Mukotrpno obdobje slovenskega reprezentanta se bliža koncu

Dejan Petrovič je blizu povratka na nogometne zelenice. FOTO: Guliverimages.

Dejan Petrovič, slovenski nogometaš na začasnem delu v Avstriji, dobro okreva po hudi poškodbi kolena, ki je prekinila njegovo vzpenjajočo nogometno pot, in po štirih mesecih sporoča, da je skorajda nared. "Okrevanje poteka boljše od pričakovanj," je v pogovoru za SportKlub zadovoljno ugotovil 24-letni vezist dunajskega Rapida in tudi slovenski reprezentant.

“Okrevanje poteka po načrtu oziroma mogoče še boljše kot smo pričakovali. Tako klubski zdravnik kot fizioterapevti so zadovoljni s trenutnim napredkom in s hitrostjo okrevanja. Čeprav v klubu z vsemi terapijami in treningi preživim več časa kot pred poškodbo, pogrešam tisto pravo nogometno življenje s tekmami, treningi z ekipo, potovanji in z vsem ostalim,” pravi Dejan Petrovič, ki je hudo poškodbo staknil maja, ko si je strgal križne vezi. Moral je na operacijo in na dolgotrajno okrevanje, ki zdaj traja štiri mesece.

“S prvimi treningi sem začel dva tedna po operaciji. Prve tri mesece sem večinoma treniral le v fitnesu, za tem sem počasi začel na igrišču z lažjimi nogometnimi treningi. Operacijo sem imel na Dunaju, se po njej takoj vrnil v Slovenijo in v Ljubljani pričel z rehabilitacijo. Po dveh mesecih sem se vrnil na Dunaj in s treningi nadaljeval v klubu pod vodstvom klubskih fizioterapevtov ter zdravnikov,” je zadnje mesece opisal 24-letni vezist, ki je na Dunaj februarja 2020 prestopil ob polmilijonski odškodnini prestopil iz Aluminija in se pri Rapidu, 32-kratnemu avstrijskemu prvaku, dobro znašel. Do poškodbe je redno igral, v prejšnji sezoni je zbral 34 nastopov v vseh tekmovanjih.

Za Rapid je do zdaj odigral 78 tekem. FOTO: Guliverimages.

Vrnil se bo v drugem delu sezone 2022/23

“Najtežji so bili dnevi po poškodbi oziroma čakanje na operacijo, ko še vedno nekako ne dojameš, kaj se je zgodilo in kako dolgo okrevanje te čaka. Psihično naporna sta bila tudi prva tedna po operaciji. Strogo mirovanje noge, nič treningov, samo terapije. Čista sprememba mojega življenjskega vsakdana. Pozneje s pričetkom gibanja in treningov je spet vse lažje,” je še povedal Štajerec, ki prihaja iz kraja Rače blizu Maribora.

Kdaj ga bomo spet videli na igrišču? “Pričakujemo, da bom z ekipo začel trenirati januarja in bom pripravljen za drugi del sezone. Verjetno bi se lahko vrnil tudi kaj prej, ampak imam zaradi svetovnega prvenstva nekaj več časa,” je povedal in pohvalil podporo, ki jo ima pri Rapidu v času okrevanja.

“Od samega začetka mi v klubu stojijo ob strani. Operacijo sem imel pet dni po poškodbi, tako da se je vse odvijalo zelo hitro. Tudi pozneje sem lahko izbiral, kje želim opravljati rehabilitacijo,” je zadovoljen s pogoji, ki jih pri Rapidu ima.

Evropski šok je v klubu poskrbel za pretres

Najuspešnejšemu avstrijskemu klubu, ki je v letih 1985 in 1996 igral celo v finalih nekdanjega evropskega pokala pokalnih zmagovalcev, v tej sezoni brez njegove pomoči sicer ne gre najbolje. V prvenstvu je na osmem mestu, v Evropi je doživel šok. V play-offu za evropsko Konferenčno ligo je izpadel proti Vaduzu iz Liechtensteina. Mimogrede, to je klub, ki je letos poleti končal tudi evropsko pot slovenskega pokalnega zmagovalca Kopra. Ta nenadejan poraz je pretresel klub. S svojih položajev sta odšla direktor Christoph Peschek in predsednik Martin Bruckner. Trener Ferdinand Feldhofer je, zanimivo, ostal.

“Izpad proti Vaduzu je bil za klub precejšnji šok. Nihče od nas ni pričakoval takšnega razpleta. Tudi navijači so po tekmi jasno pokazali nezadovoljstvo. Mogoče smo nasprotnika tudi malo podcenjevali. Je pa Vaduz kar nekajkrat pokazal, da je kakovostna ekipa, tako v kvalifikacijah kot zdaj v Konferenčni ligi. V vsakem klubu so boljša in slabša obdobja. Mi smo trenutno res v ‘krizi’, ki pa bo, upam, čim prej minila,” si je zaželel občasni slovenski reprezentant.

V dresu Slovenije je zaigral na lanskoletnem evropskem prvenstvu do 21 let. FOTO: Transfermarkt.

Z reprezentanti je redno v stikih

Za Slovenijo je do zdaj nastopil dvakrat. V zadnjem času ga seveda ni bilo zraven, a je z dogajanjem v najboljši slovenski nogometni selekciji seznanjen.

“Reprezentanco in njene tekme spremljam. Med drugim sem v stiku z nekaterimi reprezentanti, ki so mi tudi izkazali podporo med samo poškodbo,” je za konec povedal Petrovič, s katerim smo se pogovarjali prejšnji teden. Preden si je Slovenija z zmago nad Norveško in remijem proti Švedski zagotovila obstanek v B Ligi narodov. Prepričani smo, da se je uspeha varovancev Matjaža Keka zelo razveselil.