Priložnost dobil zaradi Prevca, a dokazal, da si jo zasluži

Smučarski skoki 1. Apr 202311:29 0 komentarjev
Rok Masle
Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko je ostale štiri orle po zaključku posamične tekme z eno serijo čakal še nastop na ekipni preizkušnji, je že po prvem nastopu v soboto končal Rok Masle. 18-letni član skakalnega kluba Ilirija je sezono, v kateri mu je uspel med svetovno elito, sklenil z osebnim rekordom in najboljšim rezultatom v karieri.

Prvo priložnost za nastop v svetovnem pokalu je Rok Masle, ki bo čez manj kot tri tedne dopolnil 19 let, dobil v sredini januarja letos. Takoj je uspešno prestal sito kvalifikacij, zelo blizu pa je bil tudi premiernim točkam, saj je v Zakopanah zasedel 31. mesto. Do preboja v finale mu je zmanjkalo le 2,1 točke.

Po tej preizkušnji se je vrnil v kontinentalni pokal, nato pa ga je čakal vrhunec sezone – mladinsko svetovno prvenstvo v Kanadi. Če je na posamični tekmi osvojil 13. mesto, pa je bil bolj zadovoljen po obeh ekipnih. Na fantovski je skupaj s Tajem Ekartom, Gorazdom Završnikom in Maksimom Bartoljem osvojil bronasto odličje, povsem na vrh pa je skočil na mešani, kjer je skupaj z Bartoljem, Niko Prevc in Ajdo Košnjek ugnal vso konkurenco.

Rok Masle
Masle v Zakopanah. Foto: Profimedia

Tudi po prihodu iz druge strani luže je vztrajal v celinskem pokalu, novo priložnost za točke na najvišji ravni pa je dobil v Rašnovu, kjer je bila na zadnjih tekmah pred svetovnim prvenstvom v Planici konkurenca oslabljena. Tokrat je ni zapravil in osvojil 25. mesto.

Petrova nesreča priložnost za Roka

Po planiškem šampionatu ga je glavni trener Robert Hrgota namesto poškodovanega Petra Prevca znova vpoklical v člansko reprezentanco. Zaupanje je upravičil in točke osvojil na štirih od sedmih tekem skandinavske turneje, najboljši rezultat kariere pa je postavil v Oslu z 21. mestom.

“Zelo lepo, zelo trezno in zrelo,” je Masletove nastope na severu Evrope še pred Planico ocenil Hrgota.

Po sobotnem skoku pa je slovenski trener dejal naslednje: “Rok preseneča iz skoka v skok. Ta je bil najboljši to sezono. Za zaključek ga je privarčeval. Škoda, ker ni vedel, da mora tako skakati že prej (smeh, op. p.). Ampak bolje pozno kot nikoli. Šteje 18 let, časa ima več kot dovolj. Ostati mora miren, nič izsiljevati in lahko veliko pričakujemo od njega.”

Toda najboljše je prihranil za konec. Na domači letalnici se je poleg četverice, ki je slovenske barve zastopala tudi na sobotni ekipni tekmi (Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc, Domen Prevc), kot še edini preostali Slovenec prebil skozi četrtkove kvalifikacije.

Rok Masle
Foto: Aleš Fevžer

Zagon za naprej

Navdušil pa je predvsem v soboto, ko je poletel do kar 225 metrov, s čimer je podrl tudi osebni rekord. To je na koncu zadoščalo za 16. mesto – torej nov najboljši dosežek v mladi karieri.

“Lepo je tako zaključiti sezono. Občutek je bil neverjeten, saj je bil to zadnji tekmovalni skok to zimo. Ob tem pa še rekord na domači skakalnici. Noro. Takoj ob prehodu z mize sem začutil, da bo šlo,” se je Masletu smejalo v izteku. Dodal je, da se je v petek, ko je tekma odpadla, izplačalo počakati na prestavljeno tekmo.

Če je letalski krst torej doživel v Vikersundu, pa je navdušen tudi na velikanko v Planici. “Obe letalnici sta na svoj način posebni. Planiška že samo zaradi te nore publike.” Izvrsten zaključek zime 2022/23 pa mu bo dal tudi zalet za naslednjo: “Za naslednjo sezono se bom pripravljal še toliko bolj, da bo še boljša kot letošnja. In da bodo poleti na koncu še daljši.”

Rok Masle
Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!