Zadnji ples štajerskega zmaja, ki je postal nogometna ikona Ljubljane

Nogomet 8. Jul 202310:00 1 komentar
Timi Max Elšnik
Foto: Aleš Fevžer

Njegovo obdobje v Ljubljani se končuje. Timi Max Elšnik je v slovenski nogometni prestolnici našel svojo nogometno srečo in jo bo kmalu zapustil kot ikona ljubljanskega kluba, ki si je ne glede na štajerske korenine zaradi svoje srčnosti in pripadnosti grbu prislužil spoštovanje navijačev Olimpije. A še pred odhodom je načrt kapetana zeleno-belih jasen. Čas je, da zmaji končno zabrišejo evropske madeže preteklosti.

Za Timijem Maxom Elšnikom je sijajna prva polovica leta 2023. Kapetan ljubljanske Olimpije je najprej v velikem slogu zmaje pripeljal do naslova državnega prvaka, temu kmalu dodal še pokalno lovoriko in ob koncu sezone tudi pošteno izboljšal osebno statistiko zadetkov in asistenc.

Vse skupaj je 24-letnik nadgradil še na junijski reprezentančni akciji. Na izjemno pomembni domači tekmi s favorizirano Dansko ga je selektor Matjaž Kek v ogenj poslal od prve minute, mladenič iz Zlatoličja pa mu je vrnil z zelo zrelo predstavo, s katero je dokazal, da se lahko kosa tudi s tekmeci višjega evropskega nivoja. Da je zadovoljil pričakovanja, govori tudi dejstvo, da je na igrišču preživel vseh 90 minut.

Foto: Profimedia

Prerašča okvirje domače lige

Zdaj je pred Elšnikom še evropsko poletje v dresu Olimpije. Po odhodu Đorđeta Crnomarkovića in Maria Kvesića je njegova vloga v slačilnici zmajev še toliko bolj pomembna. Kot kapetan je bil vodja zeleno-belih že prej, zdaj pa je postal tudi eden izmed najstarejših članov zasedbe, ki jo po novem vodi Portugalec Joao Henriques.

V vlogi mentorja naslednjih generacij zmajev pa zeleno-bela “desetka” ne bo uživala prav dolgo. Elšnik je že po osvojeni dvojni kroni, še bolj jasno pa po reprezentančni akciji napovedal svoje skorajšnje slovo od Olimpije, interesa za njegove usluge pa v tujini ne manjka. A za zdaj je v pisarne na Dunajski cesti zanj prišla le ena konkretna ponudba. 500 tisočakov, kolikor je za njegove usluge ponudil švedski AIK, so zmaji gladko zavrnili. Zanimanje zanj so po naših informacijah sicer pokazali tudi skandinavski in turški klubi.

“Če gledamo številke in indekse, kar danes pri izbiri igralca gleda večina klubov, sem v tem pogledu najboljši v ligi, tako da v zadnje pol leta morda res igram svoj najboljši nogomet v življenju. Na moji poziciji je v sodobnem nogometu ključno to, da ostaneš pameten in sprejemaš prave odločitve. Takšen stil mi odgovarja, zdi se mi, da sem kolikor toliko inteligenten fant in raje igram z glavo kot samo s ‘fiziko’,” je svoj slog igre v zadnjem obdobju po evropski generalki s Hajdukom opisal Timi Max Elšnik.

Timi Max Elšnik
Foto: Uroš Skaza

Po dvojni kroni želi Elšnik pisati še evropsko zgodovino Olimpije

Tudi na generalki pred Evropo je bil kapetan verjetno najboljši posameznik Olimpije, ki bo z njegovim odhodom ogromno izgubila. Zato si v vodstvu kluba zanj želijo zagotoviti vsaj primerno odškodnino. Riniti z glavo skozi zid pri iskanju novega izziva v karieri nogometaša pa navadno ni preveč pametna odločitev. In če kdo, potem je Elšnik tisti, ki se je tako na igrišču kot izven njega naučil sprejemati pametne odločitve.

Te so ga pripeljale do tu, kjer je danes. Skozi angleško odraščanje in nenehne turbulence pri ljubljanski Olimpiji je doživel toliko stvari, da ga bo v prihodnosti nogometno življenje zares težko presenetilo. Pri 25 letih se njegova zbirka izkušenj zlahka primerja s kakšnim 35-letnikom. In tudi zato se štajerski zmaj še ne obremenjuje s tem, kar bo prinesla prihodnost. Še vedno je na prvem mestu Olimpija.

“Na tekmi s Hajdukom smo dokazali, da smo bili zasluženo prvaki, da imamo dovolj kvalitete in ni dileme, prvo evropsko oviro moramo preskočiti. Vse je odvisno od nas. To bosta morda celo najpomembnejši tekmi v zgodovini kluba. Vemo, da še nismo igrali v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Ta zmaga bi nam dala še tri zaključne žogice za uvrstitev v Evropo. Tudi novi fantje, ki še ne poznajo mesta in kluba, se morajo zavedati, koliko bi ta uspeh prinesel temu grbu in tem navijačem. Tu ni prostora za šalo,” odločno napoveduje prvi med enakimi v ljubljanskem prvoligašu.

Foto: Uroš Skaza

Tudi zaradi takšnih izjav bo ne glede na to, kdaj in kam bo nogometna pot odpeljala Timija Maxa Elšnika, pri navijačih ostal zapisan kot nogometaš, ki je s potezami na in ob igrišču izžareval tisto, kar imajo privrženci kluba najraje – pripadnost, požrtvovalnost in predanost. Nič čudnega, da že nekaj časa o njem govorimo kot o najbolj popularnem Štajercu v Ljubljani …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje