München, tu smo: čez hribe in doline, v slavo domovine

Slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Nogometna Slovenija se je prebudila v dan, po katerem morda nič več ne bo, kot je bilo. Pred slovenskimi nogometaši je priložnost generacije. Domovino so sicer že prebudili in danes bomo dobili dokaz, da je nogomet tudi na sončni strani Alp nekaj več. Vsak dodaten korak pa bi bil korak v večnost. V dosežke, ki se jih bodo spominjali še leta, desetletja, ne pretiravamo veliko, če zapišemo kar stoletja.

Zelo malo je Slovencev, ki ste se danes zbudili v ‘še en navaden četrtek’. Vročinski val, ki te dni dosega Slovenijo, ni nič v primerjavi z vročico, ki so jo v Nemčiji pripravili slovenski nogometaši.

Po 14 letih je Slovenija znova na velikem tekmovanju in že sobota v Stuttgartu je bila nekaj posebnega, nekaj otipljivo drugačnega, večjega in odmevnejšega od tega, kar je bila doslej vajena športna Slovenija. Ta je, to res dobro vemo, tako ali tako fenomen. Slovenski športniki so s svojo razpršenostjo uspešnosti v tako zelo različnih športnih panogah unikum, ki se mu čudi ves svet.

Enako velja tudi za slovenske navijače. Spomnimo se samo romanja v Carigrad leta 2017, ko je Slovenija osvojila naslov evropskih košarkarskih prvakov. Pa tako zelo aktualnih kolesarskih selitev narodov v Italijo in Francijo, kjer nas navdušujejo naši kolesarski super šampioni. Planica je tako ali tako ravno zaradi navijačev slovenski državni simbol.

Primož Roglič Višarje
Rogličeve slovenske Višarje. Foto: Profimedia

Odgovornost do slovenskih navijačev

A to, kar se bo danes zgodilo v Münchnu, je enostavno nekaj več. Ker je to pač nogomet. Tisti legendarni Amsterdam, ko so iz Nizozemske prestolnice prihajale neštete izjave o tem, da Slovenija česa takšnega še ni doživela, bo dobil resno konkurenco. In ne le to. Padla bosta rekord vseh rekordov in neprimerljiva navijaška veselica.

“To je bila nekdaj skupna država, upam, da bo to ustvarilo pozitivno vzdušje. Da bodo navijači ene in druge strani navijali za svoje in spoštovali nasprotnika. Rivalstvo je veliko, se pa zavedamo, da nas čaka težka tekma. Razmišljamo o sebi in upamo, da bomo prevzeli odgovornost do slovenskih navijačev,” je pred današnjim dvobojem s Srbijo razmišljal selektor Kek.

Matjaž Kek
Foto: Profimedia

To je najkvalitetnejša reprezentanca doslej

Ni kaj, odgovornost je res velika. A je tudi privilegij. Privilegij, ki si ga je slovenska reprezentanca zaslužila. Teza, da naša izbrana vrsta še nikoli ni bila imela toliko kvalitete, drži kot pribita. Jan Oblak vsako tekmo dokaže, da je eden najboljših vratarjev na svetu. Pred Jako Bijolom je skoraj zagotovo poletje, ko bo prestopil v klub elitnega ranga. Adam Gnezda Čerin je za mnoge trenutno najbolj perspektiven vezist na Balkanu. Benjamin Šeško pa nogometni dragulj, kakršnih je na svetu zelo malo.

In tu so še vsi ostali, ki to reprezentanco delajo tako veliko. Izpostavljati samo največje zvezdnike bi bilo nepošteno. Resnično nepošteno. Kajti ta ekipa je do točke, na kateri je zdaj, v resnici prišla kot ekipa. Enotna, povezana, složna. In ravno to so kvalitete, na katere stavimo danes, ko Slovenijo čaka tekma s Srbijo. Izziv je velik, ovira je visoka, drama pa je zagotovljena.

Slovenija
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

Jasno pa je eno, slovenski narod je tisti, ki bo v vsakem primeru poskrbel za mejnik. Mejnik zgodovinskega navijaškega gostovanja, ko bo Slovenija s polnimi pljuči dihala v ritmu nogometa. 20.000 Slovencev in še kakšen več bo v Münchnu spisalo zgodovino. Naj jo enajst, dvanajst, trinajst … Šestindvajset nogometašev spiše na in ob igrišču.

Tekma s Srbijo se bo začela ob 15.00. V neposrednem prenosu si jo boste lahko ogledali na SK1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje