Milaničeva skrivnostna slovaška resnica

Nogomet 13. Maj 202116:10 > 16:58

"Vem, zakaj sem moral oditi, a o tem ne bom govoril," je v pogovoru za SK povedal Darko Milanič, ki je ta teden dva kroga pred koncem prvenstvene sezone dobil odpoved pri Slovanu iz Bratislave. Z njim je bil tik pred naslovom državnega prvaka, uvrstil pa se je tudi v finale slovaškega nogometnega pokala.

Čeprav ima Slovan dva kroga pred koncem slovaškega prvenstva štiri točke naskoka pred najbližjim zasledovalcem, prihodnji teden pa ga čaka tudi finale pokalnega tekmovanja proti Žilini in ima lepe možnosti za dvojno krono, so se v Bratislavi tik pred koncem sezone odločili za trenersko menjavo.

Najbolj trofejen slovenski nogometni trener, ki se lahko pohvali s kar šestimi naslovi državnega in tremi slovenskega pokalnega prvaka, je bil tik pred tem, da svojo zbirko lovorik dodatno obogati in v svoji tretji trenerski službi v tujini pride še do prve lovorike na tujem.

V Bratislavi so mu to preprečili. V nedeljo, le malo po porazu z 0:1 na domači prvenstveni tekmi proti ekipi DAC, ki je na drugem mestu, so iz kluba sporočili: “Glavni razlog za trenersko spremembo je niz slabih predstav in rezultatov. Morali smo ukrepati.”

Darko Milanič na klopi Slovana:

  • Skupaj: 22 zmag, 4 remiji, 4 porazi (razlika v zadetkih 77:26)
  • Prvenstvo: 17 zmag, 4 remiji, 4 porazi (58:23)
  • Pokal: 5 zmag (18:2)
  • Kvalifikacije za Ligo Europa: 1 poraz po enajstmetrovkah  (1:1)

Zaradi odpovedi se ne tolče po glavi

“To je profesionalizem, v katerem se dogajajo tudi takšne zadeve. Na to, kar nam je skupaj s sodelavci uspevalo, sem zelo ponosen. V Bratislavi sem se počutil odlično. Ohranil bom lepe spomine. Vem, koliko pozitivnih čustev je bilo v teh 22 zmagah, ki smo jih dosegli v relativno kratkem času. Bil sem na poti k doseganju zastavljenih ciljev, ampak včasih se tudi na tak način ne izide. Nič zato, to je profesionalizem. Gremo dalje,” se nam je danes dopoldne, štiri dni po odpovedi, javil Darko Milanič.

Na klopi Slovana iz Bratislave, 14-kratnega slovaškega prvaka, je bil natanko 244 dni.

Trenutno je v Gradcu, kjer je na obisku pri družini, potem se ne bo vrnil nazaj v domačo Izolo, ampak, zanimivo, v Bratislavo. Pogodbo s Slovanom je imel do konca sezone z možnostjo podaljšanja za še eno leto. Sporazuma o prekinitvi pogodbe še ni podpisal.

“Dobil sem sporočilo, da sem razrešen svojih dolžnosti. Dogovora o prekinitvi še nismo podpisali,” je dejal izkušeni slovenski trener, čigar razrešitev je nelogična tudi zaradi tega, ker so se mu v klubu za sodelovanje zahvalili tik pred iztekom pogodbe. Lansko jesen je s Slovaki podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za eno leto. Zdaj bodo morali plačati penale.

Posloviti se je moral po treh porazih v zadnjih petih prvenstvenih tekmah, dvakrat je izgubil na derbijih proti Spartaku iz Trnave. Vmes se je zanesljivo, s 3:0 je premagal Duklo iz Banske Bistrice, uvrstil v finale pokalnega tekmovanja.

Že prejšnji teden, pred usodnim nedeljskim porazom, so na Slovaškem zaokrožile informacije, da bo pri Slovanu prišlo do trenerske menjave. Nov trener naj bi postal nekdanji slovaški selektor Vladimir Weiss. Kljub temu je bil Milanič na nedeljski tekmi še na klopi Slovana. Potem je do omenjene menjave v nedeljo zvečer zares prišlo.

Že nekaj časa je vedel, kaj sledi

“V trenutku, ko se je začelo pisati o tem, da bom dobil odpoved, je bilo dejansko samo vprašanje časa, kdaj. Jasno mi je bilo, da bom po prvi tekmi, ki se ne bo izšla po naših željah, dobil odpoved. V športu pa je vedno zmagovati seveda nemogoče,” je bil direkten Milanič.

V vlogi trenerja Maribora je nastopil na kar 41 derbijih. Zabeležil je 16 zmag, 17 remijev in le osem porazov.

Precej manj neposreden je bil, ko smo ga povprašali o razlogih za odpoved, ki je prišla v precej nevsakdanjih okoliščinah.

“V klubu se je v začetku leta zgodila velika sprememba. Po tem mi je postalo popolnoma jasno, da bodo, če se bo zgodil kak negativen rezultat, težave. Sledila sta dva poraza na derbijih v kratkem času proti Spartaku, s katerim smo igrali, ko smo imeli v moštvu veliko težav,” je povedal Milanič.

Seveda smo ga povprašali, na kakšne spremembe je ciljal, a zakulisnih igric pri Slovanu, ki se je v začetku leta znašel v finančnih težavah, ni želel komentirati.

“O tem ne bi govoril. Lahko povem le to, da ne gre za odnose znotraj ekipe. Zgodila se je sprememba in spremenila moj položaj. Karte so se začele deliti na novo. Potem človeku hitro postane jasno, kako in kaj. Nisem najstnik, da ne bi razumel, kaj se je dogajalo in v kakšno smer je to peljalo. Je pa to v poslu povsem normalna stvar. Če službe ne bi izgubil včeraj, bi jo pa danes ali jutri. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bom postal bivši. To je to,” je miren ostal 51-letni Izolčan.

Trenerska pot Darka Milaniča:

September 2020 – maj 2021: Slovan Bratislava. Marec 2016 – marec 2020: Maribor. September 2014 – oktober 2014: Leeds United. Junij 2013 – september 2014: Sturm Gradec. Julij 2008 – junij 2013: Maribor. Julij 2007 – junij 2008: Gorica. Julij 2006 – junij 2007: Sturm Gradec (pomočnik trenerja). Julij 2004 – april 2006: Primorje Ajdovščina.

Ko je prišel, nekaterih zadev ni poznal

Klop Slovana je Milanič zapustil po 31 tekmah v vlogi njegovega trenerja. Zbral je 22 zmag, štiri remije in štirje porazi.

“Ko sem prišel v klub, nekaterih zadev nisem poznal. Že od samega začetka prvenstva sem imel močno opozicijo, a so me na delovnem mestu držali dobri rezultati. Prišel sem, ko smo v prvenstvu zaostajali za šest točk, vmes smo vodili s kar 13 točkami naskoka, kar je neverjeten rezultat, ki nam je na koncu tudi malce škodil. Zakaj? Zato, ker je ljudem to, kar smo počeli, postalo samoumevno, kar pa seveda ni res,” je povedal.

“Z igralci in sodelavci smo se odlično ujeli. Igrali smo res dobro, v igri je bilo veliko dinamike, dosegali smo veliko golov, tako rekoč vsak dan je bilo bolje. Napredek je bil viden na vsakem koraku. Tudi ljudje, ki so me pripeljali v klub, so bili z opravljenim zelo zadovoljni. Seveda pa vsako moštvo skozi sezono preživlja tudi trenutke, ko vse iz takšnih ali drugačnih razlogov ni tako, kot bi si želel, da bi bilo, ampak to je normalno. Potem se je zgodila omenjena sprememba,” se je razgovoril Milanič, ki ga je v klub predsednik Ivan Kmotrik pripeljal septembra lani, pred šestim prvenstvenim krogom.

Se bo vrnil v slovenski nogomet? Pojavila so se namigovanja, da bo na klopi Kopra zamenjal Italijana Rodolfa Vanolija.

Kako naprej? Upa predvsem, da čim prej.

Pri Slovanu je Milanič sodeloval skupaj z nekdanjim golgeterjem s slovenskih nogometnih zelenic Novico Nikčevićem, s katerim sta skupaj delala tudi pri graškem Sturmu in Leeds Unitedu. Kot vse kaže, bosta trenerski tandem tudi v prihodnosti.

“Odlično se ujameva. Upam, da bova čim prej dobila novo trenersko službo. Z Novico sva v formi in v zagonu. To morava zdaj izkoristiti,” se je zasmejal sproščeni Milanič, ki se nadeja, da bo čim prej spet lahko nadaljeval s trenerskim delom. Tudi povratka v Slovenijo, od koder je odšel marca lani, ko je odstopil s položaja trenerja Maribora, ne izključuje. “V nogometu se nikoli ne ve,” je dejal.

Glede na to, kako stresni dnevi so za njim, nas je kar malce presenetilo, kako dobre volje je bil. “To je življenje. Na to, kar nam je uspelo v Bratislavi, sem lahko zelo ponosen. Lepo nam je bilo, pustili smo dober vtis. Gremo dalje. Povsem sproščeno,” je povedal Milanič.

“Na igrišču oziroma ob igrišču sem, to je res, pogosto zelo napet, zato si je o meni marsikdo verjetno ustvaril napačno sliko, a v resnici sem zelo sproščen. Tudi trenutno nisem niti najmanj zagrenjen. Odlično se počutim,” je pogovor zaključil legendarni Primorec, ki ga pomnimo tudi kot kapetana Slovenije na prvem velikem tekmovanju, evropskem prvenstvu 2000.

Vsi trenerji z naslovom slovenskega prvaka:

  • 6 – Darko Milanič in Bojan Prašnikar
  • 3 – Pavel Pinni
  • 2 – Matjaž Kek, Slaviša Stojanović in Ante Šimundža
  • 1 – Igor Bišćan, Dušan Kosić, Milan Miklavič, Branko Oblak, Nedžad Okčić, Lučjo Pertić, Ivo Šušak in Rodolfo Vanoli

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje