Znano je, kdo je kriv za tragično smrt nogometaša

Nogomet 28. Okt 202117:16 > 17:30 1 komentar
Nantes in Cardiff še vedno v sporu glede odškodnine. Foto: Guliverimage

David Henderson, poslovnež, ki je organiziral usodni let Emiliana Sale, je bil spoznan za krivega zaradi ogrožanja varnosti letala. Sala je umrl 21. januarja leta 2019, potem ko je letalo na poti v Cardiff strmoglavilo v Rokavskem prelivu. O dolžini zaporne kazni bodo razpravljali 12. novembra, ko mu zaradi ogrožanja varnosti letala grozi največ pet let zapora.

67-letnega Hendersona je porota na sodišču z desetimi glasovi za in dvema proti spoznala za krivega zaradi smrti nogometaša. Obravnava je bila dolga kar sedem ur in pol. 28-letni Argentinec je umrl v večernem letu proti Cardiffu, poleg napadalca je umrl tudi 59-letni pilot David Ibbotson.

David Henderson in pilot Ibbotson sta bila sicer stara znanca. Slednji le redno letel zanj, a ni imel licence komercialnega pilota ali usposobljenost za letenje ponoči. Prav tako je poteklo njegovo dovoljenje za letenje z enomotornim letalom. Razlog, da Henderson sam ni letel je bil zelo banalen. Bil je na počitnicah z ženo v Parizu.

Porota je prav tako izvedela, kako je 67-letni poslovnež kmalu po strmoglavljenju letala več ljudem poslal sporočila naj molčijo, saj bi se s tem na nek način odprla ‘Pandorina skrinjica’.

Nesposobno, nedokumentirano in nepošteno

Tožilec Martin Goudie je dejal, da je Henderson ravnal nepremišljeno in malomarno pri upravljanju letala, pri čemer je svoje poslovanje postavil nad varnost potnikov, saj je najel pilota, ki niso bili niti usposobljeni niti imeli kompetenc za dokončanje leta.

Lastnica letala Fay Keely je Hendersonu naročila, naj Ibbotsonu ne dovoli več leteti, potem ko jo je agencija za civilno letalstvo (CAA) kontaktirala glede dveh kršitev zračnega prostora, ki jih je zagrešil 59-letni pilot.

Nogometaši Nantesa so se ob prvi obletnici smrti posvetili Argentincu. Foto: Guliverimage

“Oba imava priložnost zaslužiti denar s tem poslovnim modelom, a le če ne razburjamo stranke ali pritegnemo pozornost agencije za civilno letalstvo,” je Henderson dejal Ibbostonu in mu dovolil nadaljnjo letenje.

Tožilec je v zaključku dodal še, da je Henderson vodil nesposobno, nedokumentirano in nepošteno organizacijo.

Sodnik je odobril plačilo varščine, končna obsodba pa bo znana 12. novembra, ko bo tudi znana dolžina zaporne kazni.

Nantes in Cardiff še vedno v sporu

Čeprav ta obsodba predstavlja zaključek enega dela zgodbe, pa drugi del še vedno predstavlja spor med Nantesom in Cardiffom, in sicer glede plačila odškodnine. Emiliano Sala je Nantes zapustil za 15 milijonov funtov.

Tako UEFA kot tudi FIFA sta se o zadevi že odločili in dejali, da bo Cardiff moral plačati odškodnino, a se je moštvo iz prestolnice Walesa na to odločitev pritožilo. Končno odločitev bo podalo arbitražno sodišče za šport (CAS).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje