Bo Maribor za zmago danes moral premagati svojega vratarja?

Nogomet 1. Okt 202310:30
Samo Pridgar. Foto: Jure Banfi

V iskanju druge zaporedne zmage se Maribor danes odpravlja na najkrajše gostovanje v sezoni. Toda v Kidričevem jih čaka v tej sezoni vselej borbeno razpoloženi Aluminij, z njim pa morda tudi vratar, ki je pravzaprav član vijolic, a bi lahko bil danes zadnja ovira štajerskega ponosa na poti do načrtovanih zadetkov v mreži šumarjev. Bo Samo Pridgar danes branil proti 'svojemu' Mariboru?

Po četrtkovi zmagi proti Radomljam (1:3) se je v nogometni Maribor vrnil vsaj delček miru, po katerem so v zadnjih tednih vsi glavni akterji kluba iz Ljudskega vrta še kako hrepeneli. A ena lastovka ne prinese pomladi, ena zmaga vijolic pa v enaki meri ni dovolj, da lahko govorimo o koncu mariborske krize.

Gostovanje v bližnji šumi pri ‘sosedih’ iz Kidričevega se na prvi pogled zdi kot idealna priložnost za to, da vijoličasti nadaljujejo svoj beg iz sredine lestvice, a Aluminij je v tej sezoni že dokazal, da jo zna še kako zagosti ekipam, ki imajo v tej sezoni najvišje ambicije.

Varovanci Roberta Pevnika so to še enkrat več potrdili v minulem krogu, ko so serijo slabših rezultatov prekinili s senzacionalno zmago v Celju (3:1), pred tem pa so grofom točko odščipnili tudi v prvem krogu. Blizu temu so bili tudi na obeh uvodnih tekmah z večnima tekmecema, Maribor je z veliko težavami šumarje v Ljudskem vrtu ugnal z golom Arnela Jakupovića, Olimpija pa je v šumi na tekmi sezone slavila s 5:4.

Robert Pevnik jo je v tej sezoni že znal zagosti favoriziranim tekmecem. Foto: Aleš Fevžer

Med izstopajočimi mladeniči tudi vratar, ki je pravzaprav član Maribora

Kljub ne najboljšim rezultatom je zelo pogumna podoba Aluminija na največji slovenski oder izstrelila nekatera imena, ki so hitro postala zanimiva tudi za večje ligaške tekmece. Marko Brest je tako po izvrstnem začetku sezone svoje novo domovanje že našel v Olimpiji, če pa bosta denimo Gašper Jovan in Sandro Jovanović v naslednjih treh mesecih še stopnjevala trenutno formo, je verjetno tudi pred njima korak naprej v njuni karieri.

Ko govorimo o izstopajočih posameznikih, pa velja opozoriti tudi na vse boljšega Sama Pridgarja. Slednji se je na zadnjih tekmah iz vrat Kidričanov izrinil Tiborja Banića, izkazal pa se je že na svojem debiju, ko je ob minimalnem porazu Aluminija proti Muri (0:1) zbral kar sedem obramb. Tolikokrat je strele nasprotnika zaustavil tudi ob nedavnem porazu v Domžalah (1:2), na svojem računu pa ima tudi že ubranjeno enajstmetrovko iz sredine septembra, ko je na tekmi z Rogaško zaustavil strel Viceja Miljanića.

Ubranjena enajstmetrovka Sama Pridgarja

Ustni dogovor med kluboma bo morda premalo

Pred 20-letnikom pa bi lahko bil zdaj prav poseben izziv. Mladenič je namreč v tej sezoni šumarjem posojen s strani Maribora, v pogodbi o posoji pa ni klavzule o tem, da ne sme braniti proti svoji matični ekipi. A med kluboma naj bi bil vendarle sprejet t.i. ‘gentelmen’s agreement’ oziroma ustni dogovor, da Pridgar ne brani proti Mariboru. Ta praksa je bila pri vijolicah v veljavi že v preteklosti, ko so denimo Krškemu posodili Dina Hotića in Damjana Vukliševića, tudi sicer pa je to nekaj običajnega tudi pri drugih prvoligaših. Tako denimo Aluminij v prejšnjem krogu proti Celju ni mogel računati na Tina Matića in Artema Bilyija.

Foto: Aleš Fevžer

A po naših informacijah v Kidričevem resno razmišljajo o tem, da bi Pridgar danes vseeno stal med vratnicama proti svoji matični ekipi in ji skušal zagreniti življenje. Če se bo to uresničilo, bodo sicer tradicionalno dobri odnosi med kluboma hitro precej skrhani. V Mariboru namreč trenutno resnično nimajo veliko razumevanja in potrpljenja za tovrstne ‘igrice’ konkurence, v Ljudskem vrtu se je namreč nakopičilo ogromno težav, večino njih pa lahko rešijo samo dobri rezultati. No, javnost pa je vendarle dobila zanimiv detajl srečanja, zaradi katerega bomo še bolj nestrpno pričakovali že začetni enajsterici današnjih tekmecev na sosedskem obračunu.