Oblak: Boli me, zelo me boli takšna razprodaja ugleda

Liga narodov 6. Jun 20229:00 > 9:132 komentarja
Foto: SK

Pred novinarske mikrofone v zadnjem obdobju žal stopi samo takrat, ko stvari ne gredo po načrtih slovenske nogometne reprezentance. Po porazu s Srbijo (1:4) je kapetan Jan Oblak odločno zatrdil, da tako ne gre več naprej in da se bodo morale stvari temeljito spremeniti. Če je le mogoče, že v kratkem.

Prvemu zvezniku slovenske reprezentance znova nihče ne more zameriti ničesar. Prav nasprotno. Brez njega bi bil poraz Slovenije na kultni “Marakani” še precej hujši in mirne duše bi lahko govorili o čisto pravi blamaži. Izbranci Matjaža Keka so igrali brez energije, brez karakterja, brez želje po tem, da dokažejo, da spadajo (vsaj) v drugi kakovostni rang evropskega nogometa. Zakaj? Tega ni znal razložiti niti Jan Oblak.

“Vsi vemo, da to danes ni bilo za nikamor. Da nismo pokazali ničesar. Nismo se držali tega, kar smo ves teden ponavljali – težko dosegamo zadetke, zato jih ne smemo prejemati. Tokrat smo štiri in to z lahkoto. Ostal je občutek, da bi lahko Srbija dosegla še kakšen zadetek, če bi želela. To ne pelje nikamor in potrebno je marsikaj spremeniti, da bomo vsaj blizu ravni ekip, s katerimi igramo. Napake, ki se nam dogajajo, se na tem nivoju ne smejo. Včasih v obrambi delujemo, kot da nam je vseeno, če bomo prejeli tri, štiri, pet zadetkov. In to je potrebno spremeniti,” je bil jasen slovenski kapetan.

Včasih se zdi, kot da jim je povsem vseeno

Slovenska nogometna reprezentanca je v krizi. Po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju se je tudi nov ciklus lige narodov začel sila klavrno, z dvema ničlama. Časa za spremembe pa ni veliko, že v četrtek Slovenijo čaka tekma v Oslu. In ne pozabimo, Norvežani so obe dosedanji tekmi dobili.

“Vsi iščemo način, kako stvari spremeniti. Na določenih tekmah smo pokazali primerno disciplino in organizacijo v igri. V nekaterih trenutkih tekme pa nam popolnoma pade koncentracija in zdi se, kot da nam je povsem vseeno, kaj se zgodi ter kako se bo končala tekma. S tem razprodajamo naš ugled in tega si ne smemo dovoliti.”

Foto: Uroš Skaza

Žalostno je, da se spet pogovarjamo podobno kot po tekmi v Splitu

Slovenska izbrana vrsta se tako vrti v začaranem krogu. Rezultati so že nekaj časa slabi, a tu in tam nas se vendarle pojavi kakšen pozitiven signal, kot je bila predstava na tekmi s Švedsko. Zgolj nekateri prebliski pa se smejo in tudi ne bodo zadovoljili nikogar.

“Pred približno enim letom smo govorili o tem, da je situacija slaba in zdaj znova govorimo o tem. Igralci smo resda utrujeni po sezoni, ampak za reprezentanco moraš dati od sebe tudi zadnji atom moči. Govorica telesa mora sporočati, da si želiš, ne pa da na trenutke izgleda, kot da je nekomu vseeno. To ni pravi odnos. Žalostno je, da po tisti tekmi v Splitu znova govorimo o tem. In to na tem stadionu ter po tekmi, ki smo jo vsi želeli igrati. Že nekaj časa ponavljamo, da moramo nekaj spremeniti. A načina še nismo našli,” ocenjuje slovenski kapetan.

Boli, zelo boli, ko tekmo izgubiš na takšen način

Dres slovenske reprezentance mora imeti posebno težo. A v resnici se včasih zdi, kot da je marsikdo od reprezentantov z mislimi povsem drugje kot na tekmah izbrane vrste. Še najmanj to velja za Jana Oblaka, ki kljub statusu nogometnega super zvezdnika na igrišču vselej deluje odgovorno in zbrano. 

“Vsak nogometaš se mora zavedati, kaj pomeni igranje za Slovenijo. Klub lahko zamenjaš, reprezentance ne moreš. Sam s ponosom prihajam na zbore in boli me, zelo me boli, ko tekmo izgubimo na takšen način, kot smo jo danes. V vsakem trenutku bi bilo najlažje odnehati, a tako se ne bo nič spremenilo. Na reprezentančne akcije je potrebno priti s pozitivno miselnostjo ter pustiti srce na igrišču,” preko zbranih novinarjev svojim soigralcem sporoča Jan Oblak.

Oblakova čudežna obramba:

Takoj po tekmi se je o smislu tega, če sploh še nadaljevati, spraševal tudi slovenski selektor Matjaž Kek, ki pa je kakršno koli odločitev o nadaljevanju svoje poti na klopi Slovenije vendarle preložil na zaključek tega junijskega ciklusa. Kaj o tem meni njegova podaljšana roka na igrišču?

“Po takšnih porazih so to pričakovane izjave. V določenih trenutkih prehitro rečeš nekatere stvari. Predolgo iščemo način, kako stvari spremeniti. Upam, da do konca Lige narodov najdemo sistem, ki nam ustreza in v kvalifikacije za evropsko prvenstvo vstopimo s ciljem, da se nanj uvrstimo.”

Zmagovalno mentaliteto je težko pridobiti, če je nimaš v sebi

Kaj je krivo za nastalo situacijo? Kako naprej? Z novim selektorjem? Ponovno prenovo reprezentance? Težka, zelo težka vprašanja, ki pa bodo hitro zahtevala svoje odgovore.

“Želja je, a včasih se zdi, kot da je ni dovolj. Včasih enostavno pustimo nasprotniku, da z nami počne, kar hoče. Manjka zmagovalne mentalitete in zelo težko jo je pridobiti, če je nimaš v sebi. Slovenija nima veliko možnosti za spremembe v kadru. Verjamem, da imajo nogometaši to zmagovalno miselnost, ki lahko prinese nekaj več. Ne najdemo pa načina, kako jo spremeniti,” zaključi kratko druženje z novinarji slovenski kapetan.

Komentari

Vaš komentar