Mariborski nogometaši vstopajo v najboljšo možno izložbo

Nogomet 5. Jul 20227:00
Foto: SK

Prvi teden nove sezone je najpomembnejši teden sezone. To je dejstvo, na katerega so v NK Maribor navajeni. Evropski dosežki so namreč tisti, po katerih smo v nekem prejšnjem obdobju merili uspešnost tekmovalnega obdobja v ponosu Štajerske. Čeprav se časi spreminjajo, so v teh dneh vijolice znova popolnoma osredotočene na Evropo. Nekaj dni pred tem, ko v Ljudskem vrtu gostuje Šahar Soligorsk, smo v obširnem Sportklubovem intervjuju gostili športnega direktorja slovenskih prvakov Marka Šulerja.

Minuli konec tedna je želel odpotovati v Belorusijo. A to zaradi nastale situacije oziroma vojne v Ukrajini žal ni bilo mogoče, tako da bo skupaj z mariborskim strokovnim štabom Šahtar iz Soligorska analiziral s pomočjo videoposnetkov. “V državo morda še nekako prideš, ampak iz nje pa izjemno, izjemno težko. Enostavno bi bila pot tja in nazaj preveč zapletena, da bi si tekmeca ogledali v živo,” pojasnjuje preden z njim začnemo skoraj enourni pogovor o aktualnem dogajanju v NK Maribor.

V obširnem intervjuju z Markom Šulerjem smo se dotaknili prestopnega roka v mestu ob Dravi, možnosti novih okrepitev in odmevnih odhodov v tujino, prihajajočega izziva po imenu Šahtar Soligorsk, evropskih ciljev pa tudi trenutnega stanja v slovenskem nogometu, na čelu s kaosom v ljubljanski Olimpiji. V naslednjih vrsticah med drugim izveste tudi, kakšne so možnosti, da se Josip Iličić že v letošnjem poletju vrne v mariborski dres.

Marko Šuler. FOTO: Uroš Skaza.

Pred Mariborom je prva evropska tekma. V zadnjih tednih ste imeli veliko dela s sestavo ekipe. Nekaj je bilo odhodov, še več je bilo prihodov. Kako sami ocenjujete opravljeno delo v prvem delu poletnega prestopnega roka?

Rezultati bodo tisti, ki bodo pokazali, kako uspešni smo bili. Garancije pa v nogometu ni, edino merilo je igrišče. Dela je bilo precej. Ekipa je morda res mlada, ampak bolj pomembno je to, da je lačna uspeha. Potenciala ne manjka.

Nismo zgolj iskali zamenjav za nogometaše, ki so zapustili klub. Ena izmed naših nalog je bila tudi razširiti kader, saj nas čaka boj v različnih tekmovanjih. To sta naša želja in cilj, zahtevata pa svoj davek. Lani smo tvegali z ozkim kadrom, zato je bilo potrebno dodati širino. Kvalitetno širino. Zato tudi toliko prihodov, da so vsa igralna mesta podvojena.

Kako zadovoljni ste z delom ekipe skozi priprave?

Najbolj pomembno bo, da bomo pravi v sredo. Pripravljalne tekme rezultatsko sicer niso bile idealne, a na vsaki naslednji je bil opazen določen napredek. Imamo ekipo, ki ima glavo in rep. Generalno gledano bi prestopni rok in priprave ocenil s pozitivno oceno. A to je samo osnova, na kateri potem gradiš uspešnost sezone.

V letošnjem poletju so vijolice kader okrepile s šestimi novinci. Foto: Uroš Skaza

Bo Roko Baturina lahko nadomestil odhod Ognjena Mudrinskega?

Če se vrneva na zaključek lanske sezone, ko je bilo veliko vprašanj o prihodnosti Marka Alvirja, Đorđeja Ivanovića in predvsem Ognjena Mudrinskega. Poudarjali ste, da pogovori o nadaljevanju sodelovanja potekajo. Ste se po drugi strani pripravljali tudi na “življenje” brez teh lani zelo pomembnih posameznikov?

Sam sem imel pripravljenih več scenarijev. A, B, C in morda celo D. To sem se naučil v prejšnjih prestopnih rokih. Vsak prestop namreč zahteva vsaj kakšen mesec dela. Želja je bila, da bi predvsem Mudrinski ostal v Mariboru, ampak njegove finančne zahteve so bile popolnoma drugačne, kot je ne samo naša, ampak realnost nogometa v celotni Evropi.

