Kek pred nastopi v Ligi narodov tudi o stanju Josipa Iličiča

Liga narodov 26. Maj 202215:38 > 15:46
Delite:
Matjaž Kek . FOTO: Guliverimages.

Slovenska nogometna vrsta začenja priprave na novo, že tretjo izvedbo v Ligi narodov. Tokrat bo prvič nastopila v ligi B, kjer bodo njeni nasprotniki Švedska, Norveška in Srbija. Selektor Matjaž Kek zatrjuje, da v prvi razmišljajo predvsem o sebi, a se hkrati zaveda, da jim bodo nasproti stale reprezentance z zelo zvenečimi imeni svetovnega nogometa.

Pred nogometaši selektorja Matjaža Keka so zelo naporni dnevi, saj bodo med 2. in 12. junijem odigrali kar štiri obračune, začenši z domačim proti Švedski. Sledita gostovanji proti Srbiji in Norveški, cikel pa bodo sklenili v Stožicah znova proti Srbom.

Tudi zato je Kek na seznam, ki ga je razkril že v ponedeljek, uvrstil kar 29 nogometašev. “O moči nasprotnikov ni treba veliko razpravljati. Štiri tekme, ki nas čakajo so izziv za vsakega selektorja, ne samo zame. Bistveno je, da se čim bolje pripravimo. Imamo malo širši izbor igralcev, kot je običajno, kar pa je posledica štirih tekem in zaključka sezone,“ je pojasnil selektor Slovenije.

Prihajajoče tekme slovenske reprezentance v Ligi narodov

2. junij: Slovenija – Švedska

5. junij: Srbija – Slovenija

9. junij: Norveška – Slovenija

12. junij: Slovenija – Srbija

Zaradi današnjega finala hrvaškega pokala v Splitu proti Hajduku se bo sicer reprezentanci nekoliko pozneje pridružil član Rijeke Adam Gnezda Čerin, obveznosti v norveškem prvenstvu pa ima tudi branilec Vikinga David Brekalo. Težave ima le napadalec Andraž Šporar, a so, kot je razkril Kek, včerajšnji pregledi pokazali, da te niso resne in naj bi danes popoldne že treniral.

“V prvi vrsti razmišljala o sebi, šele nato o Švedski, Srbiji in Norveški,“ je zatrdil Mariborčan, ki na domačih tekmah upa tudi na čim številčnejšo podporo navijačev. A hkrati dodaja: “S podporo je vedno tako, da si jo moraš zaslužiti s pristopom in kvaliteto. Ko sta ta dva pogoja izpolnjena, se pojavi tudi pozitivna energija.“

O čem je Matjaž Kek še govoril pred pričetkom nastopov v Ligi narodov:

O zelo zgoščenem urniku tekem:

“Nekaj so želje in običajen terminski plan, kot je bil do sedaj, drugo pa je dogajanje, ki se vleče zadnje leto, dve. Ljudje, ki o tem odločajo, so primorani sestaviti strnjen urnik. Pred nami je tudi svetovno prvenstvo v neobičajnem obdobju (novembra in decembra; op. p.). Mislim, da je glede tega nesmiselno izgubljati energijo. Vsi imajo iste težave in zaradi tega nismo ne na boljšem in ne na slabšem. Seveda nam to predstavlja izziv, jasno nam je tudi, kam se v tej skupini uvreščamo.

Že skupina C mi je predstavljala velik izziv, rezultat v njej pa je bil morda podcenjen. A sedaj smo v položaju, ko se bomo kosali z resnimi ekipami, ki nekaj pomenijo v evropskem nogometu. Gre za reprezentance, ki so uvrščene na svetovno prvenstvo, oziroma so bile zelo blizu uvrstitvi nanj. Razpolagajo z zvenečimi imeni svetovnega nogometa.

Je pa dejstvo, da pred temi štirimi tekmami ne vemo, kje smo. Ne zatiskamo si oči in se zavedamo, da smo imeli že v preteklem ciklu težave s tremi tekmami v nizu.”

