Kritike: Barca se ne obnaša kot velik klub

La liga 11. Jan 201913:18 > 13:20
Mike Hewitt/Getty Images

Barcelona se je zaradi svojega odnosa na nogometni trežnici znova znašala pod plazom kritik. Tokrat je čez Katalonce udaril prvi mož Toulousa.

Katalonci so ravno v Toulousu našli prvo okrepitev za naslednjo sezono. Mladi komaj 19-letni branilec Jean-Clair Todibo bo sezono končal v Ligue 1, na prvi julijski dan pa bo uradno postal novi član španskih prvakov. Barcelona ni edina spremljala igre Todiboja, vseeno pa na bila na koncu dovolj vztrajna, da bo igralca dobila celo brezplačno. Todibo se je s Toulousom dogovarjal za podaljšanje pogodbe, vendar pogovori niso obradili sadov.

Če pri Barceloni z nasmeškom na obrazu pričakujejo prihod mladega defenzivca, to ne velja za Francoze. Njihov predsednik Olivier Sadran je v pogovoru za L’Equipe ostro obračunal z Barcelono in jo obtožil za popolno aroganco. “Niso se obnašali kot velik klub. Ob tem so objavili, da se jim bo igralec pridružil julija, toda ne poznam nikogar, ki bi vedel, kaj se bo zgodilo v teh šestih mesecih,” je bil jezen Sadran: “Življenje vas vedno lahko preseneti, občasno tudi neugodno. To kaže na njihovo aroganco, to je žalitev za nas. To ni ravno lepo od velikega kluba, čeprav so, iz pravnega vidika, to imeli pravico narediti. Prav tako je del odgovornosti tudi na nas.”

Nogometna logika Sadranu narekuje, da bi morali veliki klubi, kot je v tem primeru Barcelona, nekoliko kompenzirati pri nakupu mladih talentov iz manjših klubov. “Za mene je nogomet kot ekosistem, v katerem vsak klub igra svojo vlogo. Obstajajo veliki klubi in klubi, ki ustvarjajo mlade igralce. Če mene vprašate, so igralcu slabo svetovali, ima komaj deset prvoligaških tekem v nogah. Barca prav tako ni izpolnila, kar se od nje pričakuje,” je nadaljeval Sadran in dodal: “Je igralec z veliko kvalitete, toda brez izkušenj. Tako je, nisem ogročen, njegov agent je opravil svoje delo, toda ali je Barcelona najboljši izbor za njega? Nisem ravno prepričan.”

Zaradi nekorektnega obnašanja Barcelone na nogometni tržnici so se oglasili tudi pri PSG-ju, ki so bili vse prej kot navdušeni nad prijemi Kataloncev v lovu na Adriena Rabiota.