Mariborska tajna misija: išče se novi Marcos Tavares

Nogomet 8. Nov 20236:00 > 7:47 0 komentarjev
foto: Jure Banfi

Zimski prestopni rok bo v NK Maribor pester kot že dolgo ne. Novi trener Ante Šimundža vse od svojega prihoda na klop štajerskega ponosa jasno in glasno poudarja, da se bodo vijoličasti dresi njegove ekipe delili na novo, kar zagotovo pomeni tako nekaj odhodov kot tudi prihodov v klub z Mladinske ulice. V pisarnah Ljudskega vrta pa so se pri iskanju morebitnih novih okrepitev odločili za zanimivo potezo. Mariborska delegacija se namreč v naslednjem tednu opravlja na skavtsko misijo v Brazilijo.

Prihajajoča nedelja prinaša izjemno zanimiv in pomemben štajerski derbi, ko v 16. krogu Prve lige Telemach v Ljudskem vrtu gostuje vodilna ekipa Celja. Večina nogometašev bo nato odšla na nekaj dnevni premor, ki naznanja začetek novembrskega reprezentančnega okna, povsem drugače pa velja za prvega kadrovnika vijolic Marka Šulerja.

Na uho nam je namreč prišlo, da bodo Mariborčani reprezentančni premor izkoristili za prav posebno odpravo. Športni direktor štajerskega ponosa Marko Šuler in njegov pomočnik Marcos Tavares naj bi po naših informacijah namreč že prihajajoči ponedeljek sedla na letalo, na njunih vozovnicah pa bo kot končna destinacija označena Brazilija.

Marcos Tavares je idejni vodja mariborske poti v Brazilijo. Foto: Uroš Skaza

Bo že januarja v kadru Maribora znova Brazilec?

Predvsem Tavares je namreč v zadnjih mesecih intenzivno spremljal, kaj vse se dogaja v ogromnem bazenu nogometnih talentov njegove domovine. Skupaj s Šulerjem sta sprejela odločitev, da bi se bilo o kvaliteti brazilske nogometne mladeži, če bo le mogoče, prepričati kar na lastne oči. Da so naše informacije pravilne, je za Sportklub potrdil športni direktor vijolic.

“Res je, to je ideja Marcosa Tavaresa. Izkoristili bomo reprezentančni premor, medtem ko se bodo igralci pripravljali za zaključek tega dela sezone, z Marcosom potujeva v Brazilijo. Vemo, kakšen bazen talentov je v Južni Ameriki in želimo si nekaj teh nogometašev ogledati od blizu, hkrati pa tudi navezati nove stike. Vemo, kako uspešni so bili v preteklosti Brazilci v Mariboru, zato je vredno znova poizkusiti. Bomo videli, januar se bliža, to je čas za osvežitev ekipe. Morda pa najdemo kakšnega zanimivega nogometaša, ki bi lahko kmalu pomagal Mariboru,” pred dolgo potjo v eno najbolj nogometnih držav na svetu razmišlja Marko Šuler.

nogomet NK MariborMarko Šuler
V pripravi na zimski prestopni rok bo Marko Šuler obiskal tudi Brazilijo. Foto: Jure Banfi

Delegacija Maribora se odpravlja na jug Brazilije in bo svojo pot začela v mestu Curitiba ter skavtsko popotovanje zaključila v Sao Paulu. Šuler in Tavares si bosta v štirinajstih dneh ogledala več tekem različnih starostnih selekcij tamkajšnjih prvenstev, obiskala pa bosta tudi številne nogometne kampe, kjer se kalijo bodoči upi brazilskega nogometa.

Brazilija je Mariboru med drugim dala legendo

Če bo mariborska odprava uspešna, bo v Ljudski vrt morda prišel še sedmi Brazilec, ki si bo nadel vijoličasti dres. Daleč največje ime iz dosedanje šesterice je seveda ravno Marcos Tavares. 593 nastopov, 211 golov ter številni mejniki in rekordi slovenskega nogometa, ki jih bržkone še dolgo nihče ne bo presegel. Vse to so dosežki legendarne mariborske številke devet, ki je s slovesom “Tave” od aktivne kariere z njim odšla v mariborski nogometni pokoj.

Legendarna mariborska številka 9. Marcos Tavares. FOTO: Guliverimages.

Ko je govora o Brazilcih, je dober vtis v mestu ob Dravi pustil tudi Arghus, ki je za vijoličaste igral med letoma 2011 in 2015, z njimi nastopil v ligi prvakov ter v vitrine pospravil štiri prvenstvene in eno pokalno lovoriko. Ero v Ljudskem vrtu je sklenil s prestopom v portugalsko Brago, nato pa se veliko selil po Portugalski, Nizozemski in Grčiji. Pri 35 letih je danes brez kluba, nazadnje je v lanski sezoni nosil dres portugalskega nižjeligaša Dumienseja.

Med januarjem 2016 in julijem 2017 je soliden vtis v vijoličastem dresu podpisal tudi danes nogometno upokojeni Rodrigo Defendi, ki je po 47 nastopih ter eni prvenstveni in pokalni lovoriki naposled Maribor zamenjal za portugalski Aves. Tri sezone je v najtrofejnejšem slovenskem klubu preživel tudi Felipe Santos, ki je pod Kalvarijo leta 2018 prišel iz Ankarana, tri sezone kasneje pa odšel v Azerbajdžan. Pri 26 letih je danes član izraelskega Hapoela iz Haife.

Rodrigo Defendi je bil v svojem mariborskem obdobju stalnica vijoličaste obrambe. Foto: Aleš Fevžer

Zadnji dve imeni na seznamu mariborskih Brazilcev pa sta precej bolj anonimni. Gabriel da Silva je v slovenskem nogometu ostal najbolj prepoznaven po tem, da je v Maribor prišel neposredno iz ljubljanske Olimpije, a za vijolice odigral vsega enajst tekem, nato pa se preselil na posojo k Nafti, kariero pa nadaljeval na Malti. Se sploh še kdo spomni Flavia Becka Juniorja? Leta 2010 je postal po Tavaresu drugi Brazilec v Ljudskem vrtu, a na Štajerskem ostal le pol leta, nato pa kariero nadaljeval v Iranu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!