Nič novega: Če ni Španec, je Portugalec

Euro 7. Jun 20210:59
Fabio Vieira se v finalu ni izkazal, a vseeno prejel nagrado za najboljšega posameznika turnirja. Foto: AP Photo/Darko Bandic

Na 23. evropskem prvenstvu do 21 let, ki so se ga v Stožicah veselili Nemci, so še petič podelili nagrado za najboljšega igralca turnirja. Nagrado je kljub porazu v finalu prejel nogometaš portugalske izbrane vrste in član Porta Favio Vieira, ki je tako nadaljeval špansko-portugalsko prevlado.

Prvič so to nagrado podelili leta 2013 na Euru v Izraelu, kjer je tehnično komisijo Uefe najbolj navdušil nekdanji zvezdnik Thiago Alcantara, nekdanji poveljnik sredine pri Bayernu, zdaj nosi dres Liverpoola, s tem laskavim individualnim nazivom se lahko pohvali tudi Portugalec William Carvalho, ki se je naredil v dresu Sportinga, zdaj igra za Betis.

Na listi najdemo še dva Španca. Leta 2017 na Poljskem je blestel takrat nogometaš Betisa Dani Ceballos, ki ga je še isto poletje kupil madridski Real, a pri belem baletu se v nadaljevanju kariere ni naigral, zdaj pa kot posojen nogometaš igra pri londonskem Arsenalu.

Komisijo je na letošnjem Euru najbolj navdušil Vieira, ki pa po finalu ni bil dobre volje:

Predzadnji dobitnik te nagrade je še en španski vezist. In sicer Fabian Ruiz, zanimivo še en nekdanji član Betisa, ki je trenutno član Napolija. Neapeljčani so poleti 2018 zanj odšteli 30 milijonov evrov. Tolikšna je bila namreč njegova odkupna klavzula.

Špansko-portugalsko prevlada se nadaljevala tudi na EP v Sloveniji in na Madžarskem. Kljub temu, da Portugalci niso slavili, so nagrado za igralca turnirja podelili Fabiu Vieiri, nogometašu Porta. V finalu se ni proslavil in bil bolj kot ne neviden, vseeno pa so bile predstave na prejšnjih tekmah tega prvenstva dovolj za naziv MVP.

Najboljši nogometaši Eura U21:

Izrael 2013: Thiago Alcantara (Špa)
Češka 2015: William Carvalho (Por)
Poljska 2017: Dani Ceballos (Špa)
Italija 2019: Fabian Ruiz (Špa)
Slovenija/Madžarska 2021: Fabio Vieira (Por)

Komentari

Vaš komentar