Naj bodo spomini na Beograd najboljša motivacija

Liga narodov 12. Jun 202211:59 1 komentar
Foto: Urpš Skaza

Po desetih dneh se za Slovenijo junijski ciklus Lige narodov končuje nocoj v Stožicah. Nasprotnik bo Srbija, reprezentanca, proti kateri so izbranci Matjaža Keka pred tednom dni v Beogradu doživeli pravi polom. Če bodo tokrat v vseh elementih igre slovenski nogometaši igrali popolnoma drugače kot na kultni Marakani, potem smo prepričani, da ne bo izostal niti rezultat.

Tekmo med Slovenijo in Srbijo si boste lahko od 20.45 dalje v živo ogledali na Sportklubu. S studijskim delom začnemo ob 20.00, naš gost bo Zlatko Zahović.

Stadion Stožice je (z vsemi pomanjkljivostmi okolice in garaže) v primerjavi s sicer kultnim stadionom Rajka Mitića v Beogradu prava nogometna palača. A v ospredju razmišljanja srbskega selektorja Dragana “Piksija” Stojkovića na včerajšnji novinarski konferenci je bil nek drug, ravno tako legendaren stadion.

“Malo me skrbi, v kako slabem stanju je Bežigrad. Ljubljana bi morala nekaj narediti, da mu povrne nekdanji sijaj. Ta stadion je spomenik, ima svojo draž in zgodovino. Videl sem, da je zdaj zapuščen. Vedno je bilo lepo igrati za Bežigradom. Olimpija je bila sinonim za tiste čase z izjemno generacijo igralcev. Bežigrad je bil vedno poln. Stadion ima dušo, neko specifičnost, razlikuje se od drugih. Posebna je tudi častna tribuna, vzbuja mi neko nostalgijo,” se je preteklosti spominjala legenda srbskega nogometa.

Dragan Stojković. Foto: Uroš Skaza

Želimo si ponovitve Osla, nikakor pa ne Beograda

Ko gre za tekme s Srbijo, se preteklosti, še posebej tiste nedavne, slovenski ljubitelji nogometa neradi spominjamo. Tekma je Beogradu je bila razprodaja ugleda slovenskega nogometa, k sreči je kmalu zatem naša izbrana vrsta proti Norvežanom pokazala drugačen, bistveno boljši obraz. Tekma v Oslu je temelj, na katerem velja graditi nedeljski nogometni večer v Stožicah. Navijaška kulisa bo dobra, četudi bo razmerje navijaških moči na tribunah približno enakovredno. Če bo tako tudi na igrišču, potem se s tem ne bomo pretirano obremenjevali.

Napovedati, za kakšno začetno enajsterico se bosta odločila Matjaž Kek (po okužbi s covidom-19 se počuti bolje, a ni še jasno, če bo sedel na klopi slovenske reprezentance) in Boštjan Cesar, je praktično nemogoče. Zaradi kartonov bosta manjkala Petar Stojanović in Miha Blažič, ki sta edina ob Janu Oblaku in Jasminu Kurtiću začela vse tri slovenske tekme v tem ciklusu Lige narodov. V osrčju obrambe bo tako Primorca zamenjal nekdo od dvojca Miha Mevlja – Jaka Bijol, če pa se bo Žan Karničnik pomaknil na položaj desnega bočnega branilca, je prav mogoče, da bosta priložnost dobila celo oba.

Foto: Guliverimages

Po odsluženi kazni se vrača Miha Zajc, verjetno bo v primerjavi s tekmo v Oslu v začetni enajsterici zamenjal Benjamina Verbiča, morda celo Žana Celarja ali Benjamina Šeška. Po zelo pozitivnem vstopu v igro proti Norvežanom na mesto v začetni enajsterici Slovenije računa tudi Andraž Šporar.

Ne glede na to, kako bo na koncu izgledala slovenska enajsterica, bomo od izbrancev selektorskega tandema pričakovali le eno – boj za vsako žogo in “grizenje trave” za Slovenijo. No, pa tudi kakšnega zadetka bi bili veseli. Na zadnjih petih tekmah so naši fantje mrežo nasprotnika stresli samo dvakrat …