Zamenjave, ki so prišle v klub, so na pravem nivoju. Gre za kvalitetne nogometaše. Želja je bila, da se okrepimo čim hitreje. Ni mi sicer uspelo vsega izpeljati do začetka priprav, bodo pa vseeno novinci do prve tekme že nekaj tednov trenirali z ekipo. Želeli smo se izogniti lanskemu scenariju, ko smo ekipo sestavljali šele nekaj dni pred prvo tekmo.

Izziv, kako zamenjati Mudrinskega, se zares zdi precejšen. Vemo namreč, da kvalitetnih napadalcev v našem okolju precej primanjkuje. Rešitev se našli v Roku Baturini, po naših informacijah pa pogajanja s Ferencvarošem niti približno niso bila enostavna. Kakšna je zgodba za tem?

Dejstvo je, da sem najprej rešitev iskal v naših, slovenskih nogometaših. Na žalost takšnih, ki lahko zadovoljijo zahteve in nivo Maribora, ni veliko. Hkrati pa z razočaranjem opažam, da so naši fantje nekoliko nerealni v svojih zahtevah. Ne razumejo stanja na nogometnem trgu. Če pogledamo k našim sosedom, Dinamo Zagreb trenutno na trg pošilja ogromno kvalitetnih igralcev. Zdi se, da so tujci, ki so že okusili nekaj nogometa, malce bolj razumevajoči in realni v pričakovanjih. Zato smo tudi mi morali žal poseči po drugih rešitvah.

Nivo, ki ga želimo držati, je težko dosegljiv, sploh v naši trenutni finančni situaciji. Iskati moraš igralce, ki imajo morda za seboj slabšo sezono, po drugi strani pa so preverjena kvaliteta. Nekdo, ki redno igra in je v polni formi, trenutno za Maribor bržkone ni dosegljiv. Mudrinski je imel pred prihodom v Maribor za seboj neposrečeno sezono, njegova kvaliteta pa ni sporna.

Podobna zgodba je z Baturino. Roko je velik potencial, mlad in tržno zanimiv. Visoko ga ceni tudi Ferencvaroš in pogajanja so bila precej trda. Maribor je klub, ki ima prepoznavno ime, vedno visoke ambicije in je za nekoga, ki ima športni motiv ter željo po igranju na resnem prizorišču, vedno zanimiv. Igranje v Evropi, ki ga Maribor kot edini v Sloveniji redno omogoča, je zelo pomemben dejavnik.

Roko je tako potisnil ob stran tudi nekatere finančne zahteve in to je tisto, kar iščem pri novincih. Lakoto po dokazovanju ter željo po uspehu. Iz lastnih izkušenj vem, da ko razmišljaš o denarju, si redko uspešen. Ko si osredotočen na igrišče, takrat se dogajajo prave stvari. V Mariboru pa boš zaslužil samo tako, da boš uspešen v Evropi. Denar je na igrišču.

To je napadalec, ki bo skušal nadomestiti zadetke Ognjena Mudrinskega. Pa brez pritiska, Roko. Foto: NK Maribor

Bo Brnić celo zasenčil prihod Šoštarič Karića?

Veliko se v zadnjem obdobju znova pogovarjamo o okrepitvah, ki v slovensko ligo prihajajo iz hrvaškega drugega kakovostnega ranga. Ti igralci so takšni in drugačni. Vaša izbira je Ivan Brnić, ki na pripravljalnih tekmah kaže določen nivo kvalitete. Kako je potekala selekcija in zakaj ste sprejeli odločitev, da lahko igra na nivoju, ki ga prinaša nastopanje v majici slovenskih državnih prvakov?

Hrvaška druga liga je poligon prvoligašev, v kateri igra ogromno talentiranih mladih nogometašev. Pametno bi bilo nekaj podobnega narediti v Sloveniji. Slovenskih okrepitev ni na pretek in zato se moramo ozirati ven. Takšno je stanje v nogometu, naša, slovenska slika pa je morda nekoliko nerealna.

Ko gre za Brnića, ta zagotovo kaže določen potencial, tudi karakterno pa ustreza ekipi. Pri Hajduku mu po spletu okoliščin vse skupaj ni steklo tako, kot bi si želel. S tem je izgubil kakšno leto razvoja. S takšnimi fanti greš v določeno tveganje, a če si upaš staviti nanje, lahko dobiš veliko. Je pa jasno, tujci morajo biti dodana vrednost ekipe. Jemljejo mesto domačinu in enostavno mora biti zato njihova kvaliteta toliko večja.

