Afera prepovedane smuči: Hirscher izziva FIS-ovo cenzuro

Alpsko smučanje 10. Jul 202316:53 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Potem ko je leta 2019 naznanil svojo smučarsko upokojitev, je sloviti Marcel Hirscher zadnja leta posvetil razvoju svoje lastne smučarske blagovne znamke "Van deer-Red Bull". Tako je denimo postal uradni proizvajalec smuči norveškega smučarskega asa Henrika Kristoffersena, a zaradi spora s FIS-om imena svoje blagovne znamke ni smel razkazovati na tekmah svetovnega pokala. Rodila se je t. i. afera prepovedane oziroma črne smuči, eden najboljših smučarjev vseh časov pa je očitno našel način, kako končati FIS-ovo cenzuro.

Ko je pred lansko sezono nekdanji avstrijski smučarski šampion Marcel Hirscher napovedal, da v svetovni pokal prihaja njegova nova smučarska znamka Van deer-Red Bull, je hitro našel tekmovalca najvišjega ranga, ki sta sprejela izziv novega proizvajalca smučarske opreme. Tako sta se njegovi ekipi pridružila norveška specialista za tehnične discipline Henrik Kristoffersen in Timon Haugan, a kmalu dobila informacijo, da bosta morala v novi sezoni voziti na črnih smučeh, brez napisa proizvajalca.

“Prepovedane smuči”. Foto: Profimedia

Hirscher je namreč svojo blagovno znamko povezal s proizvajalcem energijskih pijač Red Bullom in svojemu jelenu v logotipu dodal rdečega bika ter s tem trčil ob pravila Mednarodne smučarske zveze. Pri FIS namreč vztrajajo, da se “identifikacija proizvajalca uporablja predvsem za tekmovalno opremo”, pri tem pa ne sme biti podobna ali enaka obeležjem drugih artiklov.

Blagovna znamka ima novo ime

Spor med Mednarodno smučarsko zvezo se je še zaostril na tekmah v Schladmingu, ko je znamka Van Deer-Red Bull uradno zahtevala izjemo, ki pa jo je FIS hitro zavrnil. Poletje in tekmovalni premor pa je Hirscherjevo podjetje izkoristilo za novo potezo, s katero želi vendarle blagovno znamko predstaviti smučarski javnosti na tekmah svetovnega pokala.

V novo sezono tako znamka vstopa z novim imenom “Van Deer Racing”. Ime podjetja Red Bull je tako izpadlo iz imena, ni pa še povsem jasno, če bo posledično tudi znameniti rdeči bik izginil z uradnega logotipa, ki krasi smuči. Če se bo to zgodilo, bo to velik korak k zaključku spora med Hirscherjem in FIS-om, črne smuči pa bodo izginile iz tekem svetovnega pokala.

Marcel Hirscher se je kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini pa ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Upokojil se je leta 2019. Velja za avstrijsko športno legendo. Po nekajmesečnih namigovanjih o tekmovani vrnitvi in prekinitvi pogodbe z Atomicom je na tržišče postavil smuči Van Deer. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen). Pred lansko sezono je novinca na smučarskem trgu povezal z Red Bullom. In prav blagovna znamka Van deer-Red Bull ostaja sporna.

Foto: Guliverimages

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!