Odhodi iz Ljudskega vrta: v igri so trije, med njimi ni Juga

Nogomet 3. Feb 202318:00
Foto: Jure Banfi

Zimski prestopni rok 2023 je v Mariboru bolj kot s prihodi zaznamovan z odhodi iz Ljudskega vrta. Klub namreč še nima zimskega novinca, Roko Baturina, Vladan Vidaković, Danijel Šturm in Vid Koderman pa so ekipo že zapustili. Še trije posamezniki so (bolj ali manj) na izhodnih vratih. Govora je o Žanu Vipotniku, Luki Božičkoviću in Ishaqu Rafiuju. Ažbe Jug po naših informacijah ostaja v Ljudskem vrtu.

Žan Vipotnik je najbolj vroče ime mariborske nogometne jeseni. Mladenič iz Slovenskih Konjic je na zadnjih šestih tekmah prvega dela nasprotnikom natresel kar devet zadetkov in vendarle dokazal, da strelski rekordi v mlajših selekcijah niso naključje. In ko 20-letni napadalec tako pridno zabija gole, je logična posledica, da ujame zanimanje večjih klubov.

Športni direktor Maribora Marko Šuler v zadnjih dneh tako javno razmišlja o tem, da bo Vipotnika težko zadržati v Ljudskem vrtu. Omenja se celo prestopni rekord vijoličastih, ki ga s tremi milijoni odškodnine ob prodaji v Brighton drži Jan Mlakar. Čeprav je prestopni rok v največjih prvenstvih Evrope končan, pa to ne pomeni, da bo produkt mariborske nogometne šole ostal v mestu ob Dravi.

Telefon Marka Šulerja v teh dneh zelo, zelo pogosto zvoni. Foto: Uroš Skaza

Že pred časom so nam namreč na uho prišle informacije o tem, da se zanj zanimajo še posebej na evropskem vzhodu, natančneje na Poljskem, kjer prestopni rok traja vse do 22. februarja. Iz Ljudskega vrta medtem prihaja vse več namigov o tem, da se lahko prodaja res zgodi že pozimi, čeprav je seveda želja Mariborčanov, da tako ali drugače Vipotnika zadržijo do konca sezone.

Kdo bo zamenjal Vipotnika?

Marko Šuler je tudi v nedavnem pogovoru za Sportklub priznal, da bodo Mariborčani na nogometni tržnici okrepitve iskali le v primeru odhodov iz moštva. In ker je odšel Roko Baturina ter obstaja možnost, da bo odšel tudi Žan Vipotnik, ima po naših informacijah športni direktor Maribora pripravljen seznam treh močnih, uveljavljenih imen napadalcev, ki bi jih skušal pripeljati v Ljudski vrt.

Kot je poročal časnik Ekipa SN je eden izmed takšnih nogometašev, Francoz Lys Mousset, sicer že našel nov izziv in bo v drugi francoski ligi igral za Nimes.

Jug ostaja v Ljudskem vrtu

Ko je govora o odhodih pomembnih posameznikov mariborske zasedbe, se v zadnjih dneh omenja tudi odhod Ažbeta Juga. Mariborska številka ena naj bi imela na mizi ponudbe iz lige MLS, zelo konkretno pa naj bi se zanj zanimal tudi azerbajdžanski Qarabag, ki se je sicer v zadnjem tednu smukal tudi okrog vratarja Kopra Adnana Golubovića, a do posla na koncu ni prišlo.

Po naših informacijah pa ne Američani ne klub iz države na meji med Evropo in Azijo v Maribor niso poslali nobene konkretne ponudbe, tako da 30-letnik, če ne bo preobrata, ostaja v vrstah aktualnih državnih prvakov. V zadnjih dneh je bilo zanj sicer nekaj zanimanja in kakšen telefonski klic, a daleč od tega, da bi bil bil Jug na izhodnih vratih Ljudskega vrta.

Ažbe Jug za zdaj ostaja v Ljudskem vrtu. Foto: Jure Banfi

Še dva začasna odhoda

Po Danijelu Šturmu in Vladanu Vidakoviću pa v Ljudskem vrtu iščejo začasne rešitve tudi za Luko Božičkovića in Ishaqa Rafiuja, ki bosta zelo verjetno odšla na posojo. Božičkovića, v Maribor je pred letom dni prišel iz mladinske akademije Hamburga, nekajkrat pa ga je v tej sezoni javno pohvalil tudi trener Damir Krznar, naj bi si želeli v Radomljah, medtem ko Mariborčani še razmišljajo o tem, kakšen bi bil najboljši scenarij za prihodnost Rafiuja.

Nigerijec je namreč letos poleti po urejenih papirjih v Ljudski vrt prišel preslabo fizično pripravljen, na poti vračanja v optimalno formo pa je imel precej težav s poškodbami. Tudi v tem pripravljalnem obdobju je bil nekaj časa na stranskem tiru, zato vijolice v tem trenutku nanj resno ne morejo računati.