Ljubljančan, ki je odlično spoznal Valmiero: Olimpija je favorit

Nik Kapun, Olimpija
Nik Kapun.

V članskem dresu Olimpije je odigral 194 tekem in dosegel 18 zadetkov ter se lansko poletje poslovil od stadiona Stožice. Pot ga je vodila v Latvijo, kjer je po 22 tekmah njegove poti pri tamkajšnji Liepaji konec. V iskanju novega izziva je bil Nik Kapun idealen sogovornik pred nocojšnjim dvobojem uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ko v Stožicah pri Olimpiji gostuje latvijski prvak Valmiera.

Potem ko je celotno kariero, ki je bila žal precej zaznamovana s poškodbami, preživel pri matični Olimpiji, je Nik Kapun lani poleti sprejel izziv Liepaje in odšel nogometno srečo iskati v Latvijo. Tam se je v lanski sezoni s svojo ekipo neuspešno boril za Evropo, vrh lestvice pa je zasedlo moštvo, ki je še leta 2017 igralo v drugi ligi – Valmiera.

V lanski sezoni Valmiera sicer pri naskoku na domače prvenstvo še zdaleč ni bila tako suverena kot Olimpija. A tega od ekipe nihče ni niti pričakoval. Klub je sicer iz leta v leto rasel, a Valmiera pred tem še nikoli ni bila državni prvak, veliko konkurenco pa sta ji predstavljala predvsem za latvijske razmere nesramno bogata kluba iz prestolnice Riga FC in RFS.

View this post on Instagram

A post shared by Valmiera FC (@valmierafc)

Nik Kapun o svoji latvijski izkušnji

“Za mano je dobra izkušnja, predvsem z vidika tega, da sem šel prvič v tujino, stran od doma in iz svojega mesta. Predvsem življenjsko mi je dala veliko. Če stvari pogledam iz nogometnega vidika, pa se vse ni razpletlo po mojih željah. Nisem se pokazal v takšni luči, kot sem se želel. Razlogov je več, krivda pa ni na moji strani oziroma ni samo na moji strani,” zadnje mesece povzame Ljubljančan.

Šampionska ekipa je dodobra razpadla

Vseeno je današnji nasprotnik Olimpije s 85 točkami prvi prečkal ciljno črto domače lige, Riga je na koncu zaostala za štiri točke. Letos pa je slika drugačna, Valmiera je šele na tretjem mestu prvenstvene lestvice, za vodilno Rigo pa ima že neulovljivih 19 točk zaostanka.

“Valmeira je bila lani zasluženo prvak. Na igrišču so kazali odlično podobo, po mojem mnenju pa je za njihov uspeh izjemno zaslužen trener. Pred novo sezono je klub zapustilo precej ključnih igralcev in to se pozna. Prišlo je sicer nekaj talentiranih mladih nogometašev, ampak ekipa potrebuje čas, da znova spleza po lestvici. Je pa težko konkurirati Rigi in RFS-u, ki sta finančno nivo zase. Trenutno tretje mesto je zanje realen domet,” nam zaupa Nik Kapun.

Nik Kapun

Kdo je trener Valmeire?

Valmeiro s klopi vodi domači strateg Jurgis Kalns. Gre za mladega 40-letnega strokovnjaka, ki je klub prevzel pred lansko sezono in takoj postal državni prvak. Kalns je pred tem v klubu deloval kot pomočnik, svojo trenersko kariero pa je začel že leta 2014, ko je pri prvoligaši Audi nekaj časa deloval kot trener in igralec. V svoji karieri ni nikoli igral ali treniral ekipe v tujini.

Prijateljske tekme niso enakovredne prvenstvenim

Čeprav se zavedajo svojih kvalitet, v taboru Olimpije v teh dneh opozarjajo na to, da jih v dvoboju z latvijskim prvakom niti približno ne čaka lahko delo. Tudi v intervjuju za Sportklub je novi trener Joao Henriques poudaril, da je velika prednost tekmeca utečenost v tekmovalni ritem, Valmiera je namreč v tej sezoni že odigrala 20 prvenstvenih obračunov. Naš sogovornik ima izkušnje tako s “klasično” sezono kot tudi s sezono v okviru koledarskega leta, kakršno igrajo na severu Evrope. Je tekmovalni ritem res tako veliko prednost?

“To je prednost. Ne morem reči, da je ogromna, ampak je. Olimpija bo pred tem igrala samo prijateljske tekme, kar ni isto. Ni pritiska, ni naboja. V tem pogledu ima Valmiera prednost,” se s trenerjem Olimpije strinja Kapun.

Nik Kapun o svoji prihodnosti

“Odprt sem tudi za povratek v slovensko ligo. Predvsem zato, ker sem dobil otroka in moram pri načrtovanju svoje kariere razmišljati tudi o tem. A še vedno je moj cilj poiskati kakšen zanimiv klub v tujini. Ne bom pa rinil z glavo skozi zid. Odprt sem za nov izziv, kakršenkoli že bo,” na nadaljevanju kariere gleda Nik Kapun.

Zaradi trenerske menjave se Olimpiji ni treba bati

Kakorkoli obrnemo, se Olimpija zdi bolj kvalitetna ekipa od latvijskega nasprotnika. Lani so zmaji zelo suvereno osvojili naslov državnega prvaka, jedro ekipe je ostalo v Ljubljani, se pa velika sprememba skriva v trenerski menjavi. Medtem ko je Valmiera zadržala stratega, ki ji je prinesel državno krono, je pri zmajih Alberta Riero zamenjal Joao Henriques. Je to lahko še en dejavnik, ki bi lahko tehtnico nagnil na stran rivalov Ljubljančanov?

“Vsaka ekipa potrebuje nekaj časa, da se privadi na novega trenerja. A v nogometu nikoli ne veš, včasih stvari hitro kliknejo in je lahko ekipa na prvih nekaj tekmah pod vodstvom novega trenerja še boljša. Že skozi priprave in na generalki se je videlo, da se je ekipa hitro privadila na novega trenerja in da se s tega vidika Olimpiji ni potrebno ničesar bati,” meni naš sogovornik.

Joao Henriques
Joao Henriques. Foto: Aleš Fevžer

Olimpija je favorit

In tako z Nikom Kapunom potegnemo črto. Kdo je torej pred obračunom Olimpije in Valmiere favorit za napredovanje?

“Ko primerjaš dve ligi, je to vselej težko. Vseeno bi glede na lansko podobo Olimpije in glede na kvaliteto dejal, da je Olimpija favorit. Zdaj, ali je to 60:40 ali 70:30, je težko reči. Zagotovo pa ima Valmiera svojo kvaliteto in stil igre, ki lahko povzroči težave marsikomu. V tej sezoni so doma premagali Rigo in ji prizadejali za zdaj edini poraz v sezoni. Tako da Olimpije zagotovo ne čaka lahko delo,” pogovor o prvi evropski oviri zmajev zaključuje njihov dolgoletni član.