Nekdanji kapetan ruske vrste v strahu za svoje življenje

Nogomet 17. Jun 20229:23
Igor Denisov
Foto. Guliverimage

Nekdanji nogometaš in član ruske vrste Igor Denisov je postal zadnji v vrsti uglednih ruskih športnikov, ki so se odločili javno kritizirati rusko invazijo na Ukrajino.

Denisov, ki je med letoma 2008 in 2016 za rusko nogometno reprezentanco vpisal 54 nastopov, je v pogovoru s športnim novinarjem Nobelom Arustamjanom napad svoje države na Ukrajino označil za katastrofo in veliko grozoto.

“Ne vem, morda me bodo zaradi izrečenih besed poslali v zapor ali celo ubili, vendar so to dejstva. Vojna zame ni bila šok, temveč grozota, katastrofa,” je dejal Denisov, ko ga je novinar povprašal o prvih reakcijah, ko je slišal za napad Rusije na Ukrajino

Nekdanji dolgoletni član Zenita, ki je kariero končal pred tremi leti pri moskovski Lokomotivi, je kljub temu zatrdil, da ima rad svojo domovino in je ne želi zapustiti. Obenem je razkril, da je kmalu po začetku voje, ki se je začela 24. februarja, predsedniku Rusije Vladimirju Putinu poslal pismo, v katerem je izrazil svoje nestrinjanje z invazijo na sosedo.

“Sem ponosna oseba. Pismo sem poslal tri  ali štiri dni po začetku napadov. Dejal sem mu celo, da sem pripravljen iti pred njim na kolena, da bi prenehal s svojim početjem,” je povedal nekdanji nogometaš.

Javno nasprotovanje proti “posebni vojni operaciji” v Ukrajini, kot vojno imenujejo v Rusiji, je doslej sicer izrazilo le malo ruskih javnih oseb. Ena od njih je sicer tudi napadalka tamkajšnje ženske nogometne reprezentance Nadya Karpova, ki si kruh služi v Španiji. “Ne morem spremljati tega nehumanega početja in biti tiho,” je v začetku meseca dejala 27-letnica.

Z zapisom “Ne vojni!” na instagramu se je pred časom oglasil tudi ruski nogometni reprezentant Fedor Smolov, podobno sporočilo pa je objavil tudi član moskovskega Spartaka Aleksander Sobolev, a ga nato po le nekaj urah izbrisal.

Komentari

Vaš komentar