaradi navijačev,” je na novinarski konferenci takoj po tekmi povedal 50-letni Hrvat, ki je bil na klop Maribora uradno imenovan v torek in že dva dni pozneje doživel vroč debi.

Čeprav Maribor spet, še na četrti evropski domači tekmi, ni zabil gola, je bil nekdanji trener Dinama Zagreba zadovoljen s tem, kar je njegova ekipa pokazala. Bila je močno oslabljena. Manjkali so poškodovani kapetan Martin Milec, prvi vratar Ažbe Jug, oba glavna osrednja branilca Nemanja Mitrović in Max Watson ter tudi izkušeni vezist Aleks Pihler, medtem ko Jan Repas ni smel igrati zaradi kazni.

“Za nami je borbena tekma. S tem, kar so pokazali igralci, sem in moram biti zadovoljen. Ni nam bilo lahko, rezultat morda ni tak, kot sem si želel, ampak moram biti zadovoljen. Vsa čast za to, kar so moji fantje pokazali. Zelo borbeno so igrali, dali so vse od sebe,” je bil zadovoljen peti Hrvat na klopi Maribora.

“Škoda, da nismo zadeli. Predvsem Marko Božić je imel dve lepi priložnosti. Me pa predvsem veseli borba, ki smo jo pokazali. Moj cilj je, da smo na vsaki tekmi taki. Sigurno nam je pri tem v veliki meri pomagalo občinstvo. Kapo dol gledalcem. Igrali so z nami. Ko je tako, potem iz sebe iztisneš zadnji atom moči,” je še dodal novopečeni trener slovenskih prvakov, ki ga do povratne tekme v Romuniji čaka še nedeljski štajerski prvenstveni derbi proti Celju v Ljudskem vrtu. Potem pa odhod v Cluj, kjer bo skušal Mariboru prinesti tri milijone evrov in prvo evropsko jesen po petih letih čakanja.

Hrvat je bil po debiju dobre volje. FOTO: Jure Banfi.

O čem je Damir Krznar po tekmi še govoril:

O igri rezervnega para osredjih branilcev:
“Zelo sem zadovoljen, kako sta odigrala Sven Šoštarić Karić in Luka Uskoković. V dnevu in pol, kolikor smo imeli na voljo za pripravo tekme, smo delali predvsem v obrambi. V korekciji zvezne in zadnje vrste, zapirali smo medprostore, kjer so Romuni najmočnejši. Pohvale najprej vezistom, potem pa tudi zadnji vrsti, ki me je prijetno presenetila. Oba osrednja branilca sta nosila našo igro v obrambi. Če bi kdo gledal tekmo, pa ne bi vedel, kaj se dogaja, bi verjetno mislil, da sta to glavna branilca Maribora, ne pa rezervista.”

O tem, kaj je fantom povedal med polčasom:

“Moja filozofija je, da tega, česar se bojiš, igralcem ne govoriš. Najprej sem rekel, da naj mi o strahu pred vstopom v drugi del igre nihče ne govori. Nisem govoril, da moramo biti boljši. Rekel sem, da potrebujemo 15 minut stabilizacije in miru. Da ohranimo moč za zadnjih 20 minut. Takrat smo več moči usmerili v napad.”

O tem, kaj lahko pričakujemo v Romuniji:
“S tem, kar so fantje prikazali danes, smo zadovoljni. Sem pa nezadovoljen z rezultatom. Pričakovali in upali smo na zmago. Tako smo se na igrišču tudi postavili. Cluj je resna ekipa, ima resne, močne igralce. Ne bomo nehali upati. Po rezultatu 0:0 je vse odprto. Za nami je šele prvi polčas. Pomembno je, da smo še v igri. Smo tudi živi in zdravi, ni bilo novih poškodb. Od jutri naprej se bomo osredotočili na prvenstveno tekmo proti Celju, ki nas še čaka v nedeljo. Moramo ostati prisebni, iz sebe iztisniti še več. Najprej bomo proti Celju skušali odigrati čim boljšo tekmo. Da bomo, če bo bog dal, zmagali in v Romunijo odpotovali z dobro popotnico.”

O tem, ali ga je Cluj presenetil:

“S približevanjem zadnje in zvezne vrste smo zožili prostor, zato Cluj ni bil tako nevaren, kot bi morda bil. Romuni so zelo nevarni, ampak smo z dvema vezistoma dobro zaprli protoste. Stali smo zelo visoko. Cluj me ni presenetil. Razen s tem, da je pokazal kakovost. Je res dober.”

O 17-letnemu Tinetu Čuku, ki je igral od prve minute:
“Kolikor sem dobil informacije od sodelavcev, je to dečko, ki lahko prenese pritisk. Je fantastičen igralec, ki se igra nogomet. Pritiska ne čuti. Je otrok, ki se igra. S tem ne mislim, da je nediscipliniran, ampak enostavno ne čuti pritiska in uživa v nogometu. Ne fascinirajo ga pomembne tekme, niti občinstvo. Zaupamo mu. V moji filozofiji je takim igralcem treba dati priložnost. Seveda pa je na to, da je igral od prve minute, malo vplivalo tudi dejstvo, da so številni igralci manjkali.”

