Pri Fifi ideje o SP na dve leti nikakor ne želijo opustiti

Nogomet 20. Dec 20219:38 1 komentar
Aleksander Čeferin in Gianni Infantino sta se znašla na nasprotnih bregovih. Foto: Mike Egerton via Guliverimage

Danes je na sporedu vrh Svetovne nogometne zveze (Fife), na katerem bo prek videopovezave sodelovalo vseh 211 članic. Predsednik krovne nogometne organizacije Gianni Infantino naj bi na mizo spet prinesel idejo o svetovnem prvenstvu na dve leti.

Čeprav so številni nogometaši, strokovnjaki in ostali nogometni delavci izrazili nestrinjanje, da bi svetovno prvenstvo v prihodnosti namesto na štiri potekalo na dve leti, pri vodstvu Fife ne želijo opustiti ideje, za katero stoji nekdanji dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger. 

Da bo to škodovalo nogometu, da bo tekem še več in da naj ostane pri trenutnem razporedu, ki za mundiale velja že vse od njihovih začetkih v letu 1930, so se strinjali predvsem pri Evropski nogometni zvezi (Uefi) pod vodstvom Aleksandra Čeferina in Južnoameriški nogometni zvezi (Conmebol).

Preprečiti združeno ligo narodov

Obe najmočnejši celinski zvezi sta pri tem združili moči, pred kratkim pa podpisali tudi sporazum o sodelovanju do leta 2028. Tako naj bi se v naslednji izvedbi lige narodov (2024) vsem evropskim reprezentancam pridružilo 10 južnoameriških ekip, zdaj pa naj bi Fifa kot protiukrep za nepodporo to idejo skušala preprečiti. Na ta način naj bi se razdeljeni nogometni svet še bolj razdelil – na eni strani na evropsko-južnoameriškega, na drugi pa na preostale celine. Gre za podoben princip kot klubski projekt Superlige, ki so ga pri Uefi spomladi uspešno zaustavili, so svojo odločitev še pojasnili najbližji sodelavci predsednika Fife Giannija Infantina.

Na današnjem sestanku sicer glasovanja o zmanjšanju presledkov med svetovnimi prvenstvi ne bo, Fifa pa verjame, da bo v prihodnosti vendarle uspešno prepričala nacionalne zveze, da je bolj zgoščen koledar smiseln. “Na ta način bomo z enakim število tekem razvili več igralcev,” je svojo idejo že večkrat zagovarjal Wenger.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje