Slovenci pripravljeni na boj: “Morali bomo odgovoriti s fizično igro”

Nogomet 16. Okt 202317:40 0 komentarjev

17 minut čez sedemnajsto uro se je slovenska nogometna reprezentanca odpravila z brniškega letališča. Smer? Belfast, Severna Irska. Cilj? Tri točke, ki bi izbrano vrsto s sončne strani Alp še dodatno približale uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji.

Še preden so se slovenski nogometni reprezentanti odpravili na nekaj več kot 1700 kilometrov dolgo pot do Severne Irske, so nekateri člani ekipe, ki je v četrtek velik korak proti drugi uvrstitvi na evropsko prvenstvo storila s sobotno zmago proti Finski (3:0) v polnih Stožicah, stopili pred novinarske mikrofone.

“Verjetno bo tekma zelo podobna tisti prvi v Stožicah. Morda bo malce težje, saj igramo pri njih doma, tribune bodo verjetno polne. Vzdušje bo dobro. Pripravljeni smo na borbo, odgovorili jim bomo s fizično igro. Kot reprezentanca smo trenutno v dobrem nizu. Dobro se počutimo in delujemo kot ekipa. Ni razloga, da ne bi bili tudi v Belfastu pravi. Moramo se dobro pripraviti in pustiti vse na igrišču,” je predstavnikom sedme sile pred vkrcanjem na letalo dejal Jaka Bijol.

Osrednji branilec je dodal, da je bilo vzdušje že pred tekmo s Finsko dobro, zdaj pa je prisotne še nekaj več sproščenosti. “A nismo še dosegli zastavljenega cilja. Severna Irska je še en korak k temu, gremo po zmago. Že prej smo bili veseli, ko smo se zbrali na reprezentančnih pripravah. Zdaj pa so zraven še dobri rezultati. Zmage dvigujejo vzdušje in moralo. To je to, na Severno Irsko gremo samozavestno. Vemo, kaj je naša naloga. Ne odstopamo od naših iger. Moramo biti stoodstotni,” je dodal.

In kakšen je recept za zmago? Najti ravnotežje med agresivno in pametno igro?

“Tako je bilo že proti Finski. Pridejo trenutki, ko ima tudi nasprotnik svoje obdobje. Takrat se je treba braniti kot ekipa. Prepričani smo, da bodo naši trenutki prišli in da bomo dosegli gol. Prostor za naše napadalce, ki odlično funkcionirajo, se bo zagotovo odpiral. Obenem pa moramo biti dobri v obrambi, čvrsti v bloku.”

Slovenja Finska slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Prvo medsebojno tekmo v kvalifikacijah so Slovenci septembra doma dobili s 4:2. Osredotočenost v obrambi bo morala na zahtevnem gostovanju, kjer Slovenija v treh poskusih še ni zmagala. “Dva gola v Stožicah sta se zgodila po nepotrebnem. V Belfastu si tega zagotovo ne smemo privoščiti. V igri so sicer vedno napake, a moramo biti še bolj osredotočeni na dvoboje. Na druge žoge, saj so iz tega nevarni. Če bomo osredotočeni, ne bomo dobili gola.”

Pomembno povezavo v obrambi predstavlja tudi komunikacija in odnos med zadnjo linijo in vratarjem. Kako se Bijol razume z Janom Oblakom, enim od glavnih zvezdnikov reprezentance?

“Tako kot je v ekipi sproščeno vzdušje, je tudi z Janom. To se je zgodilo, nič posebnega. Normalno je, da mora biti med obrambo in vratarjem neka povezava. Jan je (proti Finski, op. p.) ubranil dve pomembni situaciji. Če kdaj v obrambi česa ne narediš najbolje, je imeti takšnega vratarja le še dodatna samozavest. Še lažje igraš,” je zaključil 24-letnik.

Jaka Bijol Jan Oblak
Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!