Maribor pred tekmo sezone tam, kjer se počuti najbolj udobno

Nogomet 26. Apr 202211:34 > 13:58 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Je eden izmed tistih, ki so v zadnjih mesecih pod največjim pritiskom. Uspešnost sezone Maribora se vedno meri po dveh parametrih - evropskih dosežkih in lovorikah. Zdaj je blizu tega, da v vitrine pospravi prvi kos srebrnine, odkar je postal športni direktor Maribora. A na poti do cilja mu stoji presenetljiva ovira - Koper. V oddaji Pod prečko je bil naš gost Marko Šuler.

Športni direktor vijoličastih se je v našem studiu znova dotaknil številnih zanimivih tem, najbolj pomembna pa je bila zagotovo boj za letošnji državni nogometni naslov, v katerem Mariborčane v soboto čaka tekma sezone, ko v Ljudski vrt prihaja zasedba Kopra. “Zelo slab sem v napovedih. Maribor igra doma, gremo na zmago, igrišče pa bo povedalo svoje. Nasproti bosta stali dve ekipi, ki sta zasluženo tam, kjer sta. In tam sta z razlogom. Prvenstvo je maraton, na koncu so stvari takšne, kot morajo biti. Čaka pa nas dobra tekma.”

Športni direktor Maribora je med drugim v oddaji razkril tudi, kakšen je trenutno status pogajanj z Ognjenom Mudrinskim, Đorđejem Ivanovićem in Rokom Kronavetrom, pojasnil je tudi, kako je sam videl spor med Mariborom in NZS, razmišljal o tem, kaj je dobro in kaj ne za slovenski nogomet ter ocenil, zakaj so trenutno za Maribor še vedno tako pomembni izkušenejši nogometaši. Vse izjave Marka Šulerja v oddaji Pod prečko smo zbrali v naslednjih vrsticah.

Marko Šuler. FOTO: Uroš Skaza.

O čem vse je v oddaji Pod prečko govori Marko Šuler?

O visoki zmagi Celja proti Aluminiju (6:0)

Absolutno me je ta visoka zmaga presenetila. Vemo, da so v Kidričevem tekme zelo težke, tudi za Aluminij pa velja, da so daleč od tega, da bi bili povsem odpisani.

O izenačenosti Prve lige Telemach

Všeč mi je, da je prvenstvo zanimivo. Vsak se bori za nekaj. Že dolgo nismo imeli takšnega prvenstva. Ogromno je presenečenj, težko je kogarkoli postaviti v vlogo favorita. Če je bilo kdaj zanimivo prvenstvo, je bilo zanimivo letos. In zanimivo bo prav do konca.

O tem, ali je dobra sezona Kopra presenečenje

Ne, zame ne. Že lani sem Koper spremljal precej pozorno. Glede na način, kako vodijo klub in kakšno je kadrovanje, sem nekaj takega pričakoval. Resno sem jih računal v boju za naslov. V športu ni naključij. Koper je tam, kjer je in to zasluženo.

O Ivici Gubercu, ki končuje kariero in začenja z delom športnega direktorja

Glede na to, kako dobro trenutno igra, razmišljam o tem, da bi ga pripeljal v Maribor (smeh). Vsak pa sam najbolje ve, kako želi končati kariero. Tu so ideje zelo različne. Nekdo želi iztisniti iz sebe vse in kariero potegniti dokler gre, nekdo drug želi končati na nekem primernem nivoju. Sam sem razmišljal podobno kot Ivica. Je pa res, da je delo nogometaša najlažje. Na drugi strani je precej bolj pestro. Je pa dejstvo, da moraš kariero zaključiti tako, da si v sebi miren.

O tem, zakaj je bil jezen kljub zmagi v Sežani

Sem človek, ki ne verjamem v naključja. Nekatere stvari se ponavljajo in ko od glavnih akterjev ne dobiš razlage, zakaj je tako, moraš biti jezen. Ampak vseeno mislim, da smo odigrali najboljšo tekmo tega dela sezone, igrali pa smo proti zelo dobri, tekmovalni Sežani na njihovem specifičnem igrišču. Še posebej, če vemo, da smo se hitro znašli o zaostanku in ostali brez poškodovanega prvega vratarja. Videl sem ekipo, ki je igrala dober nogomet proti dobremu nasprotniku.

Sem pa bil relativno miren. Proti Radomljam me je precej bolj skrbelo, ker nismo bili na pravem nivoju. Tokrat se mi zmaga ni zdela vprašljiva. Dobra popotnica za tekme, ki nas čakajo.

O stanju Ažbeta Juga

V teh dneh potekajo dodatne preiskave, rama je poškodovana. Vprašanje, če ga bomo v tem delu sezone še videli. Upamo na najboljše.

O tem, da je Maribor v Sežano prišel že dan pred tekmo

V Mariboru je to stalna praksa. Maribor ničesar ne prepušča naključju. Smo v položaju, v kakršnem smo vsako leto. V Mariboru se ve, za kaj se borimo od prvega dne sezone. Tu se počutimo domače. Te stvari so za nas nekaj povsem normalnega.

