Navijači Uniteda vdrli na igrišče za trening

Nogomet 22. Apr 202115:31 > 15:37 0 komentarjev
Navijači Manchester Uniteda, Carrington
Navijači Manchester Uniteda v četrtek dopoldne v Carringtonu (Twitter)

Razjarjeni navijači otoškega velikana Manchester Uniteda po nesupeli odcepitvi v Evropsko superligo protestirajo proti lastnikom kluba, družini Glazer, poročajo angleški viri. Že v četrtkovih jutranjih urah so blokirali oba vhoda v center za trening v Carringtonu.

Potem ko je vseh šest angleških klubov (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham), ki so bili del 12 ustanoviteljev Superlige, v torek odstopilo od zamisli in se po vrsti pričelo opravičevati navijačem, slednji teh besed niso sprejeli. S protesti proti lastnikom in predsednikom klubov, torej proti osebam, ki so poskušale šesterico umakniti iz lige prvakov ter ustanoviti novo tekmovanje, pozivajo na odhode.

V četrtek so v akcijo stopili navijači Manchester Uniteda, čeprav je izvršni direktor Ed Woodward že odstopil s položaja, eden od lastnikov Joel Glazer pa se v sredo opravičeval za potezo: “Zavedam se, da Superliga ni bila prava rešitev. Rane so sveže in razumem, da bo trajalo preden se zacelijo, a sem predan vnovičnemu grajenju zaupanja z našimi navijači.

Besede niso dovolj, so z današnjim ravnanjem jasno pokazali navijači Uniteda. Ob deveti uri zjutraj je skupina pridobila dostop do klubskih prostorov za trening, so sporočili iz kluba.

Z navijači so poleg trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja spregovorili še Michael Carrick, Darren Fletcher in Nemanja Matić. Prbližno 20 navijačev, ki so v organizirani akciji s seboj prinesli številne transparente, s katerimi so pozivali na odhod Glazerjev iz kluba, so se po pogovoru vendarle umaknili.

Glasni tudi navijači Tottenhama in Arsenala

Že v sredo so pred stadionom protestirali tudi navijači Tottenhama. Predsednika Daniela Levyja, ki to funkcijo opravlja že dvajset let, so pozivali k odhodu iz kluba.

Za petek, tri ure pred tekmo z Evertonom, ki je na sporedu ob 21. uri (prenos na Sportklub 1), so protest pred stadionom Emirates napovedali tudi topničarji. Trener Arsenala Mikel Arteta je sicer na četrtkovi novinarski konferenci razkril, da sta se njemu in nogometašem tako lastnik kluba Stan Kroenke kot izvršni direktor Vinai Venkatesham opravičila za poskus ustanovitve Superlige.

Glede napovedanega protesta, s katerim bodo Američana Kroenkeja pozivali k odhodu, je Arteta povedal, da je to “pravica navijačev in je prav, da jo svobodno izkoriščajo. Moramo jim pustiti prostor, da se izražajo in jih hkrati nekako znova približati ekipi, da bodo verjeli v naše delo.”

Velja omeniti, da so navijači Liverpoola leta 2008 s protesti proti ameriškima lastnikoma Tomom Hicksom in Georgom Gillettom že uspeli sprožiti prodajo kluba. Če bi se zdaj zgodba v katerem od klubov velike četverice v Angliji ponovila, to torej ne bi bil prvi takšen primer.