O tem, kako zadovoljen je s sezono reprezentantov:

Nekateri so veliko igrali, dosegali tudi dobre rezultate v klubih in opozorili nase, spet drugi so bili manj uspešni. A slednji lahko sezono rešijo tudi s kvalitetnimi reprezentančnimi predstavami. Že velikokrat je do rešitev prihajalo prav prek reprezentance. Sedaj igramo na ravni, ki je zelo gledana in proti nasprotnikom, o katerih se govori in piše. Dobre igre, pravi odnos in kvalitetne tekme ti lahko omogočijo marsikaj.

O stanju Josipa Iličića:

Ob koncu sezone se je znova znašel v kadru Atalante in po dogovoru sva se slišala pred nekaj dnevi. Deloval je zelo dobro, čeprav njegova forma in pripravljenost ni na ravni, ki jo zahtevajo prihajajoče tekme. Z moje strani je bilo zato jasno povedano, da ga na tokratnem zboru ne bo. Sem pa vesel, ker je deloval dobro in upam, da se bo njegova športna pot nadaljevala tudi v novih reprezentančnih dresih.

O odsotnosti vratarja Žige Freliha po uspešni klubski sezoni in vpoklicu Igorja Vekića:

“Frelih ima nekatere zdravstvene težave, za katere upam, da jih bo rešil čim prej, saj je v portugalskem prvenstvu, ki je zelo močno, pokazal kar nekaj dobrih predstav. Pri Vekiću pa je jasno, da sezona ni šla v smer, ki jo je načrtoval s prestopom in je branil manj. Ko je dobil priložnost, je na predzadnji tekmi zaradi kartona zelo hitro zapustil igrišče.

Vid Belec je s svojim prispevkom na nek način poskrbel za senzacijo in obstal v Serie A, medtem ko o našem kapetanu Janu Oblaku sploh ne bom razpravljal.

Je pa tu Žiga Turk – mladenič, ki me zelo zanima in je branil na kar nekaj tekmah ekipe, ki v italijanskem nogometu kar nekaj pomeni (Parma; op. p.). Tudi zato sem se v dogovoru s selektorjem do 21 let odločil za njegov vpoklic.”

O razpletu slovenskega nogometnega prvenstva:

“Vesel sem, da so morali odgovorni ljudje čakati na polovici poti, ker se ni vedelo, v katero smer bo šel pokal. Razburljivo je bilo do konca. Velik kompliment Kopru, ki je iz razpadajoče ekipe sestavil moštvo, ki je prišlo do lovorike v pokalu in bilo v prvenstvu do konca v igri za zmago. Mislim, da je ekipa, ki po 36 krogih osvoji največ točk, zasluženo prvak. Prvenstvo je maraton in posledica celoletnega nastopanja.

Sicer pa je v zadnjem obdobju kar nekaj igralcev iz prvenstva ne le s svojo prisotnostjo, temveč tudi minutažo dokazalo, da lahko igrajo v reprezentanci. Imajo perspektivo in kvaliteto.

So stvari, ki so dobre, a imamo še veliko prostora za napredek in evropske tekme bodo pokazale, kam spadamo. Klubom želim, da pridejo čim dlje.”

 

Seznam Slovenije za ligo narodov:

vratarji: Jan Oblak (Atletico), Vid Belec (Salernitana), Igor Vekić (Pacos de Ferreira), Martin Turk (Parma);

branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor), Petar Stojanović (Empoli), Jaka Bijol (CSKA Moskva), Jure Balkovec (Karagümrük), Miha Blažič (Ferencvaros), Martin Milec (Maribor), Žan Karničnik (Ludogorec), Gregor Sikošek (Maribor), David Brekalo (Viking);

vezisti: Jasmin Kurtić (Paok), Benjamin Verbič (Legia Varšava), Miha Zajc (Fenerbahce), Domen Črnigoj (Venezia), Sandi Lovrić (Lugano), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Leo Štulac (Empoli), Timi Max Elšnik (Olimpija), Tomi Horvat (Mura);

napadalci: Andraž Šporar (Middlesbrough), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Benjamin Šeško (Salzburg), Blaž Kramer (Zürich), Žan Celar (Lugano).

Komentari

Vaš komentar