O tem, da voz Maribora vlečeta veterana Marcos Tavares in Rok Kronaveter

Mislim, da ima Maribor najmlajšo ekipo v zadnjih letih. Tudi številčno imamo ozek kader, premoremo pa ogromno kvalitete. Ko pridejo takšne tekme, izkušnje nekaj pomenijo. Tavares je z glavo povsem pri stvari, želi si kariero končati na visokem nivoju. Neumni bi bili, če ne bi izkoristili njegove energije, ki je nalezljiva. So tekme, kjer takšni igralci pridejo do izraza. Je pa res, da se še nekoliko pogreša učinek mladih nogometašev, ki imajo določeno kvaliteto, a se jih še “čaka”.

O kadrovski križanki in prihodnosti Mudrinskega, Ivanovića, Kronavetra …

Z Mudrinskim pogovori potekajo, precej je odvisno tudi od njegovega kluba. Želi si ostati, tu je dobil točno tisto, kar nogometaš, kot je on, potrebuje. Poljaki so ga pripravljeni pustiti v Maribor, pogovori pa še potekajo. Zelo podobna stvar je z Ivanovićem. S Kronavetrom so stvari že pripravljene za naslednjo sezono. Tako dobro deluje na igrišču, da bi bilo neumno, če ga ne bi uporabili tudi v prihodnosti. Je pa res, da ni več najmlajši in da mu je potrebno pametno odmerjati čas na igrišču.

A za te stvari bo še čas, trenutno smo povsem osredotočeni na to, kar nas čaka na zadnjih štirih tekmah. V igri je še 12 točk, prva tekma pa bo že v soboto.

Foto: Uroš Skaza

O skrhanih odnosih med NZS in Mariborom

Dejstvo je, da so bile stvari, ki so nas nekoliko vrgle iz tira. To je čutila tudi ekipa, v tistem obdobju nismo bili takšni, kot smo želeli. Vsi smo na isti barki, misija vseh je promocija nogometa. Maribor ima privilegij, da ima takšne navijače, kot jih ima. Absolutno pa nekaterih stvari ne odobravam, zato smo tudi takoj reagirali. Po drugi strani pa ne želimo gledališča na tribunah.

Pogrešam več komunikacije med različnimi deležniki. Ta komunikacija je nujna. Nogomet se sam ne bo promoviral, vsi si želimo polne stadione. Precej bolj učinkovito bi bilo, če bi te izzive reševali skupaj. Za nami je obdobje, ki ni bilo enostavno, a v Mariboru živimo za nogomet in znamo odreagirati v takšnih situacijah. Včasih tudi malo provokativno.

O dodatni ponudbi na domačih tekmah Maribora

Dejstvo je, da je Maribor posebno mesto. Dolgo časa smo nastopali na visokem nivoju in odločili smo se, da temu sledimo. Da naredimo nekaj, česar v Sloveniji ni. Projekt je presegel naša pričakovanja. Zadeve smo dodelali do potankosti, dobili pomoč ljudi, ki so delali na tem nivoju in navijačem ponudili res posebno doživetje. Da je tekma širši dogodek in da je spremljanje tekme na zares drugačnem, višjem nivoju.

Odzivi so zelo pozitivni, kapacitete so zapolnjene. Ljudje si to želijo. Zanimiva zgodba, ki je nadgradnja slovenskega nivoja, zagotovo pa pritiče klubu, kakršen je Maribor.

O prihajajoči tekmi s Koprom

Načrt tekme je že pripravljen. Ljudski vrt pa je Ljudski vrt. Na tisti tekmi v Kopru si ne bi smeli dovoliti, da smo v zadnjih 20 minutah trepetali za zmago. Koper je ekipa, ki ima precej kvalitete in zna izkoristiti ponujeno. Pred nami je zanimiva tekma, pravi derbi pred pravo kuliso.

O tem, ali je na tekmi proti Kopru navijal za Olimpijo

Moj način je ta, to skušam dopovedati tudi fantom, da si stvari skušam urediti sam. Gledamo nase. Tekme si nisem ogledal, ogledal si bom posnetke. Najbolj pomembno je, da mi naredimo svoje. Ostalo so bonusi in darila. Kljub izenačenem prvenstvu smo tam, kjer želimo biti. Tam, kjer se počutimo zelo dobro.

O tem, kako resen tekmec bo Koper v prihodnosti

Nogomet potrebuje močan Koper. Slovenija pravzaprav potrebuje močan Maribor, Koper, Olimpijo, Muro in Celje. Tako se lahko nogomet dviguje. Seveda pa je glavno merilo Evropa. Tam slovenski nogomet dobi svoj renome. Konkurenca pa je vedno dobrodošla. Koper si kot okolje zagotovo zasluži takšen klub.

O tem, ali bi pred tekmo s Koprom podpisal remi

Zelo slab sem v napovedih. Maribor igra doma, gremo na zmago, igrišče pa bo povedalo svoje. Nasproti bosta stali dve ekipi, ki sta zasluženo tam, kjer sta. In tam sta z razlogom. Prvenstvo je maraton, na koncu so stvari takšne, kot morajo biti. Nas pa čaka dobra tekma.

O izjavi Radovana Karanovića po tekmi z Radomljami in odgovoru Nermina Bašića, da bo odslej pred tekmo za nasvet vedno klical mariborskega stratega

To je del folklore. Bistvo izjave je bilo drugje. Ko gledaš analizo tekem, lahko pol stvari vržeš stran. Ekipe se proti Mariboru postavijo drugače in to je želel trener povedati. Ekipe se proti Mariboru pridejo dokazovati, igrati drugače, kar je logično. Drugače niti ne bi bile uspešne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!