“Ne bi bilo pošteno, če bi se silil v ospredje” (VIDEO)

Nogomet 5. Sep 202319:00
jasmin kurtić
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska nogometna vrsta vstopa v ključno obdobje kvalifikacij za nastop na evropskrem prvenstvu prihodnje leto v Nemčiji. Pred tekmama s Severno Irsko in San Marinom bo selektor Matjaž Kek lahko znova računal tudi na najbolj izkušenega člana reprezentance Jasmina Kurtića, za katerim je zahtevno obdobje, ki sta ga zaznamovala dolgotrajna poškodba kolena in menjava kluba.

Novembra bo minilo leto dni, odkar je Jasmin Kurtić vpisal svoj zadnji nastop za slovensko reprezentanco. Za to gre okriviti predvsem poškodbo, zaradi katere v letošnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo sploh še ni zaigral. Reprezentančni soigralci so ga pogrešali tako proti Kazahstanu kot San Marinu, kljub junijskemu vpoklicu selektorja Matjaža Keka pa minut ni vpisal niti proti Fincem in Dancem.

“Zaradi poškodbe kolena nisem bil 100-odstotno pripravljen. Mislim, da ne bi bilo pošteno, če bi se silil v ospredje, saj so vsi ostali fantje dobro delali in si zaslužili igrati to tekmo. Tudi s selektorjem smo ugotovili, da nisem bil dovolj dobro pripravljen,” je svoje neigranje v začetku poletja komentiral Kurtić.

Slovenci tedaj niso navdušili. To velja predvsem za gostovanje v Helsinkih, od koder so se vrnili poraženi z 0:2, precej bolje pa se odrezali nekaj dni pozneje v domačih Stožicah, ko so favoritom skupine H Dancem odščipnili dve točki. “Vsi smo bili razočarani nad prvo tekmo, saj na Finskem nismo iztržili želenega, a smo nato proti Dancem kot vedno dokazali, da znamo in zmoremo. Vsak igralec, ki je dobil priložnost, tudi če le za pet minut, je ponosno branil slovenske barve. Mislim, da so vsi svojo nalogoopravili več kot dobro,” je oceno zadnje reprezentančne akcije podal Belokranjec.

Drugače bo morda že na prihajajočih tekmah proti Severni Irski doma in gostovanju v San Marinu, na katerih morajo Slovenci bržkone osvojiti vse točke, če želijo ostati v igri za nastop na tekmovanju najboljših reprezentanc stare celine. Izkušnje ta čas najbolj izkušenega člana slovenske zasedbe, ki se lahko pohvali s kar 83 nastopi v reprezentančnem dresu, bodo zato še toliko pomembnejše.

Jasmin Kurtić je edini od zdajšnjih reprezentantov, ki je že igral proti Finski. FOTO: Profimedia.

Ob tem veseli dejstvo, da si je Kurtić v vmesnem času našel tudi nov klub, saj je iz grškega Paoka prestopil v Romunijo in nov izziv našel pri tamkjašnjem prvoligašu Universitatea Craiova. “Najpomembneje mi je bilo, da si najdem nov klub in da se čim prej vrnem k treningom z ekipo. To mi je uspelo in zaenkrat sem zelo zadovoljen. Sem pozitivno presenečen, saj je liga močna, ekipe tudi, klubi pa dobro organizirani. S trenerjem sva bila na začetku dogovorjena, da rabim nekaj časa, da se ustrezno pripravim, nato pa postopoma začnem igrati vse več,” je pred četrtkovo tekmo s Severnimi Irci dejal 34-letnik.

Slovenija z otoško reprezentanco sicer nima najboljših izkušenj, saj jo je doslej premagala le enkrat, kar trikrat pa izgubila, a kot je zatrdil Kurtić, je to sedaj povsem nepomembno. “Vedno govorim, da se ne smemo obremenjevati s tem, kar se govori in piše, ampak se moramo osredotočiti na naše vzdušje v ekipi, na naše medsebojne odnose, da živimo za tistih 90 minut in damo vse od sebe. V tekmo vstopimo z maksimalnim spoštovanjem do tekmeca, a brez strahu,” je še pripomnil nogometaš.

Slovenski nogometaši se bodo v kvalifikacijah za EP s Severno Irsko pomeriliv četrtek v Stožicah ob 20.45, proti San Marinu pa v nedeljo ob istem času.