Dosje Marko Ducman: Po sledeh teniške afere s slovenskim pridihom

Tenis 28. Nov 202317:44 > 17:47 3 komentarji
FOTO: Guliverimage

Marko Ducman je ime, za katero v slovenskem tenisu še pred minulim tednom ni vedelo prav veliko ljudi. Zdaj je z njegovim delovanjem seznanjen tudi marsikdo, ki beli šport spremlja le površinsko. Mariborčan je najbrž že odsodil zadnje teniško srečanje, saj ga je Agencija za teniško integriteto (ITIA) zavoljo velikih prekrškov kodeksa suspendirala do 7. marca 2034. Pozanimali smo se, kaj točno je Štajerec zagrešil.

Kot smo poročali prejšnji teden, je Ducman, sicer nosilec bronaste značke Mednarodne teniške zveze (ITF), prejel desetletno prepoved delovanja v tenisu.

Za Sportklub je svojo plat zgodbe predložil predstavnik za stike z javnostmi pri ITIA Daniel Cole: “O primeru gospoda Ducmana so mi podatke predložili člani našega pravnega oddelka. Ker je Marko priznal svoje grehe, polno sodeloval pri preiskavi in takoj sprejel sankcije, popolne pisne odločitve ITIA ali postopka zaslišanja ni, kar pomeni, da veliko informacij ne bomo javno razkrivali.”

Stavil na tekme, ki jih je sodil

Cole pojasnjuje, da agencija ne namerava razkriti, pri katerih tekmah je Slovenec vpletal stave. “Lahko vam potrdimo, da je Ducman priznal posedovanje več različnih računov na medmrežnih stavnicah, poleg tega je tudi sam stavil na profesionalna teniška srečanja.” Največji prekršek, ki ga je s Sportklubom delila ITIA, je naslednji podatek: “Prikimal je tudi obtožbi, da je med septembrom 2022 in letošnjim avgustom vplačeval stave v živo na teniške tekme, ki jih je sam sodil.”

Cole za konec dodaja, da je na nekaterih srečanjih – kot glavni odločevalec – Ducman manipuliral z rezultatom tako, da se je na koncu rezultat ujemal z njegovo predhodno vplačano stavo. Povedano drugače, slovenski sodnik se je igral Nostradamusa za zadevo, ki mu je bila že vnaprej znana.

Blaž Anže Pipan; FOTO: Tenis Slovenija/Vid Ponikvar (Sportida)

Naj spomnimo, ITIA je letos suspendirala tudi slovensko teniško igralko Nastjo Kolar, s katero smo na to temo opravili intervju.

Primer Ducman vsekakor meče temno senco na slovenski tenis, saj je bil Mariborčan član izvršnega odbora Sodniške organizacije pri Tenis Slovenija.

“Bili smo šokirani”

Ta ga je že ob začasnem suspenzu nadležnih organov iz svojega okrilja izključila. Predsednik slovenskih teniških sodnikov Blaž Anže Pipan nam je zaupal: “Ko smo izvedeli za začasen suspenz, smo ga nemudoma izključili iz odbora sodniške organizacije za nadaljnjih deset let. Njegovo delo bo odslej opravljal Tomaž Majer.”

Več nam Pipan ni smel zaupati, saj razkrivanje občutljivih informacij ne bi bilo v skladu s pravili neodvisne agencije ITIA. “Marko je te stvari počel na lastno pest in bo za njih moral tudi sam odgovarjati. S tem nismo bili seznanjeni, dokler septembra v Slovenijo niso prišli predstavniki agencije. Pri Sodniški organizaciji nas je informacija šokirala,” zaključuje Pipan, nosilec srebrne značke ITF in hkrati najvidnejši slovenski teniški delivec pravice.

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na glavnega akterja zgodbe, a njegovega odgovora do objave članka še nismo prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje