Maribor na Vipotnikov pogon do zmage v slovenskem Las Vegasu

Nogomet 1. Apr 202319:36
FOTO: Jure Banfi.

Nogometaši Gorice so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:1).

Gorica, ki je igrala brez kaznovanih Tina Agića in Jana Andrejašiča, ob koncu prvega polčasa pa se je poškodoval še Denis Cerovec, je naletela na novo previsoko oviro.

Maribor je na krilih Žana Vipotnika, ki je dosegel “hattrick”, dosegel zanesljivo in zasluženo zmago. Ta ga je na drugem mestu znova za tri točke oddaljila od tretjeuvrščenega Celja.

Za vodilno Olimpijo pa Maribor, pri katerem zaradi bolezni in poškodbe ni bilo v kadru Nemanje Mitrovića in Arnela Jakupovića, zaostaja za 12 točk ob tekmi več. Gorica je predzadnja, za osmouvrščenimi Radomljami zaostaja za pet točk.

Po dokaj mirnem začetku je v 14. minuti prvi strelec lige in novopečeni reprezentant Žan Vipotnik dosegel svoj 15. gol sezone. Po podaji Ivana Brnića z leve strani na drugi vratnici sicer ni najbolje streljal, toda dovolj dobro, da si je goriški vratar Matevž Dajčar žogo praktično sam spravil čez golovo črto.

Žan Vipotnik
Foto: Uroš Skaza

Približno deset minut pozneje je sodnik Martin Matoša po ogledu posnetka dosodil najstrožjo kazen za Maribor po igranju z roko Matije Široka po Vipotnikovem strelu z glavo, z bele pike je streljal Marko Tolić, vendar je to opravil slabo oziroma je Dajčar dobro reagiral in strel obranil. Tudi pozneje so Štajerci prevladovali (Gorica v prvem polčasu ni streljala niti enkrat), a niso bili posebej nevarni, le v 42. in 43. minuti sta zagrozila Brnić in Tolić, a sta oba zgrešila cilj.

V uvodu drugega polčasa so gosti zadeli, a so sodniki po dolgem preverjanju na koncu dosodili prepovedan položaj. Spet pa je Maribor prevladoval in prednost podvojil v 59. minuti, ko je Vipotnik stekel za goriško obrambo proti vratarju Dajčarju in ga ugnal z diagonalnim strelom z desne strani.

Vroči strelec Maribora je svojemu nekdanjemu klubu iz Nove Gorice v 62. minuti zabil še tretji gol na tekmi, takrat je za svoj 17. gol sezone vnovič unovčil Brnićevo podajo z leve strani.

Žan Vipotnik
FOTO: Jure Banfi.

Mariborčani, pri katerih tokrat ni igral Josip Iličić, ki je imel v premoru nekaj težav s poškodbo in je izpustil nekaj treningov, so nato le še nadzorovali potek tekme proti tokrat brezzobim Primorcem. Malce pred koncem je Dajčar preprečil še višji poraz, ko je obranil strel Luke Božičkovića, Rok Kronaveter pa je malce pozneje zgrešil z volejem.

Gorica bo v 30. krogu prihodnjo soboto gostovala pri Radomljah, Maribor pa bo gostil Koper.

Gorica – Maribor 0:3 (0:1)

Strelec: 0:1 Vipotnik (14.), 0:2 Vipotnik (59.), 0:3 Vipotnik (62.).

Gorica: Dajčar, Širok, Cerovec (od 45. Ankrah), Mevlja, Petrović (od 46. Juncaj), Brekalo, Hrka, Baruca, Stankovski (od 64. Krajnc), Karrica (od 64. M. Iličić), Kolobarić (od 80. Velikonja).
Maribor: Jug, Milec, Watson, Šoštarič Karič, Guerrico, Laušić (od 73. Kronaveter), Repas, Božić (od 67. Antolin), Tolić (od 73. Rafiu), Brnić (od 84. Božičković), Vipotnik (od 73. Sirk).

Rumeni kartoni: Baruca, Širok, Stankovski; Tolić.

V ŽIVO

KONEC TEKME

86. minuta: V celoti gledano zelo medla predstava domačih. Varovanci Edoarda Reje so v okvir vrat Juga spravili šele drugi strel, a iztržili le kot.

73. minuta: Goričani si lahko za silo oddahnejo. “Tovarna golov”, Žan Vipotnik odhaja na klop! Zamenjal ga je Rok Sirk.

62. minuta: GOOOOOOOOL! Spet Vipotnik! Po levi je prodrl Brnić, žogo natančno spravil na drugo vratnico do Vipotnika, ta pa je mrežo našel kljub ne ravno idealnemu udarcu z desnico.

59. minuta: GOOOOOOOOOL! Podaja iz zadnje vrste Maribora s strani Marina Laušića je dosegla Vipotnika, Mevlja je zelo mlačno posredoval, napadalec Maribora pa takšnih priložnosti ne izpušča iz “nog”.

POLČAS

45. minuta: Denis Cerovec ne more nadaljevati srečanja. Dobil je močan udarec, namesto njega je v igro prišel Ahmed Ankrah.

43. minuta: Kmalu so si Mariborčani privoščili “kriminalno” napako. Priseben je bil Ažbe Jug, ki je situacijo razčistil.

25. minuta: Po pregledu posnetka je sodnik Martin Matoša pokazal na belo točko. K beli točki je pristopil Tolić, a bil z najstrožje kazni premalo odločen. Dajčar je uganil smer in žogo brez večjih težav obranil.

23. minuta: Predložek v kazenski prostor je pričakal Vipotnik in poskusil usmeriti strel z glavo proti vratom, udarec je z iztegnjeno roko blokiral eden izmed branilcev domačih.

15. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Krasna akcija gostov. Marko Tolić je z globinsko podajo lepo zaposlil Ivana Brnića, ta je na drugi strani našel Žana Vipotnika, ki je iz praktično mrtvega kota zadel vratarja Matevža Dajčarja, ta pa ni bil dovolj spreten, da gol prepreči.

4. minuta: Goričani so hitro opozorjeni, da ne smejo biti pregrobi. Za štart nad Guericom si je kazen rumene barve prislužil Luka Baruca.

Začetni enajsterici

Gorica: Dajčar, Petrović, Širok, Mevlja, Cerovec, Brekalo, Hrka, Stankovski, Baruca, Kolobarić, Karrica

Maribor: Jug, Milec, Watson, Karič, Guerrico, Repas, Laušić, Božić, Tolić, Rnić, Vipotnik