Španci besnijo zaradi razsipnosti angleških klubov

La liga 2. Feb 20238:23
Javier Tebas
Foto: Profimedia

Predsednik španskega nogometnega prvenstva Javier Tebas je kritično pospremil letošnji zimski prestopni rok, v katerem so klubi angleške premier lige za okrepitve zapravili rekordnih 763 milijonov evrov.

Razmerje denarnih sredstev, ki so jih v primerjavi z nemškimi, francoskimi, italijanskimi in španskimi klubi za okrepitve v zimskem prestopnem roku namenili angleški klubi znaša kar 1:4. Omenjen podatek ni ušel predsedniku španske nogometne lige Javierju Tebasu, ki je prepričan, da moštva v najelitnejšem angleškem nogometnem tekmovanju pri tem ustvarjajo milijonsko izgubo, zato bi morala Evropska nogometna zveza (Uefa) posredovati in bolj dosledno uveljavljati pravilo finančnega fair playja.

“Prebiramo o ’moči’ premier lige, vendar je to tekmovanje, ki temelji na milijonskih izgubah klubov (njihov prihodek jim ne zadošča). Večina klubov je ’finančno dopingiranih’,” je na twitterju zapisal Tebas in hkrati delil posnetek, na katerem se o pereči temi pogovarja z direktorjem la lige Javierjem Gomezom.

“V la ligi od klubov želimo, da zapravijo toliko, kot ustvarijo sami. Pri tem jih lahko delničarji podpirajo le do določene meje,” je dejal Gomez. “V premier ligi je ravno obratno. Do junija 2021 sta prva in druga angleška liga ustvarili izgube v višini 3,28 milijarde dolarjev, po drugi strani je izguba la lige znašala 250 milijonov dolarjev. V istem obdobju so delničarji v klube premier lige in championshipa vložili 3,5 milijarde dolarjev, v Španiji pa 450 milijonov dolarjev. Dopingirajo klube, vanje vlagajo denar, ki ga klubi ne ustvarijo sami. Takšno početje lahko ogrozi preživetje kluba, ko delničarji odidejo. Menimo, da gre za goljufijo, saj takšno početje škoduje drugim ligam,” je dodal Gomez.

Direktor la lige je obenem zatrdil, da se namerava španska liga upreti takšnemu početju, tudi tako, da bo od Uefe zahtevala, da omeji početje delničarjev, klube pa ustrezno sankcionira.

Kot so za tiskovno agencijo Reuters dejali pri premier ligi, so številke, ki jih navaja vodstvo španskega prvenstva, napačne. Njihov tiskovni predstavnik je pojasnil, da je izguba v omenjenem obdobju znašala “le” okoli 1,24 milijarde dolarjev, za kar je bila v prvi vrsti odgovorna predvsem pandemija koronavirusa. Ob tem je še pristavil, da ima njihovo tekmovanje za obdobje naslednjih treh let že zagotovljena sredstva v višini 13 milijard dolarjev, njihovi klubi, ki se dosledno držijo pravil Uefe, pa kažejo dolgoročno donosnost.

Komentari

Vaš komentar