Mit, legenda, bog, kralj … Brazilci žalujejo za večnostjo

Nogomet 30. Dec 20228:14
Foto: Guliverimage

Sinoči po evropskem času je v svet prišla novica, da je v 83. letu starosti zaradi dolgotrajne bolezni preminil eden najboljših nogometašev vseh časov – Edson Arantes do Nascimento, bolj znan pod vzdevkom Pele. Od edinega igralca, ki je osvojil kar tri svetovna prvenstva, so se najbolj čustveno poslovili v njegovi domovini Braziliji, kjer je imel status nacionalnega heroja.

Športna oziroma nasploh celotna svetovna javnost žaluje za brazilskim nogometašem Pelejem. Ta se je v zadnjem obdobju boril z zahrbtnim rakom na črevesju, in če je božične praznike v krogu družine preživel v bolnišnici, leta 2023 ni dočakal.

“Umrl je Pele, človek, ki je pokazal moč športa in postavil nov mejnik slavi,” se glasi naslov prvega članka pri Folha de Sao Paulo, enemu glavnih časnikov v Braziliji. Tamkajšnji predsednik Jair Bolsonaro, ki bo svoj položaj kmalu predal novoizvoljenemu predsedniku Luli da Silvi, je dejal: “Velika žalost ob izgubi človeka, ki je ime Brazilije skozi nogomet ponesel v svet. Nogomet je spremenil v umetnost in zabavo.”

K večnemu počitku v torek

V njegovo čast je razglasil tridnevno nacionalno žalovanje, pogrebne slovesnosti, ki bodo odprte za javnost, pa se bodo začele 2. januarja na stadionu Santosa v Sao Paulu. Odprta krsta bo sredi igrišča stala 36 ur, pogreb pa bo 3. januarja. Po zadnjem slovesu na stadionu bo konvoj s krsto v spremstvu policije peljal po ulicah Santosa, šel pa bo tudi mimo hiše, ki je še vedno v lasti Pelejeve stoletne matere Celeste Arantes. Protokoli bodo sicer podobni kot ob smrti britanske kraljice Elizabete II.

Novoizvoljeni predsednik Lula je pripomnil: “Imel sem privilegij, ki ga mlajši Brazilci niso imeli – videl sem Peleja živeti in igrati. Ne igrati, ustvarjati šov. Ko je dobil žogo, je vedno storil nekaj posebnega, največkrat pa se je akcija končala z golom.”

“Nogomet je izgubil svojega kralja” in “Pele bo vedno živ kot nekdo, ki je nogomet uporabil za sanje človeštva” pa piše Estadao de Sao Paulo, še eden od glavnih časopisov in spletnih portalov v največji južnoameriški državi. Ta se je 82-letniku, ki je z Brazilijo trikrat osvojil svetovno prvenstvo (1958, 1862, 1970), poklonila s številnimi fotografijami in grafikami na pročeljih stavb, v rumeno-zelene barve brazilske zastave se je obarval tudi kip Jezusa Kristusa v Rio de Janeiru.

Brazilska Marcana obarvana v rumeno. Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Guliverimage

Tudi stadion Wembley v Londonu je svoj lok obarval v rumeno-zeleno. Že na nekaterih sinočnjih tekmah po celem svetu so se pokojniku posvetili z minuto molka.

Foto: Guliverimage

“Nikoli ne bo primerljivega s Pelejem” so zapisali pri O Globu, “Pele in odličnost, ki jo lahko vsi dosežemo” so se od legende in stroja za gole poslovili pri Gazeti de Povo. “Njegovo veličanstvo – življenje in delo Peleja” pa so pregledni članek o nogometni legendi poimenovali pri Gauchazhu. Svetovni mediji so polni takšnih in drugačnih sloves od enega najboljših nogometašev v zgodovini, po izboru Fife je bil Brazilec tudi uradno najboljši v 20. stoletju.

Ko je pred dvema letoma preminil Argentinec Diego Armando Maradona, se je Pele od velika rivala in tudi prijatelja poslovil z besedami, da bi rad nekoč na nebu z njim igral nogomet. Zdaj je prišel dan za uresničitev teh želja.

Od Peleja so se že sinoči poslovili nekateri največji zvezdniki svetovnega nogometa, zbrali smo še nekaj odzivov brazilskih nogometnih velikanov.

Ronaldo: Unikaten. Genij. Tehnično podkovan. Kreativen, perfekten, neprimerljiv za ostale. Vrha ni nikoli zapustil, zapustil pa je nas. Kralj nogometa – eden in edini. Največji vseh časov.

Mario Zagallo: Moj največji partner je odšel. Zagotovo s tistim nasmeškom, ki ga bom za vedno nosil v sebi. Prijatelj s toliko zgodbami in zmagami, kar ga dela večnega in z nepozabno dediščino.

Cafu: Pele je umrl, ta novica ni točna … Pele ne bo nikoli umrl, nikoli nas ne bo zapustil. Nikoli ne bo nehal obstajati. On je večen, on je kralj, on je unikaten. Šel je na kratek počitek, a z vsakim čudovitim golom in maestralno potezo ostaja med nami.

Dunga: Naš kralj Edson Pele je zapustil svet, kjer se stvari končajo. Odšel je v svetu, kjer ni konca, tako kot naš Edson večni Pele.

Tostao: To je žalosten dan. Pelejeva smrt. Konec življenja. Pele je imel na igrišču vse kvalitete največje nogometne zvezde. Bil je največji vseh časov, večen.

Komentari

Vaš komentar