Beograd? Benfica je Jana Oblaka ponižala še bolj

Liga narodov 7. Jun 202218:54 > 19:18 0 komentarjev
Jan Oblak na tekmi v Beogradu. FOTO: Guliverimages.

Po štirih golih, ki so na nedeljski tekmi lige narodov v Beogradu ob porazu proti Srbiji z 1:4 končali v njegovi mreži, smo preverili, ali je Jan Oblak v svoji bogati karieri kdaj na eni tekmi že prejel tako veliko golov. Odgovor je pritrdilen. Enkrat sta v 90 minutah v njegovi mreži pristali še dve žogi več.

Več kot 500 tekem je Jan Oblak do zdaj odigral v svoji karieri, ki ga je popeljala do statusa enega najboljših vratarjev in najbolj cenjenih nogometašev na svetu, v katerem uživa že skoraj desetletje. Tudi po zaslugi tega, ker velja za vratarja, ki zadetke prejema zelo redko.

Ne nazadnje je bil v Španiji kar petkrat prejemnik nagrade zamora, ki jo podelijo vratarju z najmanj prejetimi goli v tamkajšnji najboljši nogometni ligi. Ob tem je bil izbran tudi za najboljšega vratarja portugalske lige, dobil tri nagrade za najboljšega v ligi prvakov, bil najboljši vratar lige Europa …

Enkrat je prejel šest golov, osemkrat pa štiri

Zato se je ob nedeljskem potopu na sloviti Marakani v Beogradu marsikdo vprašal, ali je največji zvezdnik slovenskega nogometa kdaj že prejel kar štiri gole na eni sami tekmi.

V reprezentanci se mu v 48 nastopih do nedelje to ni zgodilo še nikoli. Na dveh tekmah je kot vratar Slovenije pred tem v svojo mrežo po žogo moral trikrat – septembra lani na Poljudu proti Hrvaški v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 (0:3) in ob zaključku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020, ko je Slovenija na Poljskem izgubila z 2:3 -, štirikrat pa še nikoli.

V klubskem dresu pa je Oblak podoben večer, kot ga je doživel v nedeljo, doživel že večkrat, enkrat pa še hujšega. V sezoni 2012/13, ko je bil posojen v Rio Ave, je bil prav proti Benfici, njegovemu takratnemu klubu, ponižan. V portugalskem prvenstvu so ga Lizbončani premagali s 6:1

Na tekmi proti Barceloni februarja letos. FOTO: Guliverimages.

Štiri gole je v tej sezoni že prejel

Še sedemkrat, ob Beogradu, je na eni tekmi prejel štiri gole. Kar trikrat v sezoni 2011/12, ko ga je Benfica posodila k Uniau de Leirii. V sezoni 2012/13 je kot član Ria Aveja še na eni tekmi prejel štiri gole, le trikrat pa se je Škofjeločanu to zgodilo od leta 2014, ko je odšel v Atletico Madrid in tam začel svoj vzpon med zvezde.

V sezoni 2018/19 je v skupinskem delu lige prvakov njegovo mrežo v Dortmundu napolnila tamkajšnja Borussia (4:0), v uvodnem krogu sezone lige prvakov 2020/21 je podobno uspelo Bayernu v Münchnu (4:0), nazadnje pa je bil Oblak štirikrat na eni tekmi premagan v tej sezoni. V začetku februarja je v 23. krogu španskega prvenstva Atletico z Oblakom v vratih z 2:4 izgubil proti Barceloni na slovitem stadionu Camp Nou.

Tekme z največ goli v mreži Jana Oblaka:

Uniao de Leiria – Pacos de Ferreira 2:4 (portugalsko prvenstvo, januar 2012)

Porto – Uniao de Leiria 4:0 (portugalsko prvenstvo, februar 2012)

Uniao de Leiria – Feirense 0:4 (portugalsko prvenstvo, april 2012)

Braga – Rio Ave 4:1 (Portugalsko prvenstvo, september 2012)

Benfica – Rio Ave 6:1 (portugalsko prvenstvo, marec 2013)

Borussia Dortmund – Atletico Madrid 4:0 (liga prvakov, oktober 2018)

Bayern München – Atletico Madrid 4:0 (liga prvakov, oktober 2020)

Barcelona – Atletico Madrid 4:2 (špansko prvenstvo, februar 2022)

Srbija – Slovenija 4:1 (liga narodov, junij 2022)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!