Težave Srbije? Mi imamo odgovornost do svojega naroda

Evropa 19. Jun 202420:09 1 komentar
Matjaž Kek
Foto: Profimedia

Kaj pred tekmo s Srbijo napoveduje slovenski selektor Matjaž Kek? Prvi mož slovenske reprezentance je razgrnil karte pred jutrišnjim dvobojem drugega kroga Eura 2024.

Nogometaši Slovenije so iz Wuppertala pripotovali v München, kjer jih jutri ob 15.00 čaka spektakularna tekma proti izbrani vrsti Srbije. Izhodišče je jasno, morebitna zmaga bi našo izbrano vrsto potisnila na prag oziroma verjetno že kar čez prag zgodovinskega uspeha – premierne uvrstitve v izločilne boje velikega nogometnega tekmovanja.

A to je pravzaprav tema, o kateri slovenska izbrana vrsta vsaj javno še ne razmišlja. Naša reprezentanca je osredotočena zgolj na izziv po imenu Srbija, ki je jasno zahteven, kot so takšni pravzaprav vsi izzivi zbora najboljših reprezentanc Evrope. A hkrati je zavedanje o tem, kakšna priložnost je pred to generacijo, zagotovo prisotno v glavah vseh akterjev jutrišnjega dvoboja.

“Prepričan sem, da bo ta ekipa rasla iz minute v minuto v tem okolju in takem vzdušju. Iluzorno je pričakovati, da bo vedno vse idealno, tudi mnogo večje reprezentance in odmevnejša imena imajo težave. Zame je pomembno, da so fantje sproščeni, da imajo svoj cilj in spoštovanje do nasprotnika,” pred tekmo s Srbijo poudarja selektor Matjaž Kek.

In dodaja.

“Zavedamo se kvalitete srbske reprezentance, tudi oni so po dolgem času na prvenstvu. Govoriti o posameznikih srbske reprezentance bi bilo nekorektno do ostalih. Poti do cilja so različne, upam pa, da bomo še enkrat dokazali, da smo zasluženo na tem prvenstvu.”

V nadaljevanju preverite, kaj Matjaž Kek razmišlja pred tekmo proti Srbiji, pričakovano pa se je Mariborčan dotaknil tudi vzdušja, ki njegove varovance čaka na jutrišnjem spektaklu v Münchnu, izognil pa se je debati o težavah, s katerimi se soočajo v taboru nasprotnika.

nogomet matjaž kek slovenija
Foto: Uroš Skaza

O tem, kdo bo začel jutrišnji dvoboj:

Stvari, ki jih sprašujete, so jasno del slačilnice. Neke dileme so v eno in drugo smer. Jasno pa, da bo enajst igralcev tokrat premalo, zaradi ritma in agresivnosti, skušali bomo držati čim višji tempo. Razmišljati o tem, kako našo podobo držati na nivoju 90 minut, kot to zahteva kvaliteten nasprotnik, kakršen je Srbija.

O tem, kakšno atmosfero pričakuje na tekmi:

Po tekmi z Dansko sem omenil, da sem bil navdušen nad vzdušjem na stadionu, ne glede na pomembnost tekme in rivalstvo je to nekaj, kar bi moralo krasiti šport. Na žalost ni vedno tako, ampak gledam pozitivno. To je bila nekdaj skupna država, upam, da bo to ustvarilo pozitivno vzdušje. Da bodo navijači ene in druge strani navijali za svoje in spoštovali nasprotnika. Rivalstvo je veliko, se pa zavedamo, da nas čaka težka tekma. Razmišljamo o sebi in upamo, da bomo prevzeli odgovornost do slovenskih navijačev.

O tem, da je srbski selektor odkrito napovedal lov na zmago:

Presenečen bi bil, če bi govoril drugače kot selektor v tej državi. Njegovo razmišljanje, z vsem spoštovanjem in vso korektnostjo z naše strani … Mogoče tudi mi razmišljamo podobno. Tega pa ne bom komentiral.

O tem, koliko je on sam moč te reprezentance:

Verjemite, najmanj pomemben na igrišču bom jutri jaz. Pustimo to, simpatičen gor ali dol, sem ali tja. Od Jana Oblaka do Adriana Zeljkovića so tisti, ki bodo jutri delili karte. Jaz in strokovni štab, ki se je že ničkolikokrat dokazal tudi ko mene ni bilo, fantom neizmerno zaupamo. Spoštovanje jo obojestransko, tudi ko ne gre. Statistika zadnjih 20 tekem kaže, da znamo marsikaj pretrpeti in na marsikaj odgovoriti.

Vesel, da imam take sodelavce okoli sebe, da vodim tako pozitivne fante, kot jih vodim. Zame je to privilegij v življenju, ne samo v poklicu. Mislim, da sem dovolj jasno odgovoril na vprašanje.

Selektor Matjaž Kek.
Foto: Aleš Fevžer

O težavah v srbskem taboru:

Zadnje na svetu, kar bom komentiral, so problemi ekipe, proti kateri bom igral. Z vsem spoštovanjem do srbske reprezentance.

O tem, kako pomembna bosta v pripravi na tekmo dvoboja s Srbijo v ligi narodov:

Nekaj informacij to da, ampak v tem času hitre komunikacije težko karkoli skriješ. Mi se bomo poizkusili kar najbolje pripraviti. Srbija si je po prikazanem proti Angležem zaslužila več od rezultata. Po prvem porazu razmišljaš o kakršnem koli načinu, kako do točk, da lahko razmišljaš o napredovanju.

Ambient bo sijajen, sta pa nerodna ura in vreme, a za oboje je  enako. Kdor bo odločnejši, agresivnejši in bolj hraber, ta ima jutri več možnosti. Mi bomo skušali vse skupaj narediti na nek naš način. Kvalitete srbske reprezentance so jasne, vemo, kakšen nasprotnik nas čaka. Slovenija ni bila favorit v tej skupini, tudi po dobrem drugem polčasu proti Danski nismo. Zdaj moramo to prenesti na naslednjo tekmo. Veselim se tekme, izpita, težkega izziva, ki ga imamo mi in fantje v odgovornosti do Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje