Navijaški incident v Škofji Loki dobiva epilog

Nogomet 25. Nov. 202110:56 > 14:461 komentar
Delite:

Septembrska tekma 3. slovenske nogometne lige med Škofjo Loko in Izolo več kot dva meseca po srečanju zaradi napačnih razlogov ostaja tema pogovorov v slovenski javnosti. Tekmo so namreč zaznamovali navijaški izgredi, ko sta se na in ob igrišču udarili navijaški skupini ljubljanske Olimpije Green Dragons in izolski Ribari. Zadeva danes vendarle dobiva epilog s podanimi kazenskimi ovadbami in uvedenimi prekrškovnimi prostopki.

Iz kranjske policijske uprave so danes sporočili naslednje: “Septembra  se  je na nogometnem igrišču v Škofji Loki zgodil nasilen izgred skupine  navijačev  s  poškodbami  štirih  udeležencev. V incidentu je bilo udeleženih okoli 20 oseb iz dveh navijaških skupin iz  Ljubljane in Primorske. Policisti so z zbiranjem obvestil prepoznali deset oseb, ki jih obravnavajo za različna nezakonita dejanja. Gre za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva, motenje javne prireditve in uporabo pirotehničnih in nevarnih  predmetov na javni prireditvi. Za kaznivo dejanje bo podana kazenska ovadba, za prekrške pa uvedeni prekrškovni postopki.”

Policijsko poročilo v nadaljevanju opisuje neprimernem vedenju navijačev, ki mečejo slabo luč na ugled slovenskega nogometa: “4. septembra ob 18:45 uri so trije navijači ene od navijaških skupin z območja Primorske prestopili  ograjo in vdrli  na nogometno igrišče ter povzročili prekinitev nogometne tekme. Dva sta uporabljala pirotehniko. Za njimi je na nogometno igrišče vdrla tudi večja skupina navijačev iz območja Ljubljane. Nekateri med njimi so bili zamaskirani, uporabljali so palice in bakle. Sedem  posameznikov iz ljubljanske  skupine  je  bilo z zbiranjem obvestil prepoznanih. Okoliščine kažejo, da se je ta skupina na dejanje predhodno pripravila,  incident pa naj bi bil maščevanje zaradi preteklih dogodkov in nerešenih nesoglasij med skupinama.”

Z enim od primorskih navijačev obračunalo kar pet ljubljanskih

Policija torej začenja s kazenskimi ovadbami in prekrškovnimi postopki proti osumljencem: “Štirje navijači iz ljubljanske navijaške skupine so osumljeni storitve kaznivega dejanja nasilništva, motenja javne prireditve in uporabe pirotehničnih in nevarnih predmetov na javni prireditvi; še trije iz te skupine pa nasilništva in motenja  javne prireditve. Tri navijače druge navijaške skupine pa policisti obravnavajo zaradi motenja javne prireditve in uporabe pirotehničnih in nevarnih predmetov na javni prireditvi, kar je oboje prekršek. Z enim od primorskih navijačev je v izgredu obračunalo kar pet ljubljanskih, in sicer sta ga dva z roko udarila v predel glave, eden ga je s palico udaril v predel prsnega koša, četrti ga je brcnil, peti pa ga je opekel s prižgano baklo.”

Policijski poročilo dodaja še: “Nasilje so poskušali prekiniti nogometaši, vendar so osumljenci kaznivega dejanja napadli tudi njih. Trije nogometaši so bili pri tem telesno poškodovani. Nasilje je naposled prekinil eden od osumljencev, ki je izgredniško skupino pozval, naj odidejo iz igrišča.”

Ugotovljena nezakonita ravnanja:

  • Prepovedano je motiti ali ovirati potek shoda oziroma prireditve. Globa znaša 250 evrov.
  • Udeleženci na prireditvi oz. shodu pri sebi ne smejo imeti predmete, ki jih je na shod oz. prireditev  prepovedano prinašati (orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali drugih nevarnih predmetov oziroma snovi). Prepovedano je tudi motiti red na shodu oziroma prireditvi. Globa znaša 150 evrov.
  • Kdor povzroča nasilje ali ogroža varnost drugih na športnih prireditvah ali v zvezi s temi prireditvami se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

Šlo je za pogrevanje “starih zamer”

Lokalni mediji so sicer v zvezi z incidentom na nogometni tekmi tretjeligašev med MNK Izola in NK Škofja Loka poročali, da naj bi za napadom stali navijači ljubljanskega nogometnega kluba Olimpija Green Dragons. V napadu so bili poškodovani trije izolski igralci, hudo pa jih je skupil tudi izolski navijač.

Trenja med navijaško skupino Olimpije in Ribari iz Izole naj bi trajala že nekaj časa. Pred tem naj bi po neuradnih informacijah izolski navijači doma fizično obračunali z mladoletnimi igralci Olimpije.

Komentari

Vaš komentar