O tem, da Maribor v Evropi na domači tekmi še ni zabil gola:
“Za obrambo lahko poskrbiš hitreje, za gradnjo igre v fazi napada pa potrebuješ čas. Mi ga na žalost nimamo. Nekaterih stvari danes na žalost ne moreš preskakovati. Verjamem, da bo prišla tudi stabilnost v napadu. Ni problem neučinkovitost, ampak to, da ne prihajamo v priložnosti. Tudi velike ekipe za gol potrebujejo šest, sedem priložnosti. Manjka nam prihajanje v zaključke akcij. Na teh mehanizmih bomo morali delati. V Evropi še nismo zadeli. Problem je tudi kakovost nasprotnika. Borili se bomo in dali vse od sebe, da oklenemo vrata nasprotnika. Upam, da nam bo uspelo.”

O tekmi s Celjem:
“Vsaka naslednja tekma je najpomembnejša. Pomembno je, da v Celju zmagamo in se počasi začnemo premikati proti vrhu lestvice. To je prva stvar. Dobro bi bilo, da zmagamo. Tudi zaradi tega, ker je z zmago vedno lažje iti v naslednjo tekmo.”

O tem, ali proti Celju lahko pričakujemo veliko rotacij v ekipi:
“Priznam, da še nimam vpogleda v ekipo, saj ni bilo časa, da bi jo pobližje spoznal, ampak imam ob sebi dobre sodelavce, ki mi bodo pri tem pomagali, da se bomo hitro ujeli. Definitivno bo treba malo osvežiti ekipo. Nekaj rotacij bo, ampak ne preveč, že tako imamo ozek kader.”

FOTO: Jure Banfi.

O tem, koliko pomeni sedem dni za pripravo na drugo tekmo s Clujem:

“Res je do naslednje tekme z Romuni še sedem dni, ampak vmes imamo še tekmo. Jutri nas čaka regeneracija. Sliši se kot alibi in upam, da teh besed ne boste napačno interpretirali. Moramo še malo izboljšati obrambno igro, pozabavali pa se bomo tudi z napadom. Predvsem moramo delati na tem, da si ustvarjamo priložnosti.”

O pritisku, ki ga čuti v Mariboru:
“Tudi zaradi pritiska sem se odločil, da sprejmem ponudbo Maribora. Vse življenje sem bil član kluba, v katerem si vseskozi pod pritiskom. S tem živimo. Ni ugodno, ampak v tem kar malce mazohistično uživamo. Tudi zdaj je tako. Vem, kaj je pritisk in kako se z njim soočati. V klubu, kot je Maribor, je pritisk prisoten vsak dan. Tudi če bomo zmagali na naslednjih šestih, sedmih tekmah – daj bog, da se to zgodi -, bomo na osmi tekmi spet pod pritiskom. Tega sem navajeni. Tudi igralci so. To za nas ni nekaj novega. Nova pa je kriza rezultatov. Morali bomo iti čez to. Recept je samo en. Moramo pustiti srce na igrišču.”

O tem, kdaj se vrača Nemanja Mitrović:
“Po informacijah, ki jih imam, nanj do ponedeljka, torka ne bomo mogli računati. V nedeljo zagotovo ne bo igral. Ima poškodbo nosu, zdravniki še niso dali dovoljenja za njegov nastop, jaz pa jim zaupam in jih bom vedno poskušal. Želim si le igralce, ki so stoodstotno pripravljeni. Nikoli ne bom uporabil igralca, ki ni zdrav.”

O tem, kakšno vlogo ima Rok Kronaveter:
“Takoj sem mu rekel, da je eden od najpomembnejših v garderobi. Je vodja. Povedal sem mu, da v tem trenutku ne bo igral od prve minute, a bo dobil svoje priložnosti. V moji filozofiji so najbolj pomembni 11., 12., 13. igralec. Tisti, ki vstopajo s klopi. Oni so tisti, ki lahko prevagajo na tehtnici. Tem igralcem moraš nuditi podporo. Ne smejo biti frustrirani, ker tekme začenjajo na klopi, ampak morajo vedeti, da so oni naši rešitelji. On ima zdaj to vlogo. Zelo sem zadovoljen z njim.”

O tem, kdaj se vrača kapetan Martin Milec:
“Težko govorim, kaj točno je z njim, da ne bom povedal česa narobe, lahko pa povem, koliko časa bo še odsoten. Trenutno kaže, da ga z nami ne bo še dva, tri tedne.”

O tem, ali ima Maribor dovolj širok kader:
“Jaz bi rad, da bi bil še širši. Definitivno. S športnim direktorjem in upravo se bomo usedli, skušali bomo narediti pritisk na njih. To je moja želja. Sigurno bomo našli neko skupno rešitev. Z vsakim trenerjem je enako. Vsak bi rad imel na voljo 50 najboljših igralcev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!