Mbappejev zadetek kriv za spremembo pravil?

Nogomet 15. Okt. 202116:231 komentar
Delite:
Foto: Jonathan Moscrop/CSM

Evropska nogometna zveza (Uefa) želi spremeniti dikcijo v primeru pravila prepovedanega položaja in se izogniti primerom, kot je bil odločilni zadetek v finalu lige narodov med Francijo in Španijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadetek je Francoz Kylian Mbappe dosegel na dovoljen način po razumevanju dosedanjih pravil, a želi Uefa pravilo spremeniti, da bi “sovpadalo z duhom igre”.

Odločitev angleškega sodnika Anthonyja Taylorja so kritizirali predvsem v Španiji, a je “delivec pravice zadetek priznal v skladu s pravili,” je ob tem dejal vodja oddelka za sodnike pri Uefi, Italijan Roberto Rosetti.

Zadetek Mbappeja:

Po besedah nekdanjega italijanskega sodnika je španski branilec Eric Garcia, ko je želel prestreči žogo in se je pri tem dotaknil, Mbappeju omogočil, da ni v prepovedanem položaju, četudi je bil mladi Francoz najbližje tekmečevim vratom.

“Je pa res, da ravno ta primer kaže, da je interpretacija tega člena pravila v konfliktu z glavno poanto pravila, da igralcu prepreči prednost v primeru prepovedanega položaja,” je dejal nekdanji sodnik.

Po njegovem mnenju je stališče Uefe takšno, da si želi izboljšati dikcijo samega pravila pri Mednarodnem odboru za nogometna pravila (Ifab) in ga s tem “približati osnovni ideji pravila o prepovedanem položaju ter ga prilagoditi duhu nogometa”.

Rosetti se je že obrnil na Fifo in Ifab in bo na naslednjem zasedanju tehnično-svetovalne skupine razpravljal o nadaljnjih korakih. Zasedanje bo 27. oktobra.

Komentari

Vaš komentar