Sven Šoštarič Karić je za zdaj najodmevnejša prestopna zgodba tega poletja. Veliko se je govorilo o tem, da bo odšel v tujino, na koncu pa ste ga uspeli privabiti v svoje vrste. Nam lahko ponudite vpogled, kako vam je to, tudi zaradi njegove mariborske zgodovine, uspelo?

Sven že nekaj časa kaže zrelost in predstave, ki so morda že prerasle slovensko ligo. Nivo višje mu lahko pri nas ponudi le Maribor, ki je lahko vmesna stopnička pri njegovem odhodu v Evropo, kar si zagotovo zasluži.

V njem vidim dodano vrednost. Je levičar in “štoper”, ki zna igrati z žogo. Bo pa tudi on potreboval nekaj časa, da se privadi na zahteve Maribora. Predvsem taktično, ko je govora o tekmah na evropskem nivoju. Potekala mu je pogodba in priložnost je bila prelepa, da bi jo izpustili iz rok.

Kar pa se tiče tujine, iz nje vedno prihaja veliko obljub. A dokler niso stvari na papirju je vse skupaj nekoliko v zraku. Sploh če ponudbe prihajajo iz finančno negotovih okolij. Ogromno klubov ne more izpolnjevati podpisani pogodb. To so težki časi za nogomet in tudi igralci morajo biti previdni. Nam je pa jasno, da Svena ne bomo zadržali na dolgi rok. Ima kvaliteto in želi igrati resen evropski nogomet. To mu bomo omogočili.

Sven Šoštarič Karić v Mariboru išče odskočno desko za odmeven prestop v tujino. FOTO: SK.

To še ni končna oblika ekipe

Dejali ste, ekipa je sestavljena. Ampak vendarle se zdi, da je o tem, da je prestopni rok za Maribor končan, prezgodaj govoriti. Tudi glede na dogajanje v Evropi se verjetno lahko zgodi še marsikaj …

Nihče trenutno z gotovostjo ne more reči, da je prestopni rok končan. Vendarle smo še v zelo zgodnji fazi tega obdobja. Je pa res, da se za nas Evropa začne zelo hitro, druge ekipe imajo nekoliko več časa. V Mariboru vemo, kaj pomeni Evropa in kako je pomembna, zato smo želeli ekipo čim prej zgraditi in jo pripraviti na začetek sezone

Potem pa se lahko zgodi marsikaj, zagotovo to ni konča oblika ekipe NK Maribor, ki bo šla skozi celotno sezono. Marsikaj se lahko zgodi, od odhodov do poškodb. Na vse to bomo pripravljeni.

Kar se tiče odhodov, Mariboru trenutno ne manjka tržno zanimivih igralcev. A vendarle se zdi, da ste lanskoletne nosilce uspeli prepričati, da vsaj do evropskega poletja ostanejo v klubu. Tudi tu je bilo verjetno potrebno opraviti precej dela?

Moja ideja je, da se odhodi zgodijo pravočasno. Klub ni v položaju, ko bi moral igralce prodajati nekaj dni pred tekmo. Maribor sicer živi od prodaj, a te stvari morajo biti narejene tako, da ne vplivajo na rezultate. Igralci na igrišču pa so sami sebi najboljši managerji. To, kar nas čaka v naslednjih dneh, je najboljša izložba. V Evropi nogometašu raste cena.

V kvalifikacije vstopamo osredotočeno na vsako tekmo, potem pa bomo videli. Za kar nekaj nogometašev obstaja interes, a postavili smo svojo ceno. Mislim, da smo pri tem zelo realni in ne živimo v oblakih. Pod ceno pa igralcev zagotovo ne bomo prodajali. Iščemo rešitev, s katero bomo zadovoljni vsi.

Bo Antoine Makoumbou napolnil blagajno NK Maribor? FOTO: Uroš Kokol

Tujini zanimivih igralcev Mariboru ne manjka

Je Maribor v letošnjem poletju kar se tiče prodaj igralcev v drugačnem položaju, kot je bil lani? Predvsem zato, ker je državni prvak, to pa vemo, da prinaša večjo garancijo za to, da klub nastopa v evropski jeseni …

Zadeve so zagotovo precej drugačne. Lani smo imeli zelo malo “prodajnih artiklov”, ekipa je doživela velike spremembe. Za nami je bilo obdobje, ki rezultatsko ni bilo najbolj uspešno in to zagotovo pusti določene posledice. Tudi zato je bil ta naslov tako težko pričakovan, predvsem pa je dokaz, da je naša pot prava. Čeprav z njo precej tvegamo.

