Čeferin: “Bolje biti naiven, kot pa lažnivec.”

Liga prvakov 22. Apr 20219:45 > 9:52 0 komentarjev
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: GEPA pictures/Mario Buehner

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je dobil bitko za evropski nogomet in zaustavil ustanovitev Evropske superlige, ki jo je na začetku tega tedna ustvarilo 12 evropskih klubov. Čeferin je s svojo ekipo hitro odreagiral in poskrbel, da je, vsaj tako se zdi zaenkrat, ostalo le pri ideji.

Predsednik Uefe je bil v sredo gost v oddaji 24 ur zvečer, kjer je podrobno opisal dogajanje v ponedeljek in torek:

Superlige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je nek poskus ustanovitve neke fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, ne bi upoštevala piramide nogometa v Evropi, tradicije, kulture, zgodovine. In jaz sem mojim delegatom na kongresu, ki so prišli dan prej in bili zaskrbljeni, kaj bo z nogometom, rekel: Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več.

Takoj ob napovedi ustanovitve novega tekmovanja so se v številnih evropskih mestih oglasili navijači, ki se niso strinjali z nogometno revolucijo. Najbolj vroče je bilo v Angliji, kjer so se navijači vseh šestih klubov iz Superlige odzvali z ogorčenjem. Proti novemu tekmovanju se je izrekel tudi britanski premier Boris JohnsonČeferin pa prelom, ki je pokopal milijarderje, ki so ustanavljali novo tekmovanje, opisuje tako:

To je bil skupek različnih dejavnikov. Najprej se je začelo z našo izjavo skupaj z ligami in ostalimi klubi, ko smo ostro nasprotovali temu, da bi se ta liga ustanovila. To je bilo v nedeljo popoldne. Ponoči so prišli z izjavo za javnost in najavili, da ustanavljajo to ligo. Zjutraj smo imeli izvršni odbor, smo potrdili vse spremembe in po tem sem imel tiskovno konferenco, kjer sem povedal vsa ozadja, odkrito, kot se je le dalo. Po tem je takoj prišel odziv iz kabineta predsednika vlade Združenega kraljestva Johnsona, zelo hitro se je oglasil francoski predsednik Macron. Največ pa so seveda pripomogli navijači, ki so uprizorili pravo revolucijo in niso dopustili, da se jih prezira, da se jih ne upošteva in misli, da se jih lahko kupi.

“Morda sem bil preveč naiven.”

Predsednik Uefe se je v kriznih časih, ko je bila prihodnost evropskega nogometa na kocki, znova izkazal za izredno sposobnega človeka. Nastanek Superlige se je sicer napovedoval že dalj časa, o tekmovanju je že lani poročal nemški Spiegel, Čeferin pa je razkril, da je ob tem hitrem nastanku tekmovanja šlo za prave teorije zarote.

Mi smo se dogovarjali s klubi, ampak to je 247 klubov v Evropi, ki so člani Evropske klubske asociacije – o prihodnosti Lige prvakov po letu 2024. Največ sem se pogovarjal prav s predsednikom klubske asociacije, ki mi je vedno zatrjeval, da so z nami. Vsake toliko časa sem slišal neke govorice, da se nekaj pripravlja, ampak jaz sem morda naivno rekel, da ne morem verjeti – da se ljudje z mamo pogovarjajo vsak dan, da se pravzaprav pogajajo z nami glede prihodnosti in ‘imajo nekaj zadaj’. Kar se je na koncu zgodilo je, da me je v četrtek poklical izvršni podpredsednik Manchester Uniteda in rekel: Odlične reforme ste pripravili, jaz jih zelo podpiram in sem vesel, da bomo jutri glasovali o tem. V petek smo imeli sestanek, ki ga je vodil Andrea Agnelli, kot takratni predsednik klubske asociacije, in vsi so glasovali za spremembe, kot smo jih predlagali mi na Uefi. Torej isti ljudje, ki so takrat že podpisali nekaj drugega, so glasovali za spremembe … Potem je pa zgodba še bolj zapletena.

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Prav Andrea Agnelli je v tej zgodbi oseba, ki najbolj izstopa. Do ustanovitve Superlige je bil prvi mož Juventusa tudi osebni prijatelj predsednika Uefe, ki ga je poteza Italijana posledično še bolj potrla. “Morda sem bil naiven, vendar jaz vedno pravim, da je bolje biti naiven, kot pa lažnivec. Jaz sem samo naiven,” opisuje Čeferin.

“Naučil sem se, da denar ni vse.”

Največjo vlogo pri “odpadnikih” ima še vedno predsednik Real Madrida Florentino Perez, ki se ne želi predati. Predsednik Uefe poudarja, da ne želi, da bi bil boj za evropski nogomet videti, kot da gre zanj in za Pereza.

Tu gre za nogomet. Jaz lahko sedim zraven vsakega, poleg tega pa na tekmah, ki jih organiziramo, tudi jaz postavim sedežni red. Tako lahko koga postavim tudi nekoliko bolj stran od sebe. Dejstvo je, da če bo želel katerikoli klub igrati v našem tekmovanju, bo moral pristopiti do nas in bomo morali stvari, ki so se zgodile, zdaj urediti. Nočem pa iti v podrobnosti, saj se tudi s pravno ekipo še dogovarjamo o tem. Bi pa rekel, da je zelo dobra odločitev angleških klubov in da bomo upoštevali tudi to, da so priznali svojo napako, da razumejo, da so ravnali narobe … Saj vsi delamo napake.

Se je pa Aleksander Čeferin iz te zgodbe lahko veliko naučil. Vsekakor mu bo to prišlo prav ob naslednjih reformah, ki so v svetu nogometa vsekakor nujne: “Naučil sem se to, da denar ni vse. Da denar ne more kupiti vsega, da če gre kapital predaleč, pride do izjemnega odziva ljudi. Naučil sem se, da te lahko tudi tisti, za katere si mislil, da ste si blizu, izdajo oziroma se ti zlažejo. Raje vidim, da se lahko pogledam v ogledalo, vedno. Takšni, ki ne govorijo resnice, se pa zelo težko.