Ustvarili in predstavili smo kar nekaj tržno zanimivih igralcev in s tega vidika je naše poletje morda še celo bolj pesto, kot je bilo lansko.

Ko govoriva o teh najbolj zanimivih igralcih, veliko se omenja predvsem zanimanje za Jana Repasa, Antoineja Makoumbouja, Gregorja Sikoška in Aljaža Antolina. Lahko morda razkrijete, kdo je trenutno najbližje odhodu?

Kar nekaj fantov je zanimivih drugim klubom. Tudi denimo Nino Žugelj, ker gre za tip igralca, ki ga redko vidiš. Je visok, kljub temu pa tehnično odlično podkovan in ima izjemno levo nogo. Makoumbou je v nekaterih segmentih izjemno, izjemno zanimiv tujim klubom, v drugih so nekoliko pazljivejši. Zanj vlada interes iz resnih lig in resnih klubov, ti pa so zelo previdni in ničesar ne prepuščajo naključju.

Tudi za Sikoška vlada veliko interesa in če bo ponudba zadovoljila njega in nas … ampak počakajmo, da bo vse skupaj črno na belem. Antolin se je šele resno pridružil prvi ekipi Maribora, a je že zanimiv tujini. Toda na njega klub resno računa v prihodnje. Je pa trenutno še prehitro govoriti o odhodih, ti se navadno dogajajo nekoliko kasneje, proti koncu prestopnega roka. Dejstvo je, da igralce NK Maribor spremljajo številni klubi v tujini. Še bo pestro.

Trenutno se najbolj realen zdi odhod Gregorja Sikoška.

Koliko je lahko zgodba Aljaža Antolina, ki je v enem letu iz anonimnega mladeniča prek druge lige postal eden najbolj pomembnih posameznikov Maribora in zanimiv tudi tujim klubom, motivacija za ostale mlade nogometaše, ki se prebijajo v prvo ekipo?

Aljaž je primer iz učbenika. Fant razume nogomet in vanj ogromno vlaga. To se mu tudi vrača. Igranje v rangu nižje se je že večkrat izkazalo kot zelo koristno za razvoj mladega nogometaša. Njegova zgodba je pokazatelj tega. Predpogoj pa je, da to vidiš kot nekaj koristnega, nekaj, kar te bo izboljšalo. Če na to gledaš kot korak nazaj, je ta stvar lahko drugačna.

Fantje morajo razumeti, da so vse te stvari načrtne. Tudi Žugelj, Vipotnik, Koderman, pa prej Petar Stojanović, Dino Hotić, Luka Zahović, vse to so fantje, ki so izkušnje nabirali v drugi ligi. In dokazali, da se lahko potem ustvari lepo zgodbo tako v Mariboru kot tudi v Evropi.

Žal pa živimo v času družbenih omrežij, ki ustvarjajo nekoliko napačno sliko realnosti. Vidi se ogromno blišča, ne vidi pa se vsega dela, odrekanja in truda, ki se skrivajo v ozadju. Nogometašem je tako danes težje ostati na realnih tleh.

Cilj je jasen – igranje v skupinskem delu evropskega tekmovanja

Če se preseliva na najpomembnejšo temo tega tedna, v Ljudski vrt kmalu prihaja Šahtor iz Soligorska. Kaj ste ugotovili skozi analize, za kakšno ekipo gre?

Že proračun kluba je takšen, da si lahko z njim privoščiš kvaliteto. V klubu se sicer dogaja ogromno stvari, precej je nejasnosti, a to nam ne olajša naloge. Če se nanje ne bomo pripravili, nam lahko povzročijo ogromno težav. Individualno so zelo zanimiva, kvalitetna ekipa.

Je pa res, da so tu nekateri zunanji dejavniki. Povratne tekme tako ne bodo igrali pred svojimi navijači. A mi se osredotočamo nase, to je Evropa in v njej ni lahkih nasprotnikov. Odločata dve tekmi in nanju se moraš pripraviti. Ne bo enostavno, je pa tekmec absolutno premagljiv. Sem optimist, da sta pred nami uspešno poletje in jesen.

S čim bi bili vi zadovoljni, kakšni so cilji v Evropi?

Cilj je uvrstitev v skupinski del Lige Evropa ali Konferenčne lige. Do Lige prvakov je težja pot, za to potrebuješ tudi precej sreče. Predvsem pri žrebu, potrebovali pa bomo tudi dobre dneve proti favoriziranim tekmecem.

Predvsem pa bo pomembno, da bomo znali “preklapljati” med Evropo in prvenstvom. Iz lastnih izkušenj vem, da to ni najbolj enostavno. Se pa slovenska liga začne zelo hitro in ta prehod lahko povzroča preglavice tudi bolj izkušenim igralcem, kaj šele mlajšim. Tu bo ključna psihološka priprava.

V igralski karieri je Šuler z Mariborom dvakrat igral v Ligi prvakov. Z varšavsko Legio in belgijskim Gentom je igral v Ligi Evropa. Foto: SPS

Zaradi kaosa v Olimpiji trpi slovenski nogomet, Iličić ima v Mariboru vedno pripravljeno pogodbo

Trenutno se osredotočate na Evropo, ampak verjetno je tudi do vas prišla informacija, kaj se te dni dogaja v Olimpiji. Gre za vašega največjega rivala, hkrati pa za ekipo, ki naj bi bila poleg Maribora eden izmed stebrov slovenskega nogometa. Vas zanima, kakšen bo epilog te njihove nove kaotične zgodbe ali gre to povsem mimo vas?

Povsem mimo mene ta stvar ne more iti. Takoj po Evropi nas čaka prvenstvo, ki te pripelje do tega, da lahko igraš v Evropi. Na obe zgodbi se v strokovnem štabu in vodstvu kluba maksimalno pripravljamo, fokus igralcev pa je na naslednji tekmi, ki bo proti Šahtarju.

Zanimivo je, da se v Olimpiji vsako leto dogaja nekaj podobnega, a vseeno stvar nekako peljejo naprej. Trpi pa slovenski nogomet, kajti dejstvo je, da se kakovost lige ocenjuje samo po tem, kar slovenski klubi naredimo v Evropi. Koeficient se sešteva. Poglejmo recimo Srbijo, ki bo imela Crveno Zvezdo prihodnje leto neposredno v Ligi prvakov. Podobna stvar je v Avstriji. Nastopanje v Evropi je zelo pomembno in za to potrebujemo čim več uspešnih klubov.

V prejšnjih letih je bil Maribor dominanten, zdaj pa je situacija popolnoma drugačna. Imamo močno Olimpijo, Celje, Muro, Koper, potem so tu še ostale neugodne ekipe. So pa po drugi strani v slovenskem nogometu finančno marsikje trenutno zelo težki časi. Morda tudi zato vse te turbulence.

V enem izmed prejšnjih intervjujev za Sportklub ste dejali, da obstaja precejšnja možnost, da se v zaključku svoje kariere v Ljudski vrt vrne Josip Iličić. Je trenutno, ko je znova na razpotju svoje kariere, že čas za njegovo vrnitev v Maribor?

Josip potrebuje predvsem lasten notranji mir. Ve pa, da so mu v Mariboru vrata vedno odprta. Je eden največjih zvezdnikov kluba, tu je pustil velik pečat. Tudi sam je že izrazil željo, da še obleče ta dres. Za zdaj stikov ni, je pa pogodba zanj v Mariboru vselej pripravljena. Ampak trenutno mora najti svojo pot, kako si želi nadaljevati kariero na najvišjem nivoju. Stvari, ki jih preživlja, vem, da niso najlažje.

Marcos Tavares po upokojitvi v Ljudskem vrtu ne bo več odigral uradne tekme, za Josipa Iličića vrata vrnitve ostajajo odprta. foto: SPS

Popolnega miru v Mariboru nikoli ni

Če za konec potegnete črto pod letom in pol, odkar ste športni direktor Maribora. V čem je klub v zadnjih letih napredoval, kako zadovoljni ste z opravljenim delom?

Začetek naše poti je takšen, kot sem si ga želel. V nekaterih stvareh morda celo prehitevamo dogajanje, glede na reorganizacijo, ki smo jo izvajali v zadnjih letih. Za 30 % smo zmanjšali proračun, a vseeno naslov vrnili v Maribor. Imamo pa zelo visoke ambicije in nismo še tam, kjer si želimo biti.

Me pa veseli, da je v ekipi še ogromno potenciala. Manevrskega prostora je še precej. In na tem bomo gradili. Maribor žal nima nekoga, ki bi “odprl pipo” in v klub vložil denar. Vse si moramo ustvariti sami. Pot do tega, da bomo na želenem nivoju, na katerem smo že bili pred nekaj sezonami, pa je še dolga. Takrat bomo nekoliko bolj v miru zadihali. Popolnega miru pa v Mariboru nikoli ni bilo in ga ne bo.

Komentari

Vaš komentar